Bakım onarım giderleri kira gelir vergisinden düşülür mü?
Konutunu kiraya veren gayrimenkul sahipleri gerçek gider yöntemini seçerek bazı giderlerini vergi ödemelerinden indirebiliyor. Bu kapsamda bakım onarım giderleri kira gelir vergisinden düşülür mü? İşte yanıtı...
Bakım onarım giderleri kira gelir vergisinden düşülür mü?
Konutunu kiraya veren gayrimenkul sahiplerinin elde ettikleri kira gelirinin istisna bedelinden yüksek olması durumunda vergi ödemeleri gerekiyor.
1 Ocak 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasında elde edilen kira geliri için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu bedelden yüksek kira geliri elde edenlerin beyanname vermeleri şart.
Kira gelir vergilendirmesinde ödeme için iki seçenek bulunuyor: Götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi. Gerçek gider yöntemi kapsamında bazı giderler kira gelir vergisinden düşülebiliyor.
Örneğin kiraya konu olan gayrimenkulün emlak vergisi, sigorta bedelleri gibi giderleri kira gelir vergisinden düşülüyor. Peki bakım onarım giderleri kira gelir vergisinden düşülür mü?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kira Geliri Elde Edenler İçin Rehber'de yer alan bilgilere göre, aşağıdaki masraflar kira gelir vergisinden düşülüyor:
1- Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma,ısıtma, su ve asansör giderleri,
2- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,
3- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
4- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5′i (iktisap bedelinin %5′i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2003 yılından önce iktisap edilen konutlar için bu indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.),
5- Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
6- Amortismanlar,
7- Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
8- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
9-Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerinki yurtdışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç],
10- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
Yukarıda yer alan bilgilere göre kiraya konu olan gayrimenkulde yapılan bakım onarım giderleri ödenecek kira gelir vergisinden düşülebiliyor.
Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmektedir.