05 / 05 / 2024

Bakanlık, hastanesini boşaltıp 200 bin liraya kiraya çıktı!

Bakanlık, hastanesini boşaltıp 200 bin liraya kiraya çıktı!

Kamu Özel Ortaklığı modeli ile kampüs projesi için yıkılacak olan ilk kamu hastanesi özelliğini taşıyan Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi iki yıl önce boşaltıldı. Bakanlık, hastanesini boşaltıp 200 bin liraya kiraya çıktı.



Kamu Özel Ortaklığı modeli ile kampüs projesi için yıkılacak olan ilk kamu hastanesi özelliğini taşıyan Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi iki yıl önce boşaltıldı. Sağlık çalışanları ve hastalar mağdur kaldı. Geçen iki yıllık sürede kapatılan hastane yıkılmadı ve yerine herhangi bir hastane yapılmadı. Sağlık Bakanlığı'nın 'yıkacağım' diyerek boşalttığı hastaneden kaynaklanan açığı kapatmak için aylık 200 bin liraya, özel hastane binası kiralandı. 


'KAMPÜS YAPACAĞIZ BOŞALTIN' 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı'nın soru önergesini yanıtladı. Ankara'nın en büyük hastanelerinden biri olan Etlik İhtisas Hastanesi, aynı alan üzerinde kamu özel ortaklığı modeli ile yapılacak 'Ankara Etlik Entegre Sağlık Yerleşkesi'nin inşaatına başlanacağı gerekçesiyle 29 Haziran 2012'de tarihinde boşaltıldı. Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 1000'e yakın çalışanı, 350-400 taşeron şirket çalışanı, sağlık teknisyeni, hemşiresi, hekimi ise Ankara'daki diğer hastanelere geçici olarak görevlendirildi. 


271 bin metrekare arazi üzerinde kurulacak olan ve Astaldi-Türkerler tarafından ihalesi alınan Etlik Sağlık Yerleşkesi için mevcut hastanelerin arazileri "yerleşke dışı ticari alan" adı altında şirketlere tahsis edildi. Edik Sağlık Yerleşkesi ihalesiyle şirketlere, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesi, 3 adet lojman, SGK'ye ait arşiv-depo binaları ile marangozhane, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sami Ulus Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu araziler verildi. 


BİNA KİRALADILAR 

Atıcı'nın soru önergesini 13 ay sonra yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, kamu kaynaklarının nasıl israf edildiğini bir kez daha gösterdi. Sağlık Bakanlığı "yerine sağlık yerleşkesi yapılacağından yıkılacaktır" diyerek boşalttığı  Ankara  Etlik İhtisas Hastanesi'nin açığını kiralama ile kapatıldı. Bakanlık, 'bölgede ihtiyaç var' diyerek, otoparktan bozulup hastaneye dönüştürülmüş bir özel hastane binasını, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi İskitler Ek Binası olarak kiraladı. Müezzinoğlu, binanın aylık kirasının 200 bin lira olduğunu belirtti. Kiralanan hastanede 2013'te bir ayda 3 kez yangın meydana geldi. Bakanlık, verdiği cevaplarda 3 kez yangın geçiren hastanede herhangi bir sorumlu bulamadığını belirtti.



BirGün 


Geri Dön