Kent Haberleri

Bakırköy Taş Mektep kültür merkezi olacak!

103 yıldır Bakırköylülere eğitim veren Taş Mektep’in kaderi belli oldu. Tadilatı 6 ay önce biten bina için “İlkokul olamaz” raporu verilirken Milli Eğitim Müdürü, “Binayı kültür merkezi yapıyoruz” dedi. Fakat mahalleli okulunu geri istiyor.

İSTANBUL Bakırköy Yenimahalle’deki Cahit Sıtkı Tarancı, Ulvi Cemal Erkin, Adile Naşit, Münir Özkul, Şener Şen, Cem Karaca gibi önemli isimlerin okuduğu 140 yıllık Taş Mektep (Bakırköy İlkokulu), mahallelinin “Okulumuzu geri istiyoruz” kampanyasına rağmen kültür merkezi oluyor. 1999 depreminin ardından 2003’te güçlendirme gerekçesiyle eğitime ara verilen okulda, çoğu çevre ilçelerden gelen 1020 öğrenci, 2 kilometre mesafedeki okula taşındı. 29 Mayıs 2009 gecesi de binada yangın çıktı. Bakırköylülerin çabasıyla 2.5 yıl süren bir restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışma 6 ay önce bitti, ama okul açılmadı. Bunun üzerine mahalleli çocuklarıyla birlikte, okul bahçesinde kampanya başlattı. Mahalle Muhtarı Nihat Şahin mücadelelerini şöyle anlattı:


‘ARSAYI bir VAKIF İSTEMİŞ’


“Mahallenin tek ilkokuluydu. 2 kilometre uzaktaki okula gidiyorlar. Yoksul aileler servis parası veremiyor. Valiye, cumhurbaşkanına, başbakana yazdım. Nüfusumuz 12 bin, hiç okulumuz yok. 49 yıllık Yenimahalleliyim. Hazine’ye ait bir karış arsa yok okul yapmak için. Yetkililer arsa göster, okul yapalım diyor. Ben de siz gösterin, 7-8 vatandaşımız var, okul yapacak diyorum. Bir arsamız Cem Karaca Kültür Merkezi ve otopark oldu, Sümerbank’ın yeri özelleşti. Bir vakıf istemiş burayı. 29 Ekim’da Milli Eğitim Müdürü ‘Oraya insanları topluyormuşsunuz’ dedi, ben de anayasal hakkımız dedim. Yangın merpeni dediler, yapıldı, bu kez taşıyıcılar ahşap, okul olamaz raporu verilmiş.”


‘Okul olamaz’ raporu var


BAKIRKÖY Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, Taş Mektep’i Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İl Özel İdare’ye tadil ettirdiğini belirterek şunları söyledi: “Mühendisler 4 Kasım 2010’da, ‘Taşıyıcı kolonları ve ana kirişleri ahşap olan tarihi binaların zemin katı haricindeki katların yatılı sağlık hizmeti, huzurevi, anaokulu, ilkokul olarak kullanılması mümkün değildir’ diye rapor veriyor. Okul olarak devam edemez. Kültür merkezi yapalım diyoruz. Çocuklarımız kanun, ney taksimi dinlemez oldular. 2’nci döneme yetişecek. Terkedilmiş askerlik şubesi var, orası okul olabilir.”


Kimler geldi kimler geçti


TAŞ Mektep’in arsasını 1864’te Paris’ten getirilen şehircilik uzmanı Kont Alleon ikamet etmek için satın aldı ve Fransa’dan getirttiği Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla köşkü inşa ettirdi. Bir yıl sonra başlayan inşaat 1874’te bitti. Alleon, binada 1894 İstanbul depremine kadar oturdu. Ancak oluşan çatlaklar yüzünden binayı terk etti. Köşkü 1898’de Preveze Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa satın aldı. Bina 1900’da da Maarif Nezareti tarafından 4 bin 200 altın liraya alınarak okula dönüştürüldü. Binlerce mezun veren okulda Cahit Sıtkı Tarancı, Münir Özkul, Cem Karaca, Neriman Köksal, Adile Naşit, Şener Şen, Seyyal Taner de okumuş.


Hürriyet