Ekonomi

Bakanlıktan gece yarısı ‘asgari ücret’ açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan asgari ücretle ilgili bir açıklama yaptı. Günlerdir neredeyse Türkiye’nin en fazla konuştuğu tek konu haline gelen asgari ücretle ilgili soru işaretleri ortadan kalktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan 2023 yılına ait asgari ücretle ilgili yankılar sürerken, bakanlıktan gece yarısı bir açıklama geldi.

Günlerdir neredeyse Türkiye’nin en fazla konuştuğu tek konu haline gelen asgari ücretle ilgili soru işaretleri ortadan kalktı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kameraların karşısına geçerek, 2023 için belirlenen asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruş olduğunu duyurdu.

Rakama işçi ve işveren tarafından gün için farklı tepkiler geldi. Gün içerisinde bu tepkilere sessiz kalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, saatler gece yarısını geçtikten sonra bir açıklama yaptı.

“2002’YE KIYASLA 46 KAT ARTTI”

Bakanlık açıklamasında 2023 yılı için uygulanacak olan asgari ücretin 2022’ye göre net yüzde 74,43 arttığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, AK Parti Hükümeti’nin göreve geldiği 2002 yılındaki miktar da hatırlatılarak, asgari ücretin nominal olarak 46 katına çıktığı vurgulandı.

“DOLAR BAZINDA 457 DOLAR OLARAK BELİRLENMİŞTİR”

Açıklamada bunun dışında, 30 Haziran 2023’e kadar işveren tarafından işçiye elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere aylık 1000 liraya kadar yapılacak ek ödemelerin, gelir vergisi ve sigorta primi tutarından istisna tutulduğunun altı çizilerek, “bütün manipülatif döviz dalgalanmalarına rağmen asgari ücret, dolar bazında 457 dolar olarak belirlenmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

PATRONLARIN GÖRÜŞLERİ DE AYRIŞTI

Öte yandan bugün açıklanan asgari ücretle ilgili işveren tarafını temsilen konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Burak Akkol, asgari ücretin bir taban ücret olduğunu, hedefin ortalama ücretlerin artırılması olması gerektiğini söylemişti.

“9 bin liradan aşağı” imzalamam diyen TÜRK-İŞ Başkanı Ergun Atalay ise, açıklanan rakamın çalışanların geçim şartlarını karşılamadığını ve kamuoyunu tatmin etmediğini söylemişti.

Tartışmaya katılan iş dünyasının bir bölümü ise açıklanan rakamın enflasyon şartlarında makul bulduklarını dile getirirken, özellikle sosyal medyada görüşlerini açıklayan bazı patronlar ise, bu rakama işçi çalıştırmanın artık çok zor olduğu görüşünü savundu.

2023 en düşük emekli aylığı ne kadar? Emekli 2023 zammı ne kadar olacak?