Kentsel Dönüşüm

Balbey'de kentsel yenileme heyecanı!

Balbey Mahallesi muhtarı Abdullah Uyaroğlu, “Menderes Türlel'in gayretiyle, Türkiye'de on binlerce mahalle varken Balbey Mahallemiz Bakanlar kurulu kararı ile, “Balbey Koruma Eksenli Kentsel Yenileme Projesi” olarak tescil edilmesini sağladı'' dedi.

Balbey Mahallesi muhtarı Abdullah Uyaroğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’in büyük gayretleri sonucunda Türkiye de on binlerce mahalle varken Balbey Mahallemiz Bakanlar kurulu kararı ile, “Balbey Koruma Eksenli Kentsel Yenileme Projesi” olarak tescil edilmesini sağladı. Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylanan ve  24 nisan 2015 tarihinde resmi gazetede yayınlandıktan sonra artık önümüzde hiçbir engel kalmadığı mahallemiz de hak sahiplerinin başvuruları ile Kentsel Yenileme çalışmalarına başlanması beklenmekte. Ancak ofis oluşturulmasına karşılık 399 parsel sahiplerinden sadece yarısı konuyla ilgili başvurular almak için görüşmeler yaptığı dikkat çekiyor” dedi.

 

Balbey Mahallesi’nde kaç yıldır muhtarlık görevini sürdürmektesiniz ? 

-2009 yılından bu yana mahallemizin muhtarlığını yapmaktayım. Doğma büyüme bu mahalledeyim. Mahallenin her bir sokağını karış karış biliyorum. Çocukluğumuz bu sokaklarda geçti.

 

Balibey’in dünü ve bugünü üzerine neler söylemek istersiniz ? 

-Eski her zaman güzeldir. Her geçen gün de eskiyi arar olduk. Mahallemiz de eskiden komşuluk ilişkileri daha sağlam ve kuvvetliydi. Mülk sahipleri yıllar sonra buralardan taşınmaya başlayıp onların boşalttığı evlere daha başka kültür ve anlayışta vatandaşlarımız yerleşmeye başlayınca bu duygu ve hissiyat da her geçen gün azaldı ve günden güne de yok oldu. Kalite ve zarafet üst seviyelerdeydi Balbey Mahallemiz de. 1992 yılında Belediye Başkanı Hasan Subaşı döneminde mahallemizin SİT alanı ilan edilmesiyle birlikte Balibey’in kaderiyle oynandığını düşünüyorum.

 

Nasıl açar mısınız bu konuyu ? 

-SİT alanı ilan edilen bölgeler ve mahallelerde kesinlikle bir onarım, tamirat ve bakım yapamazsınız. Çivi dahi çakamazsınız. Bunu yapabilmeniz için 9 yerden özel izinler alınması gerekiyor.

 

İzin alınamazsa sorun nasıl çözülüyor peki ? 

-Eğer vatandaşın oturduğu evin çatısı akıyorsa Naylon Branda gerip üzerine de tuğla koyarak bu sorunu suni bir çözüm yolu ile gidermeye çalışıyor. Bu sıkıntı 25-30 yıldır devam ediyor. Ha çöktü çökecek tarzında metruk binalara dönüşmüş onlarca yapı var.

 

Sosyal donatı alanları, oyun alanı ve park ihtiyacını nasıl çözüyorsunuz ? 

-Parkımız yok. Ancak hemen eski festival çarşısı karşısında bulunan İsmet İnönü parkı var. O da mahallemizin sınırı sayılacak bir yer. Mahalle içinde parkımız yok.

 

Muhtarlık binası sorununuz var mı peki ? 

-Var tabi. Şu an bulunduğum ve hizmet verdiğim yer benim şahsıma ait evimin alt katı.

 

Balibey tarihi bir mahalle. Kaleiçi’nden sonra Antalya’nın ikinci yerleşim yeri. Bu alanın kalkınması ve modernizasyonu konusunda yürütülen çalışmalardan söz edelim

 

-Balibey ile ilgili 7 kez plan yapıldı. Yıllar akıp gitti. Hiç kimse çözüme dönük bir adım atamadı. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel mahallemizi yakından tanıyan sorunlarını iyi bilen bir memlekete insanı olması nedeniyle oldukça çok zor bir işi başararak mahallemiz de Kentsel Yenileme çalışması için karar aldırdı. Bunu başarmış olmak büyük bir olaydır. Cumhurbaşkanımız imzaladı. Artık geri dönüş yok. Sondaj ve Yer Etüt çalışmaları yapılıyor. Bunlar bile bizleri heyecanlandırmakta. Kısa süre önce açılan Kentsel Yenileme Ofisi de mahallemiz de. Vatandaşlarımız mülk sahipleri ve hak sahipleri bir an önce Kentsel Yenileme Ofislerine giderek başlatılacak olan çalışmalar hakkında bilgi almasını istiyoruz. Ne kadar çabuk ve hızlı hareket edilirse Balbey o kadar çabuk bu görüntüden kurtulacaktır. Öyle ki bu SİT alanı içinde bulunması nedeniyle hiçbir işlem yapılamamakta. İşte bunun çözümü de Kentsel Yenileme çalışmasından geçiyor. Kentsel Yenileme Ofislerine bir an önce gidilerek Balibey’in yaşanabilir bir mahalleyle ve modern, çağdaş bir bölgeye dönüşmesine hızla katkı verilecektir.

