Ekonomi

Bakanlık düğmeye bastı! 300 bin TL ceza gelebilir!

İnternet sitelerinde satışı yapılan 2. el otomobil ilanlarını takibe alan Ticaret Bakanlığı, devir hilesiyle hazırlanan 50 bin ilan belirledi.Yürürlülüğe giren 6 ay veya 6 bin kilometre uygulaması oto galeri ve bayileri kapsıyor

İkinci el otomobilde fahiş fiyatlandırmayı ve haksız kazancı önlemek amacıyla gerçekleştirilen düzenleme 15 Eylül'de yürürlüğe girdi. Yürürlülüğe giren 6 ay veya 6 bin kilometre uygulaması oto galeri ve bayileri kapsıyor. Uygulamadan kişisel araç satışları ise kapsam dışında tutuldu.

Yürürlülüğe giren 6 ay veya 6 bin kilometre uygulamasından etkilenmek istemeyen bazı galericiler ise 'devir' hilesine başvuruyor.

50 BİN İLAN BELİRLENDİ

TRThaber'de yer alan habere göre Ticaret Bakanlığı, yeni uygulamanın yürürlülüğe girmesinin ardından internet sitelerindeki ilanları tespit ederek takibe aldı. Bakanlık, internet sitelerinde devir hilesiyle hazırlanan 50 bin ilan belirledi.

300 BİN TL CEZA GELEBİLİR

Şu anda Kabahatler Kanunu'na göre 8 bin lira olan cezanın caydırıcı hale gelmesi için çalışma başlatıldı. İkinci elde satış şartlarını hülle yoluyla ihlale 300 bin TL ceza kesilmesi gündemde. Meclis'te AK Parti grup Başkanvekilleri ve bürokratlar çalışmalarını hızlandırdı. Bu önemli düzenlemenin torba kanuna eklenmesi bekleniyor.

6+6 UYGULAMASI NE ZAMAN SONA ERECEK?

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, piyasada oluşan fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemeyi amaçlandığı vurgulanarak, "Bilindiği üzere, motorlu kara taşıtları piyasasında yaşanan arz ve talep dengesizlikleri aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarına ve stokçuluk faaliyetlerine neden olabilmektedir. Oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmaları ile ticari faaliyet kapsamında ikinci el otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan kişiler tarafından 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ilk tescili yapılan otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlaması veya satışı, ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe yapılamayacaktır. Getirilen pazarlama ve satış kısıtlaması 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecektir" denildi.

HANGİ ARAÇLAR KAPSAM DIŞI?

Bakanlığın verdiği bilgiye göre, yapılan düzenleme ile yalnızca otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ve satışı kısıtlanıyor. Kamyon, otobüs, kamyonet vb. taşıt türleri bu kısıtlama kapsamında yer almıyor.

Peugeot 2008’de kaçırılmayacak eylül kampanyası! İşte 22 Eylül 2022 fiyat listesi…

Vestel akıllı saatte şok eden fiyat! Sadece 799 TL! İşte 22 Eylül 2022 fiyat listesi…

Carrefoursa’da FujiPlus klimada tam 3 bin 400 TL indirim! İşte 22 Eylül 2022 fiyat listesi…