Balıkesir Tasarım Parkı Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu!
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un vizyon projeleri arasında yeralan Bandırma Tematik Parkı için düzenlenen Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un vizyon projeleri arasında yeralan Bandırma Tematik Parkı için düzenlenen Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması’nın ödül töreni Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarı MIPIM’de yapıldı. Onlarca ülkeden 124 tasarımın katıldığı yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Başkan Uğur birlikte verdi.
BAŞKAN UĞUR: “BALIKESİR’İ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Başkan Uğur, Bandırma’da 250 dönümlük bir alan üzerine Tasarım Parkı kurmak istediklerini söyledi. Bunun için uluslararası bir yarışma açtıklarını ifade eden Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yarışma 15 gün önce neticelendi. Jürimizi temsil eden 4 yabancı bir Türk birlikte karar verdiler sonuçlara. Yine Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Abdi Güzel hocamız jüride yer aldı. 124 tasarım proje katıldı bu yarışmaya. 124 yarışmacının yüzde 40’ı yurtdışından katılım gösterdi. Jürimizin yaptığı çalışma ile 1., 2. ve 3. ile 7 tane de mansiyon alan belirlendi. İstiyoruz ki hem Balıkesir’imizi hem ülkemizi dünyaya tanıtalım. Tasarım Parkı projemizde mühendislik ve mimarlık fakülteleri öğrencileri uygulamalı eğitim görsün. Burada yine açmayı düşündüğümüz mimarlık mühendislik enstitüsü var. Balıkesir’in hinterlandı geniş. İstanbul’undan İzmir’ine kadar mimarlık-mühendislik fakülteleri buradan istifade etsin. Tasarımcılar burada çalışsın. Öğrenciler uygulamalı eğitim görsün. İnşallah kısa sürede de projemize başlamak istiyoruz. Ülkemize bir an önce hizmet etmeye başlasın istiyoruz.”
BAKAN ÖZHASEKİ: “ŞEHİRLERİN ÖMRÜ DEVLETLERDEN UZUNDUR”
Törende Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’de bir konuşma yaparak Başkan Uğur ve ekibini böyle bir projeye imza attığı için teşekkür etti. Belediye Başkanlığı’nın insanı heyecanlandırıp, genç tutuğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “21 sene yaptığım için tecrübe ile sabit bu konu. Edip Abi de gittikçe gençleşiyor Maşallah. Şehirlerin ömrü, ülkelerin ve devletlerin ömründen daha uzundur. Anadolu’da 10 bin yıllık şehirler vardır ama 10 bin yıllık ülkelere rastlayamazsınız. Kültürler ve medeniyetler şehirlerde gelişir. Şehirler canlı birer organizmadır. Yani taşla topraklardan ibaret olan, cansız bir takım bileşenlerin yan yana geldiği kaba saba yapıların birleşimi değildir. Aynı insanlar gibi onlarında ruhu vardır. Onlarda doğarlar, büyürler, ihtimam gösterilmek isterler, bakım isterler. Ve neticesinde de insan hayatı gibi şehirlerinde hayatları sona erer. Özellikle ülkemizde şehirlerin birbirinden çok farkı özellikleri vardır. Belediye Başkanları bu özellikleri ve avantajlara dikkat ederek, öne çıkararak, ısrara ederek şehirlerini geliştirmeyi kendilerine görev edinirler” diye konuştu.
“SOSYAL YAŞAMLARI GELİŞTİRECEK ÇALIŞMALAR BELEDİYELER İÇİN BİR AMAÇTIR”
Planlama, şehircilik ve buna bağlı birçok ilkenin Türkiye’de çok geç kazanılmış değerler olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Hatta Amerika’da bile 300 yıllık, 400 yıllık planlara rastladığımız halde Anadolu’da 1930’larda ve 40’larda yeni yeni yapıldığını, camilerin minaresinden resimler çekilerek, onların krokisinden esinlenilerek ortaya konulduğuna şahit oluyoruz. Özellikle son 20-25 yıldır bu yavaş gelişmeye inat, ülkemizde çok hızlı bir gelişimi şehircilik açısından görebiliyoruz. 90’lı yıllarda ve 2000’li yılların başında bütün şehirler önce kent altyapılarına yöneldiler, altyapı belediyeciliği başlattılar, sonra üzerinde üstyapıyı biraz daha güzel hale getirecek üstyapı belediyeciliğine başladılar. Sonra ülkenin şatlarına göre sosyal belediyecilik diye adlandırdığımız biraz daha geri kesimlerdeki insanların rahatlamasını sağlayacak sosyal yardımlar manasında ciddi çalışmalar yapmaya çalıştılar. Bütün bunları aşama aşama kaydederek bugünlere kadar geldik. Biraz önce söylediklerim işin başlangıç tarafı gibiydi, yani olmazsa olmazlarıydı. Yani altyapı olmazsa olmaz, planlama olmazsa olmaz. Üstyapıda da insanların rahat yaşayabileceği projeler olmazsa olmaz. Geri bölgedeki insanlarında sosyal yaşamlarını geliştirecek çalışmalar belediye başkanları için bir amaçtır. Bu konuda birçok belediye başarılı oldu. Şimdi geldiğimiz noktada ise artık herkes kendi şehrini diğer şehirlerden farklı kılabilecek özelliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyor. Kendi şehrini ön plana çıkartmanın önemi de prestij projelerini ortaya koymaktan geçiyor. Dünden beri gezdiğim birkaç belediyede beni şaşırtan birkaç proje ile karşılaştım” dedi.
