Bakanlık onayladı! Fayın üstü yerleşime kapandı!
Geçtiğimiz yıl 22 Ocak’ta Manisa’da yaşanan deprem sonrasında Kırkağaç fayında inceleme başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan rapor sonucu, bir yılda 8 bin depreme neden olan fay hattının üzeri yerleşime kapandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve bir çok deprem uzmanları, Manisa’da açtıkları hendeklerde deprem üretme potansiyeli olan sismik kaynakları araştırdı. Hürriyet'te yer alan habere göre; uzmanlar, Kırkağaç ilçesinin dağlık alana bakan üst kısmında 7 hendek kazdı. 25 kilometre uzunluğundaki ve Akhisar ilçesinde geçtiğimiz yıl 22 Ocak’ta yaşanan 5.4 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında bölgede yaşanan 8 bin depremi üreten en büyük 3 fay hattından biri olan Kırkağaç fayında inceleme başlattı.
BAKANLIK ONAYLADI
Kazdıkları hendeklerde geçtiğimiz eylül ayından beri fayın jeolojik geçmişini araştıran uzmanlar, çalışmasını tamamladı. DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, hazırladıkları raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Raporu inceleyen bakanlık, 5 kilometre uzunluğuna sahip 75 metre genişliğinde bulunan alanı yerleşime kapattı. Fay hattı üzerinde sakınım bandı ile olası bir depremde can ve mal kaybının en aza düşürüleceğini kaydeden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu:
‘CAN KAYBI AZALACAK’
“Kırkağaç fayı ile üç ay süren bir çalışmamız oldu. Bu çalışmada öncelikle Kırkağaç fayını haritalandırarak, imar haritalarına işledik. Daha sonra bu fay üzerine 10 hendek yeri belirledik. Hendekleri açtığımızda, bu fayın aynı izi kullanarak birden çok deprem ürettiğini tespit ettik. Geçmişte yıkıcı anlamda en az üç deprem üretmiş. Dolayısıyla bu fay üzerinde belirli bir şekilde sakınım bandı oluşturma gereği doğdu. Bu çalışmayı bitirdikten sonra raporumuzu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Sonuç olarak Kırkağaç fayı üzerinde belirli bir ölçekte, sakınım bandı çizilmiş durumda. Artık bandın üzerinde doğrudan yapılaşma yasağı getirildi. O bölge, bakanlık düzeyinde imar haritalarına işlendiği için yapılaşma olanağı kalmadı. Böylece ciddi anlamda can ve mal kaybı azalmış oluyor.”