Genel

Balkon ve teras peyzajı nasıl yapılır

Etrafınızı yeşilliklerle, rengarenk çiçeklerle doldurmak hiç de zor değil. Kendinizi rahat ve huzurlu hissedeceğiniz, eğlenceli ve dekoratif balkonlar yaratmak için birkaç dokunuş bile yeterli

Balkon ve teraslarınızın peyzajını kendiniz yapabilir, cennet bahçelerini evinize taşıyabilirsiniz. İşte bunun için uygulayabileceğiniz pratik öneriler...

Bahçeyi balkona taşımak öyle kolay değil. Biraz emek ve çaba istiyor. Peki, nereden başlayacağız Öncelikle kendinize bir alışveriş listesi yapmalısınız. Amaç, aynı zamanda fonksiyonel ve verimli bir ortam yaratmak. Ailenizin ihtiyaçlarını unutmayın. Herkesin istediği gibi bir balkon düzenleme imkânınız olmayabilir ama öncelikleri dikkate alarak her bireyin zevkle kullanacağı bir ortam yaratabilirsiniz. Modern hayatın, gün geçtikçe bizi doğadan kopardığını düşünürsek, balkon ve terasların önemini belki daha iyi anlayabiliriz. Bu alanları tabiatın bir parçası haline getirebilir, bitkilerle uğraşırken rahatlayabilir, kendi yaratacağımız büyülü köşelerde dinlenebilir ve hatta arkadaş çevremize vereceğimiz küçük partilerle eğlenebiliriz. Ancak, tabii ki bu tür aktiviteler için doğru aksesuar seçimi ve dekorasyon önemli unsurlardır. Temel malzemeleriniz pratik mobilyalar, çömlekler ve elbette bitkiler olacaktır.

Saksıları Seçerken...

En dar alanlarda dahi, çiçek kasalarına, saksılara, bitki teknelerine ve çömleklere yer bulunur.

Balkonunuzun kenarına asmak için çiçek kasalarına ihtiyacınız olacaktır. Dolgun çiçekler yerleştirmeden önce kenarlıkların kaldırabileceği yük kapasitesini kontrol etmenizde fayda var. Birer metrelik üç adet çiçek kasası bile koysanız, her biri balkon parmaklığına yaklaşık 100 kiloluk yük bindirecektir.

Yerde durması gereken daha büyük bitkiler için farklı materyallerden yapılma ve çeşitli boylarda bitki tekneleri gerekir. Plastikten yapılmış kasalar hafiftirler. Üstelik boşaltıldıklarında temizlenmeleri kolaydır. Ayrıca içindeki toprak daha uzun süre nemli kalır. Yedek su haznesi bulunan plastik kasalardaki bitkilerin, siz uzun bir süre evde değilken sulanmaları böylelikle gerekmez.

En Bilinen Fıçı Bitkileri

Begonvil, datura (tatula) ağacı, küpe çiçeği ağacı, ortanca, tespih çiçeği, mer can ağacı, defne, zakkum, çarkıfelek çiçeği, yaban gülü, şevkat çiçeği (mavi teber), Afrika zambağı, çalı papatya, limon ağacı, portakal ağacı.

Saksı seçimi önemlidir. Toprak saksılar, doğal görüntülerinin yanı sıra gözenekli olmaları sebebiyle de, toprağın aşırı su tutmasını önlediği için bitkileri çürümekten korur. Aldığınız saksıların altlarında delikler olmasına dikkat edin. Plastik saksılar hafif oldukları ve kolay kırılmadıkları için daha kullanışlıdırlar. Saksı büyüklüğünün dikilecek bitkiye uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle çalı türü kalıcı bitkilerde büyük saksı kullanılmalı. Dolgun bitkiler için de büyük saksılar lazım. Sığ saksılar daha çok kısa köklü mevsimlik çiçekler içindir.

Asma saksılar ve askılı çiçek sepetleri, insana asma bahçelerinde olduğu hissini verir. Bitkileri farklı yüksekliklerden sarkıtırsanız egzotik bir görüntü elde edersiniz. Üstelik bu saksılar sayesinde yerden de kazanç sağlarsınız.

Bitkileri Alırken...

Mayıs ortasından sonbahara kadar, tek yıllık kasa çiçeklerinin vaktidir. Kısa aralıklarla ve yan yana duracaklarından, taç yapraklarının renkleri birbirleriyle uyumlu olmalı. Tek renk tercih etmek de başka bir tarz olabilir. Ama rengârenk çiçeklendirme sonsuz sayıda kombinasyona imkân tanır. 

Çok değişik çeşitteki bitki ve çiçek arasından seçim yaparken, kökleri gelişmiş, güçlü bitkiler almaya dikkat edin.