BAKAN ÖZHASEKİ’DEN BAŞKAN UĞUR’A TEŞEKKÜR
MIPIM fuarında stantlarını gezdiği Türk belediyelerinin güzel projeleri olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Dün gezdiğim şehirler içerisinde Antalya Belediyesi’nin güzel projeleri vardı gördük. Beyoğlu Belediyesi’nin güzel projeleri vardı; kentsel dönüşümü doğru uyguluyorlar. İstiklal Caddesi’nin arka kısmındaki Tarlabaşı’nda çok doğru projeler ile orada tarihi eserlerin tamamını restore ediyorlar ama doğru bir mantıkla yapıyorlar. Birebir yerinde gördüm. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız burada. Romalılar'dan itibaren birkaç medeniyetin üst üste koymuş olduğu tarihi eseri açığa çıkardığı gibi onlara zarar vermeden üzerine otel inşa ediyor. Ara koridorlara çıktığınızda aşağıdaki tarihi eserleri görebileceğiniz bir imkan sunuyor. Bu dışarıda da çok gözükmeyecek örnek bir proje olsa gerek. Oysa biz 20-30 yıl öncesine kadar bu tarihi taşlar neden burada duruyor diyerek yıkmış bir milletiz. Üstelikte belediyeler eliyle. Kendi şehrimde bile Mimar Sinan Hamamı’nı yol açacağız, modern bir şehir yapıyoruz diyerek Mimar Sinan’ın hamamını yıkmışlar. O kötü örneklerden sonra geldiğimiz nokta tebriğe ve taktire şayan demek istiyorum. Burada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin projesini izleyeceğiz. Değerli başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum. Bu projeleri düşünebilmek, saydığım aşamaları geçmekle oluyor. Bir tarafta su, yol ve kanal derdi varsa siz bu projeleri düşünemezsiniz. Şimdide Balıkesir gibi Cenab-ı Allah’ın özenerek yarattığı, bindir avantajları olan bir ilimizin değerleri belediye başkanı bir proje düşünmüşler. Tematik bir park. Şehirlerimizde bu tür projelerin olması elzem hale geliyor. Dilerim ki bu güzel projeler daha da fazla ortaya çıkar ve ülkemizin değeri daha da katlanmış olur” şeklinde ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki ve Başkan Uğur tarafından dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül törenine juri üyeleri, yarışmacılar, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
DÜNYACA ÜNLÜ JURİ ÜYELERİ ESERLERİ DEĞERLENDİRDİ
Yarışmada 1.liği Türk ve İspanyollar’ın kurduğu ekip kazanmıştı. Ekipte Zuhal Kol (Mimar-Türkiye), Carlos Zarco Sanz (Miamr-İspanya) ve Jose Luis Hidalgo (Mimar-İspanya) yeralıyor. Yarışmanın 2.liğini Nilüfer Kozikoğlu (Mimar-Türkiye), Azime Tezer (Şehir Plancısı-Türkiye), Ebru Erbaş Gürler (Peyzaj Mimarı-Türkiye), Nazife Tuğçe Onuk (Peyzaj Mimarı-Türkiye) kzanırken, 3.lüğü ise Claudia Ricciardi (Mimar-İtaly), Marco Tanzilli (Mimar-İtalya), Jedd W. Heap (Mimar-Amerika), Derek Mark Pirozzi (Mimar-Amerika) elde etmişti. 3 adet derecenin belirlendiği yarışmada 7 adet de mansiyon bulunuyor. Yarışmada 1. Olan ekibe 360 bin TL, 2. Olan ekibe 250 bin TL, 3. Olan ekibe ise 145 bin TL ödül verilirken, yarışmada mansiyon kazanan 7 eser sahipleri ise 70’er bin lira ile ödüllendirildi.
Yarışmanın jurisinde ise dünyaca ünü mimar ve tasarımcılar Odile Decq (Studio Odile Decq) olduğu yarışmada asli jüride; Louis Becker (Henning Larsen Architects), Prof. Martin Rein-Cano (Topotek 1), Prof. Dr. Celal Abdi Güzer (ODTÜ) ve Prof. Günther Vogt (Vogt Landschaftsarchitekten) yeraldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi