Kentsel Dönüşüm

Bakırköy'de kentsel dönüşüm başlayacak mı?

BAKIRKÖY Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun, “Bakırköy'de 7 mahallede acilen dönüşüm başlaması için riskli alan ilanı bekliyoruz" açıklaması üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği basın toplantısı düzenl

Mimarlar Odası, Bakırköy'de yapılacak kentsel dönüşümün 'kiracı' statüsündeki Bakırköylüleri ve yerel esnafı göz ardı edeceği uyarısında bulundu.

Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür, Bakırköy Temsilcilik Başkanı Mürsel Selçuk'un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya basın mensuplarının yanı sıra çok sayıda mahalleli katıldı. Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Sakızağacı, Yeni Mahalle, Zeytinlik, Cevizlik'i kapsayan riskli alan kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ardından da Bakanlar Kurulu'nun onayı gerekiyor. Riskli alan ilan edilecek mahalleler arasında Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya gibi mahalleler bulunmuyor.


BAKIRKÖY'ÜN YÜZDE 78'İNİN ÇÜRÜK OLDUĞU İFADELERİ YANLIŞ 

Mimarlar Odası Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür basın açıklamasında “Bakırköy'ün '% 78'inin çürük' olduğu yönündeki ifadeler son derece yanlış, sorumsuzca ve kasıtlıdır. 1999 depreminin ardından toplumda yaşanan psikolojik ve sosyolojik travmanın etkisiyle, hızlı tarama yöntemiyle gözlemsel analiz sonuçlarına göre hazırlanan ve yeterliliği tartışılan raporlara dayanılarak yapılan böylesi bir açıklama ancak yeni toplumsal travmalara yol açar ve emlak spekülasyonuna katkı sağlar" dedi. Yentür, 7 mahallenin dışında 'yüksek riskli' yapılar bulunduran diğer mahallelerin neden dönüşüm kapsamına alınmadığını sordu.

KÜÇÜK ESNAF VE KİRACILAR GÖZ ARDI EDİLİYOR 

Bakırköy'de yapılacak kentsel dönüşümler birlikte kiracıların ve esnafın zor durumda kalacağını vurgulayan Yentür, “Kentsel Dönüşüm finansmanını; henüz bilinmeyen bir oranda, fazladan üretilecek bağımsız bölümlerin satışıyla sağlamayı planlayan Bakırköy Belediyesi, esasta kentsel rantı kendi kontrolünde mülkiyet üzerinden paylaştırmayı vaat ederken, 'kiracı' statüsündeki Bakırköylüleri ve yerel esnafı bütünüyle göz ardı etmektedir" dedi.

Bakırköy imarının yüzde 20'sinin ticari fonksiyonlu olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise “Bakırköy'de küçük esnaf ağırlıklı bir doku var. Bu, Bakırköy'de binlerce küçük esnafın işsiz kalması anlamına gelirö dedi. Bakırköy nüfusunu ilgilendiren bir planın kamuoyuna açıklanmadığının altını çizen Hacıalioğlu, “250 hektarlık bu yoğunlukta bir yerde 200 bin nüfuslu bir projeyi gerçekleştirmeniz matematiksel olarak olanaksız. Yapacağınız bu dönüşümde hektar başına 3 bin kişi düşüyor. Şu anda Bakırköy'de hektar başına 700 kişi yaşıyor" dedi.



Hürriyet