Balkon nasıl genişletilir?
İkamet ettiği meskende daha büyük balkon olmasını isteyen malikler, yaz aylarının yaklaşması ile balkonlarını genişletmek isteyebiliyor. Peki, bir meskende balkon nasıl genişletilir? Hangi izinler gerekir?
Balkon nasıl genişletilir?
İkamet ettiği meskende daha büyük balkon olmasını isteyen malikler, yaz aylarının yaklaşması ile balkonlarını genişletmek isteyebiliyor. Balkon genişletme işlemi, balkonun bulunduğu salon veya odada gerekli tadilatın yapılması ile mümkün olabiliyor.
Ancak bu iş sanıldığı kadar kolay olmuyor. Malikler kendi bağımsız bölümlerinde yapacağı bu değişiklik için diğer maliklerden ve belediyeden izin almak zorunda kalıyor. Zira izin alınmadan genişletilen balkonun yıkılması söz konusu olabiliyor.
Sonradan balkon eklenmesi..
İskanı alınmış bir yapıda onaylı mimari projeye aykırı olarak yapılacak her türlü inşai faaliyet kaçak muamelesi görüyor. Bu nedenle, onaylı mimari projesinde balkon olmayan bir yapıya balkon yapmak için belediyeye müracaatta bulunmak gerekiyor.
Ancak öncelikle, belediyeden ruhsat alınmadan önce kat maliklerinin de olurunun alınmış olması gerekiyor. Kat maliklerinin rızası olmadan Kat Mülkiyeti Kanununa göre, böyle bir yapısal değişiklik yapılamıyor.
İzin alınmadan yapılan değişiklikler, belediyeye şikayet edilebileceği gibi, konu ile ilgili olarak Sulh Hukuk Mahkemelerinde de dava açılabiliyor.
Bağımsız bölüm ilavesi:
Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için:
a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi;
b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi;
c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması;
Şarttır.
Balkonu pimapenle kapatmak yasal mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com