 

Bağlı bulunduğunuz yerel yönetim hizmetlerinden ne kadar faydalanabiliyorsunuz ? 

-Çöplerimiz toplanıyor, sokak temizliği yapılıyor. Büyükşehir Belediyemiz de üzerine düşeni yerine getiriyor. Ancak bunlar sadece yüzeysel adımlar. SİT alanı olması nedeniyle tam bir müdahale yapılamamakta. Hayati tehlikesi arzeden yapılar var. Balibey’de insan yaşamı artık tehlikeli bir hal almaya başladı. Öyle ki yapıların çok eski olması, yenilenememesi nedeniyle ev halkı yılan, akrep ve haşerelerle mücadele vermek zorunda kalıyor.

 

Balibey’in sorunu oldukça çok. Yaşadığınız ilginç olaylarla karşılaşıyor musunuz ?

 -Hem de her gün karşılaşıyoruz. Balbey de Anadolu ruhu vardır. Yine de insanlarımız birbirini bilir, tanır ve selamlaşır. Sokağımızın birine vatandaş aracını park etmiş. Arıyoruz tarıyoruz arabanın sahibine ulaşamıyoruz. Tam 6 saat sonra adamı bulduk. Aracını çekmesini istedik. Kendisi de bize ben de zaten arabayı kaybettim nereye park ettim onu arıyorum” demez mi. Sokaklarımız biraz karışık ve iyi bilmeyenin kaybolduğu alanlardır. Bunun yanında bir mahalle sakinimiz bahçesinden kaçan tavuğunu arıyor. Muhtarlık ofisimize gelerek tavuğunu görüp görmediğini, eğer ofisin önünden geçerse haber vermemi istedi. Bir başka mahalle sakinimiz ise bahçesine Tilki dadanmış benden silahım varsa tilkiyi vurmamı istedi.

 

Yani mahallenin tam da muhtarı olmuşsunuz. Bunun dışında sosyal yaşamın içinde yer aldığınız neler var ? 

-Mahalle sakinlerimiz Mürvetlerinde, yeni doğan çocuklarının mutluluğu ve sevincinde bizleri çağırır bunu bizimle paylaşır. Özellikle yeni doğan çocuklarımızın isim babası oluyoruz çoğu zaman. Ve ilk ezanı okuyan biz oluyoruz. Bu beni fazlasıyla mutlu eden bir durum. Bu ahenk bu güzellik ve Anadolu ruhunu kaybetmememiz için, dayanışmamızın daha da üst seviyelere çıkartabilmek için Balibey Mahallesi hak sahiplerimizin lütfen Büyükşehir Belediyesi Kentsel Yenileme Ofisine uğramalarını istemekteyim. Bu büyük bir fırsattır. 7 kez bu işlere kalkışılmış başaralı olunamamış ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’in insan üstü gayretleri sayesinde Balibey artık makus tarihini artık değiştirecek.

 

Balbey Mahallesi, yaklaşık, 531 yıl önce (5 asırdan fazla geçmişe sahip) Osmanlı Valilerinden bir rivayete göre ise Osmanlı Akıncılarından Malkoçoğlu Bali Bey tarafından 1485 tarihinde yaptırılan Balbey Camii çevresinde oluşmaya başlamış, ilk Türk Mahallesidir. Aynı zamanda, Antalya’mızın tam merkezinde yer alan Kaleiçinden sonra en eski ikinci önemli yerleşim merkezidir...Yaklaşık 2500-3000 nüfusun barındığı 399 parsel’in içerisinde tahmini 700-800 evin bulunduğu şirin tarihi bir mahalledir. Yıllar önce dönemin belediye başkanı sn. Hasan Subaşı döneminde Kaleiçi ve Kalekapısı projesi kapsamında sit alanına alınmış ve kaderine terk edilen mahallede koruma kurulu envanterine göre kayıtlı 47 adet tarihi özelliğe sahip tescilli yapı bulunuyor. Bunlardan 3 ü çeşme ve kuyu, 2 si ise Kesik Minare Camisi ve Balbey Camisidir. Lakin bu evlerin pek çoğu şimdi ayakta değil.

 

Salaş, varoş ve içinden çıkılmaz bir görünüme bürünmesinin en büyük nedenlerinden birisi de  ev sahiplerinin ve kanuni mirasçılarının da kabahati büyük olduğu belirtiliyor. Bir çoğu mahallede ikamet etmemekte. Özellikle bahçeli evleri geri dönüşüm işçileri de denilen hurdacılara kiraya verdiler, şu an mahalle de 9 adet çöp depolama mekanı bulunduğu, depolama mekanları haline dönüştürülen tarihi Balibey’e bu görüntülerin yakışmadığı sık sık dile getiriliyor.

 

Mahallede bulunan 399 parselin sahiplerinin Balbey Kentsel Yenileme ofisine gelerek nasıl bir Balbey istediklerini hazırlanmış anket formlarına yazarak teslim edecek. Bu formlar tek tek incelenerek içerisinde daha orijinal bir fikir çıkarsa bu da dikkate alınarak muhtemelen 2017 Haziran ayında yenileme başlayacak. Özellikle mal sahipleri  kentsel yenileme ofisine giderek kafalarına ne takılıyorsa mutlaka sormalarını, ellerini taşın altına sokmaları isteniyor.


Antalya İleri