Genel

Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi 2013 yılında hizmete girecek!

Sanatçıları ve tarihi binalarıyla tanınan Bakırköy’de yeni bir kültür merkezi açılıyor. İçinde tiyatro, opera, konferans ve konser gibi etkinliklerin yer alacağı, yaklaşık bin kişilik salonu olacak kültür merkezi, aslında bir yaşam alanı...

Yazın bahçesinde film gösterimleri yapılacak olan binanın içinde kreş ve sanat atölyeleri de olacak. Bahçesinde heykellerin ve su havuzlarının da bulunacağı binanın dışı ise ‘ba-kır’la kaplanacak. “2013’ün Ağustos ayında açılacak kültür merkezinin açılışı ise tam bir festival havasında geçecek” diyor Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen... Erzen’le Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi’ni ve Bakırköy’ü konuştuk.

- Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi (BBKM) projesi nasıl oluştu
Aklımızda hep büyük bir kültür merkezi kurmak vardı. Bakırköy’de kültür merkezi görevini üstlenen iki tane binamız var. Yunus Emre ve İTÜ’ye bağlı İspirtohane Kültür Merkezi. Bunlar, cumhuriyet döneminden kalma tarihi binalar... Yunus Emre Kültür Merkezi’nde iki salon var. Büyük salon 380, küçük salon ise 200 kişilik... Bu salonlar Bakır- köylüye yetmiyor. Biz binaları restore ettirdik fakat tarihi eser olduğu için Anıtlar Kurulu’na bağlı, oynama yapamıyoruz; yani binaları büyütemiyoruz, kat çıkmaya müsaade etseler zaten ben yapmam. Arsa sıkıntısı vardı. Öyle bir yerde olmalı ki ulaşım rahat olsun dedik ve bir arsa bulduk, bize terk edilen bir alan, Osmaniye’de yeni adliyenin karşı sırasında kalıyor. İnsanların varoş diye baktığı Osmaniye artık varoş değil. Çok ciddi bir değişim oldu, adliyesi, çoçuk parkları, sağlık üniteleriyle ve en önemlisi Atatürk Spor Yaşam Köyü’yle... Arsayı bulduktan sonra proje çalışmalarına başladık ve çok güzel bir şey çıktı ortaya. Çok tartıştık üzerinde, en çok hoşumuza giden projeyi seçtik.

Yaşam merkezi olacak
- Yeni kültür merkezini İspirtohane ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nden ayıran özellik salonun sadece büyük olması mı Başka neler olacak kültür merkezinin içinde
Özelliği şu: İçinde sadece salon olmayacak, kreş ve sanat atölyeleri de olacak, yaşam merkezi gibi olacak kısacası. Her dakika yaşanabilecek bir yer olması önemliydi bizim için. Güzel bir bahçe oluşturuyoruz etrafında; yazın bahçe kullanılacak. AKM gibi bir yer olmuyor tabii, orası çok büyük bir alan. Binanın dışında kullanabileceğiz özel bir perdesi var. İçerideki olayları dışarıdan yansıtabileceğimiz gibi yazlık sinema gibi de kullanabileceğiz. Binanın çevresi bakırla süslenecek. Merkezin önünde havuzlar olacak, bu havuzlar yere sıfır su havuzu, Batıda olduğu gibi. Bina ve çevresi çok geniş, içi yaklaşık 8 bin metrekare. Büyük bir otoparkı olacak. Salonda balkon sistemi de var, yaklaşık bin kişi alıyor. Isıtma ve soğutma koltuklarda olacak, engelliler için özel rampalar ve asansörleri de unutmadık. Sahnemiz 391 metrekare, orkestra çukuru yapıyoruz, bunun özelliği de orkestranın kullanılmayacağı zamanlarda üzeri kapanıp sahneyle bütünleşiyor olması... Engelliler için özel bir seyirci alanı yapıyoruz. Kültür merkezimiz fuayesiyle, kulisle riyle, sahnesiyle büyük bir alan olacak.

- Salonun akustiği elektrik sistemiyle mi, yoksa mimari yapıyla mı sağlandı
Akustik çok önemliydi, çok uzun süre bunun üzerinde çalıştık, uzmanlarla konuştuk; değişik akustik sistemleri olacak... Mimari yapısında olacak, ayrıca değişken akustikler operada, tiyatroda, konferasta, konserde farklı sistemin kullanılabileceği bir sistem yapıldı. Bunun için yurtdışından örnekler getirerek çalıştı arkadaşlarımız. Işıkta da öyle. tamamen Batıda olan son sistemleri kullanıyoruz.

