28 / 04 / 2024

Balatlar Kilisesi arkeopark veya açık hava müzesi olacak!

Balatlar Kilisesi arkeopark veya açık hava müzesi olacak!

Sinoptaki Balatlar Kilisesi arkeolojik kazılarının bu yılki bölümü sona erdi. AB destekli Sinop Alan Yönetimi Projesi kapsamında kazıların sürdürüldüğü alana, arkeolojik park ya da açık hava müzesi işlevi kazandırılması planlanıyor



 

Kazı başkanı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Ada Mahallesinde Bizans döneminden kalma bir kilise olan Balatlar Kilisesinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçen yıl başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün 3 Temmuzda başladığını hatırlattı.

Bu dönem iki ay süren kazı çalışmalarını bilim adamı ve öğrenci grubundan oluşan yaklaşık 70 kişilik ekibin yürüttüğünü belirten Köroğlu, çalışmalarda geçen yıl ortaya çıkardıkları 4. ve 5. yüzyıla ait Roma hamamına ilişkin önemli veriler bulduklarını ifade etti.

AB destekli Sinop Alan Yönetimi Projesi kapsamında sürdürülen kazıların bu yılki bölümünün 3 Eylülde sona erdiğini belirten Köroğlu, şunları kaydetti:

"Kazılarda, geç dönemde Meryeme adanmış bir manastır ve kiliseyle ilgili çalışmalara devam ettik. Manastıra ait büyük bir mezarlık kazdık, hem Hristiyan mimarisiyle ilgili çalışmalar hem de yapının orijinal halindeki hamamına ait kalıntıları bulmayı hedefledik. Aradaki evreleri ortaya çıkarmak için onunla ilgili bilgileri bu sene çok daha iyi durumda bulduk. Gelecek yıl ise daha geniş alanlarda çalışacağız. Önemli veriler sağlayacak bir restorasyon çalışması başlatılmasını planlıyoruz. Geçen yılki kazı çalışmaları sonucunda, alanda Roma Hamamı, Hristiyan mezarlığı olduğu saptanmıştı. Kilisenin Osmanlı döneminde Rum manastırı olarak kullanıldığı da biliniyor. Yaklaşık 2000 yıl boyunca kullanılmış bir yapı. Buranın tarihi dokusunu korumayı düşünüyoruz. Özellikle kilisenin dışında önemli din adamlarının mezarları var. Bu mezarlar antropolojik açıdan incelenecek. Alanda kentin ileri gelenlerinin gömüldüğü bir mezarlık da mevcut. Yapının uzun geçmişine ait kalıntıları bulmak için çalışacağız."

Köroğlu, kazı çalışmaları tamamlandığında, kazı yapılan alana arkeolojik park ya da açık hava müzesi işlevi kazandırmayı planladıklarını bildirdi.

AA

 


Geri Dön