06 / 05 / 2024

Bakır fiyatları, Fed beklentisi ile yükseldi

Bakır fiyatları, Fed beklentisi ile yükseldi

Endüstriyel emtialar, Fed'in faiz artırımlarının sona ereceğine dair yükselen iyimserlikten faydalanırken bakır temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. İşte haberin ayrıntıları...



Yatırımcılar, bir çok Amerikan verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşladığını göstermesinden sonra Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair bahisleri yükseltiyor.

Buna göre, yüksek borçlanma maliyetleri ve nispeten güçlü dolar, son iki senede metallerin önündeki en önemli engeller oldu. Bakır, pazartesi günü TSİ 16:25 itibari ile yüzde 0,9 yükselişle ton başına 8.340,50 dolara çıktı ve eylül ortasından bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Londra Metal Borsası'nda fiyatlar geçen hafta yüzde 2,9 kadar çıktı.

Öte yandan, en az bir büyük Çinli bakır izabe tesisinin madencilik firmalarından daha düşük ücretleri kabul etmesi ile, hammadde tedarik görüşmelerinden bakır için nispeten yükseliş haberleri geldi. Daha düşük arıtma ve rafine etme ücretleri, bakır konsantresi için sıkılaşan bir pazara işaret ediyor. Yine de, geçen hafta Şanghay'da yapılan büyük bir bakır endüstrisi toplantısındaki hava oldukça karışıktı. 

Maden bakır piyasasının daraldığı görülürken ve uzun vadeli talep beklentileri parlaklığını korurken, izabe kapasitesindeki artış nedeniyle kısa vadede arz fazlası endişeleri devam ediyor. Buna göre diğer ana metaller pazartesi günü karışık seyrederken, alüminyum yüzde 1,2, çinko yüzde 0,45, kalay yüzde 0,15 değer kazandı ve kurşun fiyatı düştü.

Bakır fiyatları, Fed beklentisi ile yükseldi

BAKIR NEDİR NE İŞE YARAR?

Bakır, ısı ve elektrik iletkeni olarak yapı malzemelerinde ve çeşitli metal alaşımların bileşiminde kullanılır. Ayrıca, som gümüş gibi kuyumculukta, kupronikel denizcilik donanımı ve madenî para yapımında ve konstantan yük ölçer'lerde (İngilizce: strain gauge) ve sıcaklık ölçen termokupllarda da kullanılmaktadır.

BAKIR NERELERDE KULLANILIR?

Bakır, elektrolitik bakır tel şeklinde, elektrik ve elektronik uygulamalar için yaygın olarak kullanılan çok yüksek iletkenlikli bakır tellerdir. Bu teller ile enerji iletimi, kablolama ve bobinlerde kullanım sağlanabilir.

BAKIR NASIL ELDE EDİLİR?

Bakır üretimi, yüksek sıcaklık işleme dayalı olarak pirometalurjik yöntem ve su/sulu bir çözelti ile (asidik veya bazik) cevherin çözündürülmesi esasına dayalı olan hidrometalurjik yöntemle yapılır. Üretilen bakırın yaklaşık yüzde 80'i pirometalurjik, yüzde 20'si ise hidrometalurjik yöntemle elde edilir.

Hurda fiyatları yerinde durmuyor! Hurdaya büyük zam geldi! 31 Ekim 2023 hurda fiyat listesi

Altında ters dalga! Fiyatlar düşüyor! Altın yatırımcıları hemen bakın! 7 Kasım Salı canlı altın fiyatları

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön