Bakırköy’de kentsel dönüşüm tekrar gündeme geldi!
Bakırköy köklü geçmişi ile İstanbul’da eski yapıların bulunduğu ilçelerden biri. Eski yapıların modernize edilmesi ve depreme dayanıklı konutlarda oturmak isteyen vatandaşlar, Bakırköy için kentsel dönüşüm sürecini tekrardan dile getirdi…
Bakırköy geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan eski ismi Makriköy olan bir ilçemizdir.1960 dan sonra yaşanan büyük göç ile nüfusu hızla artmış zamanla bu hale gelmiştir. Bölgedeki evler 1960-70 yılları arasında yapıldığı için hem de bölge deprem kuşağından yüksek dozda etkilenecek noktada olduğu için bölgede yaşayan halk kentsel dönüşüm talep ediyor.
Buradaki en büyük sorun diğer ilçelerin aksine Bakırköy’de yükseklik 4 kat ile sınır olduğu için eski konut stokunu yenilemek isteyen vatandaş müteahhide para ödeyerek yenilemeleri yapmak durumunda. Yaşayan kitlenin yaş ortalamasının yüksek olması, inşaat maliyetlerinin çok artması ve ekonomik kriz kentsel dönüşüm ile evini yenilemek isteyen vatandaşın elini kolunu bağladı. Şişli, Beşitaş,Taksim,Kadıköy hatta Cihangir gibi muadil ilçelerde 6-7 kat imar var iken Bakırköy’de yıllardır Atatürk Havalimani gerekçesi ile ek kat verilmedi.Yapılan bu son iki talepte sonuçsuz kaldı ve konu biraz soğumaya yüz tuttu taa ki;son depreme kadar.
Yaşanan son deprem ile birlikte talebini yineleyen vatandaş hem Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu hemde İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’na hem yazılı hem sözlü başvurularla taleplerini iletmeye başladı. İBB ‘nin çiçeği burnunda başkanı İmamoğlu ise depremde sağlam bir İstanbul vizyonu ile kentsel dönüşüm konularına öncelik vererek bunu bir memleket meselesi olarak ele alacağını söyledi. Daha önce konuya çözüm olarak düşünülen eski ve riskli bina maliklerinin belirli bir süreye kadar uzlaşıp yıkım kararı vermeleri halinde ek 1 veya 2 kat imar verilmesi, bu oluşacak kat farkı ile müteahhitlerin kat karşılığı inşaata girmelerinin kolaylaşması, bu yolla bütçesi olmayan vatandaşların deprem riskine karşı sağlam evlerde oturması öngörülüyor.
Bölgede yaşayan halk hem Atatürk havalimanının kalkmasından hem de İBB ve Bakırköy Belediye Başkanı’nın yıllar sonra ilk defa aynı partiden olması nedeni ile bu sefer konunun çözüleceğinden emin. Son günlerde ilçe ile ilgili yeni plan ve çalışmaların yapıldığı ve bunların 2020 ortalarında açıklanacağı konuşuluyor. Umarız bürokrasi bu konudaki adımları daha hızlandırarak ilçedeki kentsel dönüşüm sorununun en kısa sürede çözer, vatandaş daha sağlam güvenilir evlerde yaşar.
İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor!
Depreme dayanıklı sürdürülebilir yapılar şart!