Ekonomi

Bakanlık sahte indirimler için düğmeye bastı! Sözde indirimler bakın nasıl oluyor?

Milyonlarca vatandaşı bıktırma noktasına getiren sözde indirim kampanyalarına dur demek için Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı. Artık bir ürünün indirimi son 30 gün içindeki en düşük fiyat üzerinden yapılacak. Sahte yorum ve puanlama yapılması durumunda engelleme olacak. Son yıllarda bir pazarlama taktiği haline dönüşen sözde indirimler vatandaşlarda tepkilere neden olurken, bu şikayetleri dikkate alan bakanlık yeni düzenlemelerle sözde indirimleri sonlandıracak

Türkiye'de hemen hemen yer yerde karşımıza çıkan 'Dev indirim', 'Büyük indirim', 'İndirdik' başlıkları altında yapılan sözde indirimlere Ticaret Bakanlığı'ndan hamle geldi. Son yıllarda bir pazarlama taktiği haline dönüşen sözde indirimler vatandaşlarda tepkilere neden olurken, bu şikayetleri dikkate alan bakanlık yeni düzenlemelerle sözde indirimleri sonlandıracak. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde tüketiciyi koruyan düzenlemeleri hayata geçiren bakanlık, vatandaşların aldatılmasını önleyecek. Düzenleme 1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.


 

 

EN DÜŞÜK FİYAT BAZ ALINACAK

A Haber'de yer alan habere göre;  Yönetmelik ile reklamlarda yer alan 'indirim öncesi fiyat' ibaresinden sonra gelecek şekilde 'indirimden önceki fiyat' ibaresi eklenmiştir. Böylece bir mal veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatının belirlenmesinde indirimden önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat uygulanır. Örneğin bir ürünün fiyatı 100 TL iken firmalar bunu 150 TL'ye çıkarıp 75 TL'ye 'yüzde 50 indirim' başlığıyla satarlardı. Yeni düzenleme ile o ürünün son 30 gündeki en düşük fiyatı esas alınacak. Bu ürünün en düşük fiyatı 100 TL olup bu ürün 75 TL'ye düşerse ürün için indirim oranı yüzde 50 değil yüzde 25 olarak belirtilecektir. Meyve-sebze gibi çabuk bozulan ürünlerin reklamlarında indirim tutarı hesaplanırken indirimli fiyattan önceki fiyat esas alınacaktır. Tüketiciye olan toplam maliyetin faiz oranı, aylık ve yıllık yüzde değeri, kredi vadesi ve geri ödeme koşulları, mal ve hizmetlerin bağlı kredi ile satışa sunulduğu reklamlarda açıkça gösterilecektir.


 

 

AHTE DEĞERLENDİRMEYE ENGEL

Tüketicilerin bir mal veya satıcı hakkında değerlendirme yapmasına izin verildiği durumlarda, bu değerlendirmeleri sadece ilgili mal veya hizmeti satın alanlar tarafından yapılmasına izin verilecektir. Satışları artırmak için gerçek veya tüzel kişilerle anlaşma yapılması ya da hizmet satın alınarak hatalı değerlendirmeler yapılması mümkün olmayacaktır.

GÜVEN ENDEKSİNİ ARTIRIR

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili İbrahim Güllü, yapılan sahte indirimlerin artık firmaların birer pazarlama yöntemi olduğunu söyledi. Özellikle son  senelerde yalancı indirimlerle ilgili vatandaşlardan fazla şikâyet aldıklarını belirten Güllü, "Artık vatandaşlar indirimlerin gerçek olup olmadığından dahi şüphe duyuyordu. Bu düzenleme yalancı indirimlere 'Dur' diyor" ifadelerini kullandı. Daha önce sözde indirimlerde herhangi bir kıstasın olmadığını belirten Güllü, "Bakanlık yeni düzenlemeyle aslında bir kıstas getirdi. Özellikle 30 gün şartı çok büyük önem taşıyor. Burada bir ürünün son 30 gün içindeki en düşük fiyatı baz alınacak ve bunun üzerinden indirim yapılacak. Böylece yüzde 50-70 gibi sahte rakamlar değil eğer varsa gerçek indirim oranı ortaya çıkacak. Yoksa da vatandaşın kandırılmasının önüne geçilecek" dedi. Çabuk bozulan ürünlerde de bir önceki fiyatın baz alınacağını anlatan Güllü, online platformalardaki sahte değerlendirme ve puanlamaların da önüne geçildiğini kaydetti. Güllü, "Bu düzenleme piyasaya güven verirken, tüketici güven endekisinin artıracak. Firmalar açısından da daha adil bir rekabet ortamı sağlayacak" diye konuştu.

CEVAP HAKKINA 72 SAAT SÜRE

Değerlendirilen satıcı veya sağlayıcılara, değerlendirme yayınlanmadan önce açıklama yapma veya cevap verme haklarını kullanmaları için en az 72 saat süre verilecektir. Yorumlar, bu son tarihten önce veya yanlış oldukları tespit edilirse yayınlanmayacaktır. Düzenleme ile birlikte spor, tiyatro, sohbet gibi etkinlik biletlerinin, satın alma sürecini otomatikleştiren yazılımlar kullanılarak belirlenen limitler dışında tüketicilere yüksek fiyattan satın alınması aldatıcı bir ticari uygulama olarak değerlendirilecek.

EN ÜST DÜZEYDE KORUMA

Ticaret Bakanı Bakan Muş, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "İndirimli satışlar ve kişiye özel fiyatlar gibi konularda tüketicilerimizi en üst düzeyde koruyacak tedbirleri hayata geçirdik"

1- İndirim oranları belirlenirken en düşük fiyat baz alınacak.
2- Sıralamadaki sponsorlu ürünler belirtilecek.
3- Sadece ürünleri satın alanlar müşteriler yorum yapabilecek.
4- Vatandaşlar sahte değerlendirmeler ile yönlendirilemeyecek.
5- İnternette karşılaştırmalı fiyat sunumu yapılacak.
6- Şikâyet sitelerine düzenleme yapılacak. Satıcıya şikâyet sitelerinde 72 saatlik cevap verme hakkı verilecek.
7- Kredili satışta faiz, vade, maliyet net bir şekilde gösterilecek.

AVM'lerde cirolar pandemi öncesine dönüyor!

Fahiş fiyat mücadelesinde yeni yol haritası!

Fahiş fiyat mücadelesinde yeni adım!

Dolar ve euroda son rakamlar!

Kripto paralar çakılıyor: Bitcoin bir ayda 470 milyar dolar eridi!

Beklenen düşüş geliyor! Yatırımcılar zarar edeceksiniz!