30 / 04 / 2024

Bakanlık riskli bina avında!

Bakanlık riskli bina avında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Silivri’de geçtiğimiz gün meydana gelen  5.8’lik deprem sonrasında riskli binalarda denetimleri artırdı...



Geçtiğimiz hafta Silivri'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar gören bina ve okullarda denetimi artırdı. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; AFAD koordinasyonunda 34 ilde 360 bakanlık personelinin yaptığı incelemeler sahilinde 169 kamu binasından 14'ünün ağır hasarlı, 25'inin ise az hasarlı olduğu belirlendi.

Ekipler, vatandaşlardan gelen 3 bin 411 ihbar sonrasında 1.091 binada inceleme yaptı. İnceleme sonrasında binaların 95'inin ağır hasarlı, 262'inin ise az hasarlı olduğu tespit edildi. Yapıların yüzde 10'u ağır, 25'i az ve yüzde 65'i ise hasarsız olarak gözüküyor. Depremden sonra bakanlığın denetlediği binaların yüzde 35'inin yıkılması gerektiği belirtildi. 

4 MİLYARLIK KREDİ VERİLECEK

Bakanlık, depremden sonra ilçe belediye başkanlarıyla toplantı yaptı. Acil dönüştürülmesi gereken 500 bini İstanbul'da olmak üzere 1.5 milyon konutun, 5 yıl içerisinde dönüştürülmesi için bakanlık harekete geçmiş durumda. Yeni dönemde, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 4 milyarlık kredi ve yüzde 50'ye varan oranda finans desteği verilecek.

1.1 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ

Bakanlıkça yürütülen kentsel dönüşüm kapsamında, İstanbul'da 65 ayrı alanda çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların 48'ini ilçe belediyeleri, 9'unu bakanlık, 8'ini ise özel sektör yürütüyor. 2019'da 25 bini İstanbul'da olmak üzere ülke genelinde toplamda 65 bin konutun dönüşümüne başlandı. 2019 sonunda tamamlanması gereken konutların yanı sıra bugüne kadar 1 milyon 150 bin konut dönüştürüldü. Dönüşümün en yoğun olduğu ilçeler arasında ise Esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Güngören, Üsküdar, Ataşehir, Başakşehir, Zeytinburnu ve Beyoğlu yer alıyor. 

Depremin ardından CHP tarafından gündeme getirilen iddiaların da toplantıda ele alındığı öğrenildi. İstanbul'da daha önce 470 olarak açıklanan toplanma alanından geriye sadece 77'sinin kaldığı iddialarına karşın, afete hazır 2 bin 800 toplanma alanının olduğu ifade edildi. Hayata geçirilmesi planlanan 81 Millet Bahçesi, yenilenen stadyumlar ve okul bahçeleriyle birlikte, İstanbul'da 10 binin üzerinde toplanma alanının olduğu bilgisi verildi.


Riskli yapılar için dört aşamalı süreç!

10 adımda riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

2019 kentsel dönüşüm faiz desteği ne kadar?

5 soruda kentsel dönüşüm kira yardımı 2019!


Geri Dön