Turizm

Bakanlıktan 'Aspendos' açıklaması!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun orijinal dokusuna uygun restore edilmediği iddiasıyla ilgili açıklama yaparak, restorasyonda orijinal taşlara en yakın özellikli taşların kullanıldığı belirtildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığından, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun orijinal dokusuna uygun restore edilmediği iddiasına ilişkin, tiyatronun orijinal basamaklarından alınan numunelere uygun, çeşitli bölgelerdeki taş ocaklarından örnekler toplandığı bildirildi.


Bakanlıktan, Aspendos'taki restorasyon çalışmalarında tarihi yapının orijinal dokusuna uygun malzemeler kullanılmadığına yönelik haberlere ilişkin yapılan açıklamada, Antalya'nın Serik ilçesi sınırlarındaki antik tiyatronun restorasyonunun Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla uygun bulunan rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik ve elektrik projeleri doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtildi.


Restorasyon projesi kapsamında tiyatronun "cavea" basamaklarının eksik taşlarının tamamlanmasının uygun bulunduğu aktarılan açıklamada, "Bu doğrultuda tiyatronun orijinal basamaklarından numune alınmış ve çeşitli bölgelerdeki taş ocakları araştırılarak söz konusu numunelere uygun taş örnekleri toplanmıştır. Sonrasında orijinal taşın ve örnek alınan numunelerin analizleri yapılmak üzere laboratuvara gönderilmiştir" ifadesine yer verildi.


Analizler doğrultusunda ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun incelemesi sonucu eksik taşların yerine renk ve doku gibi fiziksel hususlar yanında, basınç dayanımı, kütlece su emme ve yoğunluk gibi mekanik özellikler ile özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, homojen yapıda olan Korkuteli beji rengindeki kireç taşının kullanılması kararı alındığına işaret edilen açıklamada, eksik basamak taşlarını tamamlama uygulamasının Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapıldığı vurgulandı.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Söz konusu tiyatronun orijinal taşları yaklaşık 2 bin yıllık olup, çevresel etmenlerle (yağmur, rüzgar vb.) yıpranmış ve üzeri grileşmiştir. Geçen zaman içinde renk ve doku deformasyonu, taşın içine kadar nüfuz etmiştir. Restorasyonda kullanılan taşların rengi iklim ve tabiat şartlarının etkisiyle zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal taş malzemenin rengini alacaktır. 


Bu itibarla yerinde yapılan tüm uygulamalar, restorasyon projesine ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına uygun tamamlanmıştır."


AA