Baksı Müzesi 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü aldı!
Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Koçan: "2014 yılı bizim açımızdan bütün ön çalışmaları yapılmış tam bir atak yılı olacak. Baksı Müzesi 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık görüldü...
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komitesi'nin, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık gördüğü Bayburt'taki Baksı Müzesi'nin kurucusu Koçan, yaptığı açıklamada ödülü aldıklarına dair ellerine herhangi bir belge geçmeden, etik olmadığını düşündüğü için ödüle ilişkin açıklama yapmayacağını söyledi.
Koçan, Baksı Müzesi'nin Bayburt'a ve bu bölgeye gelecek yıldan itibaren uluslararası anlamda turizm hareketliliği getireceğini düşündüğünü belirterek, "Gelecek yıldan itibaren müzede yoğun bir turizm hareketliliği yaşanacak. Bizim kenarda kalmış olmaktan merkeze doğru yolculuk yapan bir yapımız var" diye konuştu.
Yeni yılın, Baksı Müzesi için tam bir atak yılı olacağını vurgulayanKoçan, "2014 yılı, bizim açımızdan bütün ön çalışmaları yapılmış tam bir atak yılı olacak. Hem projelerimiz açısından hem de kamuoyu kabulleri açısından çok büyük beklenti içindeyiz" ifadelerini kulandı.
Koçan, Baksı Müzesi'nin kurulduğu günden itibaren beklediği yerel desteği henüz göremediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bayburt'taki yerel yönetimlerden taleplerimiz var. Kent merkezinden, müzenin bulunduğu Bayraktar köyüne seferler düzenlenmesi gerekiyor. Bunu İl Özel İdaresi mi, Bayburt Belediyesi mi yapacak bilmiyorum. Müzeye gelen herkesin böyle bir isteği var. Belirli saatlerde seferler düzenlenmeli. Yerel desteğe ihtiyacımız var. Yerel yönetimler destekleriyle önümüzü açma konusunda belirli adımlar atabilirse, Baksı, Bayburt ve bu çevre için son derece önemli bir proje
olarak gelişecek."
Baksı Müzesi
Bayburt'a 45 kilometre mesafedeki Bayraktar köyü sınırları içerisinde yer alan Baksı Müzesi, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındırmak amacıyla 2010 yılında kuruldu. Müze, bin 500 metrekare sergileme salonu, konferans salonu, atölye, kütüphane, 30 kişilik konuk evinin bulunduğu toplam 30 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Çoruh Vadii'ne bakan bir tepenin üzerine kurulu müze adını, Bayraktar köyünün eski adı olan Kırgız dilinde ''şaman'' anlamına gelen ''Baksı''dan alıyor.
Sabah Gazetesi