Bitkilerinizi seçerken balkon ya da terasınızın güneş alma durumu nu kontrol etmeli, gölgelik yerleri tespit etmelisiniz.
Saksıda sadece çiçek değil, bazı sebzeleri veya şifalı otları da yetiştirebilirsiniz. Tohum alırken özellikle çabuk gelişen, kısa boylu ve yere yakın bitkiler seçmeye dikkat edin.
Çok uzun yıllar yaşayan, büyük yapraklı ve küp içerisinde saklanan bitki türlerini satın alırken, kışın onları nereye yerleştireceğinizi mut-'-; laka düşünün.
Tek yıllık balkon çiçeklerinin yanı sıra ılıman bölgelere özgü çok yıllık bitkiler de gün geçtikçe tercih edilir oldu. Yine aynı biçim de bu tarz bitkiler için kış mevsiminde dondan korunacakları bi yer bulmanız gerekiyor.

Ekim Yaparken...

Saksının üçte ikisine toprak dökün. Üzerine bitkiyi yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırın. Saksının kenarında bir parmak genişliğinde sulama payı bırakmayı ihmal etmeyin.

Ekildikten sonra bitkilerin bolca sulanmaları gerekir. Onları asıl yerlerine götürmeden önce bir gün boyunca gölgede bekletin. Yaklaşık dört hafta sonra toprağı gübrelemeyi unutmayın.

Küçük Bir Sebze Bahçesi

Mart-nisan ayları nane, fesleğen, maydanoz, domates, biberiye ve kekik ekmek için uygundur. Bitkilerinizi, günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere koymanız, iki-üç günde bir sulamanız yeterli. Ama bir balkonunuz varsa işiniz daha da kolay. Bitkilerinizi bir meyve sandığında bile yetiştirebilirsiniz. Gerekli olan, yalnızca ahşap bir kasa ve naylon... Naylonu kasanın zeminine serip üzerine toprağı koyun, işte sebze tarlacığınız hazır. Su giderini sağlamak, bitkilerin çürümesini önlemek için naylona birkaç delik açmayı sakın ihmal etmeyin. Domates fidesi dikebilir ya da kendinize minik bir organik bahçe yapabilirsiniz. Evde filizlenen patates ve soğanlarınızı da atmak yerine toprağa gömerseniz mayıs ayından itibaren taze soğan yiyebilirsiniz.

Dekore Ederken...

İlk önce zeminden başlayın. Tahta karolar döşeyebilir ya da renkli kilimler serebilirsiniz.

Balkon demirlerini renkli desenli kumaşlarla kaplayabilir ya da renkli kurdelalar bağlayabilirsiniz.

Büyük masalarla balkonda yer kaybetmek yerine, küçük sehpalar ve koltuklar kullanabilirsiniz.

Balkonunuza hasır veya bambular çok yakışacaktır. Eğer geniş bir alana sahipseniz, bir köşeye kanepe koyabilir, kitaplarınızı orada okuyabilirsiniz.

'Şark köşesi' de gayet iyi duracaktır. Köşede bir sedir ve yere atılmış rengarenk yastıklarla daha geniş bir mekân elde edebilirsiniz.

Balkon salıncakları, yaz aylarında sıcak geçen gün ve gecelerde sağladığı rahatlıkla vazgeçilmez olabilir.

Bitki Problemleri

Bitkiler ışık isteklerine göre yerleştirilmelidir. Güneş seven çiçekler gölgede açmaz. Gölge sevenler ise güneşli yerde kavrulur ve ölür.

Fazla rüzgârlı alanlarda bitkileri rahatsız eder.

Saksı bitkilerinde aşırı sulama sebebiyle çürüme problemi sık görülür.

Mantar ve böcekler saksı bitkilerinde de görülür. Hastalık fark edildiği anda ilaç yapılmalıdır.

Tırtıl, salyangoz ve karıncalar bitkilere çok zarar verir.

Güneş seven bitkiler:
Scabushy, mavi papatya, alisyum (ballıca), dukatenblume, eisbegonie, mine çiçeği, kımızı adaçayı, sardunya, kadife çiçeği, sanvitalya, düğme çiçeği, kapringelblume, vapur dumanı, veronika, büyük papatya, çanta çiçeği, petunya, yaz karanfili, Afrika kadife çiçeği, kokulu marine çiçeği, yer minesi, yaban S gülü, süs tütünü...

Yarı gölge sevenler:
Edellieschen, eisbegonie, begonya, küpe çiçeği, sardunya, katmerli begonya,; vapur dumanı (bluemink), veronika, çanta çiçeği, petunya, adaçayı, kokulu marine çiçeği...

Gölge sevenler:
Edellieschen, begonya, küpe çiçeği, katmerli begonya...