Bakırköy'deki deprem toplanma alanı imara mı açıldı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imara açtığı Bakırköy’deki arazi; üniversite, AVM, rezidans ve otellerin tam ortasında bulunuyor. 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda parsel kısmen “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” fonksiyonunda kalıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imara açtığı Bakırköy’deki arazi; üniversite, AVM, rezidans ve otellerin tam ortasında bulunuyor.
İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen Çevre Düzeni Planı’nda deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenen Bakırköy’deki 23 bin metrekarelik araziye “Uluslararası Gençlik Merkezi” inşa edilecek. İmara açılan arazi, Bakırköy’ün Ataköy 7, 8, 9, 10. Kısım mahallerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadın Koordinasyon Merkezi’nin yanında bulunuyor ve şu an otopark olarak kullanılıyor. 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda parsel kısmen “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” fonksiyonunda kalıyor.
Bu fonksiyon, olası afet ve kriz durumlarında toplanma ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılabilecek bölge parklarını da kapsıyor. Bu nedenle 2011’de onaylanan 1/5 bin ölçekli planda arazi “Park alanı” olarak belirlenmiş ve içinde doğal afetlere yönelik eğitim parkı yapılabileceğine karar verilmişti. Büyükşehir Belediye Meclisi geçen haziran ayında parsel için istenen imar değişikliğini kabul etmeyip park fonksiyonun korunmasına zemin altının da katlı otopark olarak kullanılmasına hükmetti. Bakırköy Belediyesi plan askıya çıktığında otopark ile ilgili düzenlemeye itiraz etti. İlçe belediyesinin itirazı İBB Meclisi’nin mart ayı oturumunda gündeme alındı. Ancak itiraz görüşülürken yeni bir değişiklik talebi ile parselin kaderi tamamen değiştirildi. Daha önce parselin park olarak kalmasını uygun bulan İBB, Üstyapı Projeler Müdürlüğü’nün yazısı ile parsele gençlik merkezi yapmaya karar verdi.
KAMU YARARI BULUNUYORMUŞ
18 Mart günü gerçekleşen meclis oturumunda Bakırköy Belediyesi’nin itirazı ile birlikte “Uluslararası Gençlik Merkezi” için parselin ‘Park alanı” fonksiyonundan çıkartılarak ‘Sosyal kültürel tesis alanı’na alınması da değerlendirildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun kamu yararı taşıdığı için uygun bulduğu plan değişikliği Meclis’ten CHP grubunun muhalefetine rağmen geçti.
CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, değişiklik teklifinin 2.5 yılda sadece 11 kez toplanan Afet ve Deprem Komisyonu’nun değerlendirmesine bile sunulmadığını kaydetti.
Sözcü