23 / 11 / 2024

Bakkal-çakkal gibi sanayi tesisleri İstanbul'da kalabilir

Bakkal-çakkal gibi sanayi tesisleri İstanbul'da kalabilir

Su havzası, orman ve konut alanlarındaki sanayi tesislerinin taşınması gerektiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Bakkal-çakkal gibi olanlar kalabilir" dedi




İstanbul Sanayi Odası, sanayi tesislerinin şehir dışına taşınması konusunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı bir toplantıda masaya yatırdı.
Sanayinin tamamen İstanbul'dan çıkartılması ifadesine karşı olduğunu belirten Topbaş, bazı tesislerin yerleşim yerleri içinde olabileceğini söyledi. Topbaş, şöyle konuştu:
"Bakkal-çakkal gibi olanlar şehirde kalabilir. Ancak İstanbul'un önemli bir bölümü havza ve ormanlık alan. Tarım alanlarının çoğu yok olmuş durumda. Bu alanları da korumak zorundayız. Daha önceden yanlış kararlar alınmışsa, `varsın olsun, bu da böyle devam etsin' diyemeyiz. Bunları tespit edip düzeltmek zorundayız. Mesela sanayi Haliç'te kalsın diyebilir miyiz? Çevreye sıkıntı veren birtakım sanayi alanları da eğer ki ruhsata bağlanamayacak durumdaysa onlara nasıl bir çözüm getirileceği konusunda tartışabiliriz."

`Bayramdan sonra gelin'
Topbaş, İstanbul Çevre Düzeni Planı'na göre yerleşim alanlarında ve su havzalarında kalan sanayi tesislerinin şehir dışına çıkartılması kararına karşı `kaygılarını' ileten sanayicilere, "Bayramdan sonra oturup 5 saat görüşelim" dedi.
Plana itiraz süresinin 17 Ağustos'ta biteceğini ifade eden sanayicilerse Topbaş'a, bayramdan sonra yapılacak toplantının, itirazları değerlendirmekten başka bir anlam taşımayacağını söylediler.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı konulu toplantıda söz alan sanayiciler, plan kesinleşince ilçe belediyelerinin sanayicilerden ruhsat için bazı taleplerde bulunacağını ifade ettiler.

`Üvey evlat muamelesi'
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yeni planda sanayiden hiç söz edilmediğini belirterek, sanayi alanı olarak belirlenen alanların dışında kalan tesislerin geleceğine ilişkin ciddi soru işaretlerinin ortaya çıktığını kaydetti. Küçük, "İstanbul'un yüzölçümünde sanayinin payı sadece yüzde 1.37'dir ki yeni planda bu yüzde 1.3'ü dahi göremiyoruz" dedi. Küçük şunları söyledi:
"Sanayi İstanbul'dan bir şeyler almıştır ama ekledikleri de unutulmamalıdır. Yeniden yapılanma sürecinde üvey evlat muamelesi görmemeli. Günah keçisi gibi gösterilmemeli. Sanayi gidince herşey yoluna girecek gibi düşünülmemeli. Sanayimize haksızlık edilmemelidir."
Taşınmanın bir maliyeti olacağını belirten Küçük, bu aşamada kapsamlı bir teşvik paketi gerektiğini söyledi. Küçük, "Taşınmak için adres gösterilen bölgeler yeterli mi? Buralarda sanayi için gerekli altyapı hazırlanacak mı? Varsa mevcut altyapı desteklenecek mi? Liman-karayolu bağlantıları düşünülecek mi? Arıtma ve atık bertaraf tesisleri yapılacak mı? Nitelikli iş gücü bulunabilecek mi?" diye sordu.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul'u yeniden planlarken sanayi üvey evlat gibi görülemez

Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 1/100000 Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı çerçevesinde kente yönelik gelecek vizyonlarında ticaret, finans, hizmetler ve turizm gibi sektörlerin öne çıktığını, sanayiden hiç söz edilmediğini belirtti. İSO'nun İstanbul Sanayi Forumu adı ile düzenlediği toplantıda konuşan Küçük, İstanbul'da yerleşme ve arazi kullanımını belirleyen 1/100000 ölçekli planın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce onaylandığını ve 17 Temmuz 2009'da askıya çıktığını hatırlatarak, ilgili yönetmelik gereğince planın bir ay süre ile askıda kalacağını, plana yönelik itirazların bu süre içinde yaoılması gerektiğini dile getirdi.

Küçük, plan çerçevesinde konut, sanayi, rekreasyon, tarım ve benzeri alanların yeniden belirlendiğini, planda sanayi alanı olarak belirlenen alanların dışında kalan üretim tesislerinin geleceği için ciddi soru işaretlerinin ortaya çıktığını kaydetti. Planın, İstanbul'un çalışan nüfusunun yüzde 40'ını doğrudan ilgilendirdiğini belirten Küçük, "İstanbul'da sanayi her zaman olacaktır, ama bu iyi planlanmış çağdaş bir sanayi olmalıdır" diye konuştu.
Hürriyet


Geri Dön