‘Müşfik Kenter’in fikirlerini alıyoruz’

- Sahne için tiyatro ya da opera sanatçılarının görüşlerini aldınız mı
Yunus Emre Kültür Merkezi Sanat Yönetmenimiz Müşfik Kenter’in fikirlerini değerlendirdik. Sahne üzerine konuşurken çok duygulandı; “Eğer ömrüm yeterse yıllar sonra bir oyun yazmak ve bu sahnede sahnelemek istiyorum” dedi. Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı’nın başında Nevzat Atlığ var. Atlığ’la da görüştük o da heyecanla bekliyor, Benim hayallerimden bir tanesi yurtdışında üniversite okurken 1 ocak günü erkenden uyanırdım. Tv'yi açırdım,  açardım Viyana Filarmoni Orkestrası’nı dinlerdim muhteşem olurdu. BBKM’de her yıl, yılbaşı ertesi klasik müzik konseri de olacak.

- BBKM ne zaman açılacak
Nisan sonu mayıs gibi temelini atıyoruz, ihale süreci maalesef elimizi kolun bağlayan süreçler arasında,  üç ay onu bekliyoruz, bir de Kamu İhale Kurumu var. Açılış 2013’ün Ağustos ayında olacak.

İKSV ile görüşeceğiz’
- BBKM’nin yapımı için maddi kaynağı nasıl sağladınız
Yapımdaki kaynağımız belediyenin kendi geliri. Biz göreve geldiğimizde belediyenin 130 milyonun üzerinde borcu vardı. Bütçesinden fazla bir borç bu. Bunun 1 bölümünü yapılandırdık, bir bölümünü ödedik. Her belediyede olduğu gibi bizimde de para sıkıntımız var tabii. Sosyal hakları ücretsiz yaptığımız için maliyeye SSK’ya olan toplam borcumuz 30 milyonu geçmiyor. Bunun da uzun yıllara yapılandırdık. Bir liralık bir işi bir liraya yaptırırsanız her şeye yetişirsiniz. Maalesef daha ucuza yapılacak işleri çok yüksek fiyatlara yaptıranlar var. O yüzden onlar borçtan kurtulamıyorlar, devlete trilyonlarca borcu olan belediyeler var, bu belediyeler İstanbul içinde bile var. Bizim yok, her türlü yatırımımızı da yapabiliyoruz.

- Kültür merkezinin açılış gösterisi için ne düşünüyorsunuz
Ben operayla açmak isterim. Gelirler mi bilmiyorum ama hayalim İngiltere’de çok uzun yıllardır oynayan “Operadaki Hayalet”... Bütçesi çok önemli değil sponsorlar ve biz çözebiliriz. Merkezin temeli atıldıktan sonra İstanbul Kültür Sanat Vakfı’yla (İKSV) görüşeceğim bize ileriki dönemler için yardımcı olurlar. Onların deneyimi çok fazla, ben işin uzmanlarıyla konuşmak isterim ki onlar bu işin uzmanları, benim göremediğim birçok şeyi bana gösterebilirler, öğrenmek sormak lazım...

‘Rantta gözü olanın gözü çıksın’
- Başka sosyal projeleriniz de olacak mı
E5 yolu kenarında botanik parkını yapıyoruz. Burada bu işe ayırdığımız arazi 96 bin metre kare, 107 dönüm yapıyor. Emirgan’dan sonra ikinci olacak. Botanik bahçelerin içinde bir göletimiz var bu gölette sandalla gezilebilecek. Çocuk oyun bahçeleri, parklar yapılacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen ağaçlar dikilecek. Bir tane kafeterya olacak. Ağacımızı kesmeyen herkese kapısı açık olacak parkın. Et mangal kesinlikle olmayacak. Biz burayı apar topar bu işe tahsis ettik. Eğer burası imara açılsaydı 2 milyar doların (yaklaşık 4 milyar TL) üzerinde rant getirirdi. Biz burayı halka tahsis ediyoruz, o yüzden rantta gözü olanların gözü çıksın... En büyük sıkıntımız rant şebekeleriyle uğraşmak rant şebekelerinin partisi yok, etiği de yok. Her şekilde üzerinize hücum ediyorlar. Ama pes etmeyeceğim ve pes etmeye de niyetim yok. Parkı da Ağustos 2013’te açıcağız... Bir de Mehmet Aksoy’la bir projemiz var. Aksoy, Kaltaltepe Millet Parkı’nda Turgut Özakman’ın heykelini yapacak. Tarık Akan da bu konularda bize yardımcı oluyor. İnsanlara sağlıklarında değer verilmeli... Biz burada daha çok sosyal projelerimizle tanınmış bir belediyeyiz. Biz sadece çalışıyoruz şov yapmıyoruz.

Öznur Oğraş/Cumhuriyet