29 / 04 / 2024

Balık çiftliği kaldırıldı, yine cennet oldu!

Balık çiftliği kaldırıldı, yine cennet oldu!

İnsan eliyle bozulan 'Cennet' insan eliyle düzeltildi. Göltürkbükü'ndeki Cennet Koyu, balık çiftliklerinin ardından 4 yılda eski haline döndü. Bodrum Göltürkbükü'nde mavi yolculuk rotasından çıkarılan Cennet Koyu, balık çiftliklerinin kapanmasıyla 4 yılda



 

Bölgedeki son balık çiftliğinin de 2007'de kaldırılmasının ardından çöp ve mezbeleleri temizleyen belediye ve çevreciler, koyun yeniden mavi yolculuk rotasına alınmasını sağladı.

Doğal sit alanıydı

1985 yılında uluslararası turizm ve yat dergileri tarafından mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olarak gösterilen ve l'inci derece doğal sit alanı olan Cennet Koyu,1990 yılından itibaren kurulan 14 balık çiftliğiyle kirlendi.

2000'lerin başında mavi tur rotasından çıkarılan koy için bölge halkı eylemler yaptı. Eski Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Bilge Contepe'nin de girişimiyle koyda temizlik kampanyası başlatıldı. Cennet Koyu'nda bırakılan barakalar, ahşap eski havuzlar, çürümüş balık ağları, çöp ve yem bidonları Göltürkbükü Belediyesi, Mavi Yol Girişimi ve çevrecilerin çabalarıyla tamamen temizlendi.

2011 başından itibaren de yeniden mavi yolculuk rotasına alınan Cennet Koy, turizm sezonuyla birlikte eski hareketliliğine kavuştu. Contepe, "Koyu insanlar kirletti, yine insanlar temizledi. İstenirse cennet korunabiliyormuş. Bir koyu kurtardık, sırada diğerleri var" dedi. İstanbullu tatilci 38 yaşındaki Murat Şahin memnun: "Bırakın koyda denize girmeyi, pis kokudan yanından bile geçemiyorduk. Böyle bir cenneti cehenneme çevirenlere nasıl izin verdiler, bilmiyorum. Ancak bu yıl yeniden geldiğimizde koyu pırıl pırıl görünce gözlerimize inanamadık. Çok mutlu olduk."

RADİKAL

 


Geri Dön