Kentsel Dönüşüm

Bandırma'da kentsel dönüşüm uygulanmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi ve Riskli Yapı Tespit Uzmanı Gürkan İlgin, Bandırma'daki kentsel dönüşümün amacına ulaşmadığına dikkat çekti. İlgin, kentsel dönüşümün iki şekilde uygulandığına değindi.

Ülke genelinde yasa ile uygulanmaya başlanan kentsel dönüşümün Bandırma yerelinde nasıl işlediğine yönelik açıklamalar yapan İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi ve Riskli Yapı Tespit Uzmanı Gürkan İlgin, Bandırma'daki kentsel dönüşümün amacına ulaşmadığına dikkat çekti. Kentsel dönüşümün iki şekilde uygulandığına değinen İlgin "Bunlardan birinci yöntem Belediye tarafından belirli bir alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi. İkincisi ise Aparman maliklerinin kendi aralarında anlaşarak bir kentsel dönüşüm firmasıyla yapılarını dönüştürmesi" dedi. 


Kentsel dönüşüm amacının depreme dayanıklı ve daha sağlıklı yapılarda insanların ikamet etmesini sağlamak olduğunu aktaran İlgin "Şu an Bandırma'da yapılan 1 ve ya 2 katlı yapıların dönüştürülmesi. Bandırma'da bu yasa amacına ulaşmadı. İnsanların yoğunlukta yaşadığı apartmanlar dönüşmüyor. Dönüşümün gerçekleşmesi için ilave kat artışı, rant artışı sağlanması gerekiyor."şeklinde konuştu. 


Bandırma'nın tarihine bakıldığında deprem yönünden riskli bir yer olduğuna da işaret eden Gürkan İlgin "Bandırma ve Büyükşehir belediyelerinin rant artışını yaparak, plansal uygulamaları yapması gerekiyor. Bandırma'da uzun soluklu bir plan çalışması yapılması gerekli. Kentsel dönüşümde devlet üstüne düşeni yaptı. Bandırma'da da vatandaşlar ve yerel yönetim elini taşın altına koymalı" dedi. 


Açıklamasında inşaat sektörü için 17 Ağustos depreminin milat olarak kabul edilmesi gerektiğini de savunan İlgin, deprem sonrası yapılan yapıların yeni kriterler uygulanarak sağlıklı yapıldığını, ancak aradan geçen yıllar ve teknolojik gelişmelere karşın sektörün yapım teknikleri olarak deprem öncesi döneme dönmeye başladığını söyledi. 



Tufan DALGIÇ/Banses Gazetesi