Kent Haberleri

Balıkesir Zağnos Paşa Camii'nin restorasyonu başladı!

Balıkesir’de Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederi Zağnos Paşa tarafından yaptırılan Zağnos Paşa Camii’nin restorasyonu başladı. Zağnos Paşa Cami’nde avluya da geçici süre vatandaşların ibadet etmesi için mescit kuruluyor.

Balıkesir’de Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederi Zağnos Paşa tarafından yaptırılan Zağnos Paşa Camii’nin restorasyonu başladı.

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Zağnos Paşa Cami’nin restorasyon çalışmaları kısa süre önce başlatıldı. İhaleyi alan firmanın 1 milyon TL’ye restorasyonunu gerçekleştirdiği Zağnos Paşa Cami’nde avluya da geçici süre vatandaşların ibadet etmesi için mescit kuruluyor. 2 yıl sürecek olan restorasyon çalışmaları sonunda caminin kubbesindeki kurşun örtü, dış cephe temizliği ve derz düzeltmeleri yapılacak. Ayrıca yıpranan taşların değiştirilmesi ile ilgili de çalışmalar gerçekleştirilecek.

Elektrik tesisatı da yüksek taşıma kapasitesine çıkarılacak olan Zağnos Paşa Camii’ndeki bağdadi duvarlarda, bağdadi tarzdaki sıvaların düzeltilmesi de yeniden yapılacak ve bunların tamamı boyanacak. Camii’nin 1897 depremi sonrası Topkapı Sarayı’na teslim edilen kündekari sanatı ile yapılmış kapıların da aynısı tekrar yapılarak, takılacak.

3 kişilik ekip tarafından kontrol edilen restorasyon çalışmalarında inşaat mühendisi ve 1 mimar aktif olarak görev alıyor.



Hürriyet