Kent Haberleri

Balıkesir Paşa Camii'nde sona gelindi!

Balıkesir'de Paşa'nın emaneti olarak bilinen Paşa Camii'nin restorasyonunda sona gelindi. Balıkesir Büyükşehir Merhaba Gazetesi yazarı Semra Aman Akyürek, Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı ile konuyla ilgili konuştu.

Bu cami önce Paşa'nın, sonra Balıkesir'in bize emaneti. Biz bu emaneti önemsiyoruz diyen Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Camideki imalatların her yeni safhasında şantiyede toplanarak müteahhide ve elemanlarına son talimatları veriyor ve yapılacak işlere kendi mührümüzü vuruyoruz. Gelecek hafta da müteahhidin şantiye sorumluları ile bir araya gelip, önümüzdeki günlerin işlerini kararlaştıracağız' dedi. 


RESTORASYON NE ZAMAN BİTECEK? 


Bugün hesaplayabildiğimiz iş kalemlerine göre Paşa Camii restorasyonunu önümüzdeki sonbaharda bitireceğiz. Paşa Cami restorasyonu sürüyor önümüzdeki sonbaharda tamamlanması planlanan Paşa Cami restorasyonu ile ilgili olarak 4,5 Saatlik bir detaylı inceleme yapmış ve adım adım Paşa Camide yapılanları okurlarımız ve Balıkesirlilerle paylaşmıştık. Paylaşmaya ve bilgilendirmeye devam ediyoruz. 


PAŞA CAMİİ NDEKİ RESTORASYON DURDU MU? 


*Hayır, durmadı diyerek sorularımızı yanıtlayan Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı ,Zağnos Paşa Camii'ndeki en önemli iş kalemlerinden birinin kubbe ve tonozlardaki kurşun tabakaların değiştirilmesi olduğunu ifade eden Erarı, Diğeri de dış cephede kesme taşlar arasındaki eski derzleri boşaltıp temizlemek, sonra yerine yenisini yapmak' dedi. Erarı yapılan çalışma ile ilgili olarak, 'Kurşun levhaların değiştirilmesinde tamamını değiştirmek yerine, eskiyen levhaları seçip yalnız onları değiştirme yoluna gittik. Bunun için kubbe ve tonozlarda levhaları tek tek inceleyip hangilerini değiştireceğimize karar verdik. Sağlıklı levhaları yerinde bırakalım ki, vakfın parası gereksiz harcanmasın. Buna karşılık, ömrü kısalan levhaları da bulalım ki, yarın onarımdan sonra çatı akmasın, idaremizin elemanları ile bu hususları tespit edip müteahhide kurşun levhalar konusunda son talimatları verdik. Ancak kurşun işlerinin yağışsız havalarda yapılması gerekiyor dedi. 


'TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLEN BİR ÇALIŞMA VAR' 


Dış cephedeki kesme taşlar arasındaki eski derzler boşaltılıp temizlendi. Fakat yerine yeniden yapılacak derzlerin tarz ve renklerinin seçilmesi gerekiyordu. Müteahhitten bazı örnek çalışmalar yapmasını istedik. Müteahhit yaptı ve bildirdi. İdare elemanları da örnekleri inceledi. Fakat daha fazla örneğe ihtiyaç duyduk. Bugün için 7-8 örnek çalışma yapıldı ve geçen hafta bir model üzerinde karar verdik. Ancak, derz çalışmaları kireç harcı ve kiremit tozu ile yapılan çalışmalar olduğundan, bunun için de yağışsız havaya ihtiyaç var. Bugünlerde sık aralıklarla yağış olduğu için, tabii ki planlama yapmakta zorlanılıyor. "Havada yağmur yok, işçileri topla getir; Yağmur çıktı, işçileri dağıt, evlerine gönder..." Bu tarzda çalışmak mümkün değil. O sebeple havanın istikrarlı olduğu bir zamanı beklemek gerekiyor. Fakat bu arada şantiyeyi tamamen oturup beklemeye bırakmıyoruz. Mesela soğuk havalarda iç mekanda ahşap işleriyle ilgili raspalar yapıldı. Orada vakit yitirilmedi. 



Semra Aman AKYÜREK/Balıkesir Büyükşehir Merhaba