14 / 11 / 2024

Bandırma Limanı'nın devri 8 Haziran'da yapılacak!

Bandırma Limanı'nın devri 8 Haziran'da yapılacak!

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Bandırma Limanı'nın devir işlemini, 8 Haziran'da yapacaklarını bildirdi




Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'yi ay sonuna kadar devretmeyi planladıklarını belirten Aksu, "Ağustos ayına kadar, 2-3 elektrik dağıtım şirketinin daha devir işlemini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Aksu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Bandırma Limanı'nın da sözleşmeyi imzaladıklarını, devir törenini 8 Haziran'da yapacaklarını söyledi.

Bandırma Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkı devri ihalesinde, en yüksek teklifi 175,5 milyon dolarla Çelebi Ortak Girişim Grubu vermişti. Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'yi de ay sonuna kadar devretmeyi planladıklarını kaydeden Aksu, ardından özelleştirme ihaleleri gerçekleştirmiş diğer dağıtım şirketlerinin devirlerinin yapılacağını söyledi. Aksu, "Muhtemelen Ağustos ayına kadar, 2-3 elektrik dağıtım şirketinin daha devir işlemini gerçekleştirmiş olacağız. 22 Temmuz'da ilanda olanların ihalesini yapacağız. Ondan hemen sonra devirleri gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Bu arada, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 485 milyon dolarla Eti Gümüş A.Ş vermişti.

-"ELEKTRİK DAĞITIMLARDA, TAKVİMİMİZ NET"-
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde takvimlerinin net olduğunu kaydederek, gruplar halinde özelleştirme ihalelerine çıktıklarını anlattı.

Böylece piyasaya belirli sürelerle dağıtım şirketlerinin arz edilmiş olduğunu, yatırımcılara finansman ile ilgili yapacakları çalışmada kolaylık sağlandığını, hem de dağıtım sektörünün kamudan özel sektöre geçmesinde bir geçiş sürecinin yaşanmış olduğunu ifade eden Aksu, "Şu anda ihale ilanında olan şirketlerin ihalesi bittikten sonra, kalan 3 dağıtım bölgesinde de ihale ilanına çıkacağız. 22 Temmuz'da 4 şirkette son teklifleri alıyoruz. Temmuz'un sonu, Ağustos'un başı gibi çıkarız. Yıl sonuna kadar da dağıtım sektörünün ihalelerini bitirmiş oluruz" diye konuştu.

Bu arada, ihale ilanında olan elektrik dağıtım bölgeleri Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi ve söz konusu bölgelerde son teklifler 22 Temmuz'da alınacak.

TEDAŞ'ta kalan üç dağıtım şirketi ise Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Anadolu Elektrik Dağıtım Bölgesi. Akdeniz Dağıtım Elektrik A.Ş, Antalya, Burdur, Isparta il sınırlarını, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş, Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye, Kilis, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş de İstanbul ili Anadolu Yakasını kapsıyor.

-ELEKTRİK ÜRETİM İHALELERİ-
Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinin ilk ayağını 52 akarsu santralinin özelleştirme süreciyle başlattıklarını ve ihalelerin tamamlanmasının ardından bir taraftan onların devir işlemlerini yaparken, diğer taraftan da daha önce açıklanan portföy grupları ile portföy grupları dışında yer alan 4 termik santralle birlikte sürece başlayacaklarını söyledi.

-"YASAL DEĞİŞİKLİK YA DA UZUN DÖNEMLİ TEDARİK ANLAŞMALARI"-
Yasal değişiklik yaparak termik sahaların elektrik üretim tesisleri ile birlikte yatırımcılara devretmeyi planladıklarını ifade eden Aksu, "Ama bu uzun süreç alırsa ya da çeşitli nedenlerle ilerleme kaydedilemezse, o zaman ilk planda uzun dönemli tedarik anlaşmaları yaparak, ihale ilanına çıkmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Aksu, 4 termik santralle özelleştirme ihalelerine başlamayı planladıklarını kaydederek, "2 tanesinde çıkacağız, onun süreci devam ederken, diğerlerini de hazır hale getireceğiz" dedi.

Bu arada, elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli 4 termik üretim tesisinin porftöy gruplarından ayrı olarak özelleştirileceği açıklanmıştı. Bu tesisler ise Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 MW), Çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) olarak belirlenmişti.

Öncelikli santrallerin özelleştirilmesine Hamitabat santrali ile başlanılması öngörülürken, 2010 yılı ikinci yarısında da en az bir portföy grubunun özelleştirme ihale sürecine başlanması öngörülmüştü.

Bu çerçevede, büyüklükleri 356 MW ile 2.795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu oluşturuldu ve bunlardan 3 adeti sadece termik santrallerden, 2 adeti termik ve hidroelektrik santralleri içeren karma portföyden, 4 adeti ise sadece hidroelektrik santrallerden oluşuyor.

Ahmet Aksu, üretim santrallerinde bir iki yıl içinde 16 bin MW'lık söz konusu portföyü özelleştireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Arkasından kamuya ait diğer elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi gündeme gelecek. Sadece şu anda mevcut olanlar değil, Yap-İşlet-Devretlerden de bir kısım santral devlete dönecek ve bunlarda özelleştirilecek. 16 bin MW'lık bu portföy dışındakilerin portföyde olmamasının sebeplerinden bir tanesi de portföyün büyüklüğü. Yap-İşlet-Devretlerden dolayı TETAŞ'ın almakla yükümlü olduğu elektriğin belirli bir fiyatta paçallanması için imkan sağlamak üzere bunlar kamuda kalmaya devam edecekler. Elektriği piyasa fiyatlarına uygun paçallamasını yaparak devam edecekler. Yap-İşlet-Devretler peyderpey devlete döndükten sonra veya Yap-İşlet-Devretlerdeki fiyatlar piyasa fiyatlarına doğru indikçe, diğer büyük barajları da şu anda bizim programımıza kapsamımıza almayı düşünmediğimiz barajların da özelleştirilmesine imkan verecek bir yapı oluşacak ve özelleştirmesi gündeme gelecek."

Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'de tam anlamıyla regüle edilmiş, düzenlenmiş ve serbest piyasa kurallarına göre işleyen bir elektrik piyasası oluşacağına inandıklarını da kaydetti.

-MİLLİ PİYANGO-
Aksu, Milli Piyango'nun at yarışları, İddaa gibi oyunlar ve diğer özel kuruluşların çekilişlerini düzenleyen bağımsız otorite haline getirilerek, ardından şans oyunlarının özelleştirilmesinin gündeme gelebileceğini belirterek, at yarışlarının özelleştirilmesinin de düşünülebileceğini bildirdi.

MP'nun özelleştirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, en güzel modelin ne olacağı ve hangi hususlarda değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusundaki çalışmaların tamamlanmasının ardından ilana çıkmayı düşündüklerini ifade eden Aksu, Milli Piyango özelleştirmesine biraz daha geniş bakmak gerektiğini söyledi.

Aksu, söz konusu özelleştirmeyi Türkiye'deki şans oyunları sektörünün düzenlenmesi olarak görmek gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Çünkü çeşitli kuruluşlara bağlı olarak yürütülen bir şans oyunları faaliyetleri var. İddaa var, Spor Toto var, at yarışları var. MP'nun Kazı Kazan, Piyango, Loto gibi oyunları var. Bütün bunları bir arada düşünüp, bütün bunların diğer bütün düzenleyici otoritelerde olduğu gibi, MPİ'ni düzenleyici otorite haline getirdikten sonra, şans oyunlarında bir yol haritası çizmek daha doğru gibi gözüküyor.

Belki MPİ İddaa'yı, at yarışlarını, diğer özel kuruluşların çekilişlerini de düzenleyen bağımsız otorite haline getirebilir, arkasından da MP'ya bağlı olan şans oyunlarının özelleştirilmesi gündeme gelebilir. Bununla beraber at yarışlarının özelleştirilmesi de düşünülebilir. Dünyada bir çok ülkede bunlar tek çatı altında birleşmiş durumda. Türkiye'de de buna benzer bir yapı oluşturulması faydalı olur."

-"GALATAPORT'U KRUVAZÖR LİMAN OLARAK HAYATA GEÇİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"-
Galataport'ta ihale sürecini başlattıklarını ve danışmanlar ile ÖİB'nin çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Aksu, amaçlarının Galataport'u kruvazör liman olarak hayata geçirmek ve faaliyetini sağlamak olduğunu bildirdi.

Aksu, bunu yaparken sivil toplum kuruluşlarının, kamuoyunun görüşlerini dikkate aldıklarını ifade ederek, İstanbul halkıyla, İstanbul coğrafyasıyla bütünleşecek bir proje yapmak istediklerini söyledi. Aksu, "Tarihi dokuya uygun, halkın istifade edebileceği, kruvazer liman özelliği taşıyan bir proje olarak ihale ilanına çıkmayı düşünüyoruz" dedi.

İzmir Limanı'nın kontrolünün şu anda TCDD'ye ait olduğunu ve şu anda net verilmiş bir karar bulunmadığını kaydeden Aksu, "Ama limanı da o şekilde bırakamayız. Yatırım ihtiyacı var. Belki belli ölçülerde yatırım ihtiyacı TCDD tarafından yerine getirilecek, tamamlanacak ve daha sonraki dönemde özelleştirilmesi gündeme gelecek" diye konuştu.

-TAŞUCU LİMANI, ÇELİK PALAS OTELİ DE ÖZELLEŞTİRİLECEK-
Aksu, Taşucu Limanı'nın, Seka Kağıt Fabrikası'nın ve çeşitli gayrimenkullerin özelleştirilmesinin gündemde olduğunu da bildirdi.

Kalkınma Bankası'nın iştiraklerinden olan Acıselsan'ın yüzde 76 hissesini devraldıklarını kaydeden Aksu, SGK'nun gayrimenkullerinden olan Çelik Palas Oteli'ni de ihaleye çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Milli Emlak'tan ve çeşitli kuruluşlardan ÖİB'ye 268 yeni gayrimenkulun geldiğini anlatan Aksu, bu konuda özelleştirme kararı çıktığını ifade etti.

Aksu, Sümer Halı'yı, Sümer Holding'le birleştirdiklerini de ifade ederek, Sümer Halı'nın önemli bir halı stoğu bulunduğunu ve şimdi stokların eritilmesi için Sümer Holding'in Gölbaşı'nda bir merkez kurduğunu ve yüzde 25 indirimle satış yaptığını söyledi.

-TÜRK ÖZELLEŞTİRME MODELİ OLUŞTU-
Türk özelleştirme modelinin oluştuğuna da dikkat çeken Aksu, çok sayıda ülkeden ÖİB'ye danışmanlık teklifi geldiğini bildirdi.

Danışmanlık teklifi gelen ülkeler arasında ECO ülkelerinin, Kenya'nın, Kosova'nın, Makedonya gibi Balkan ülkelerinin, İran'ın bulunduğunu belirten Aksu, "Türkiye'deki özelleştirme uygulamalarını deneyimimizi kendileri ile paylaşmamızı istiyorlar" dedi.
AA


Geri Dön