Bank Asya bu yıl 25 şube açacak!
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik:"Şube sayısını bu yıl 225e, 2015te 300e çıkarmayı, 250 kişiyi işe alarak da çalışan sayısını 2012de 4 bin 750ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, bu yıl 25 yeni şube açarak şube sayısını 225’e, 2015 yılında da 300’e çıkarmayı, 250 kişiyi işe alarak da çalışan sayısını bu yıl 4 bin 750’ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Çelik, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Bank Asya’nın Eylül 2011 itibarıyla gerçekleşen rakamları ile yurt dışı faaliyetlerine değinerek, Hindistan’da temsilcilik açma iznini aldıklarını, yaklaşık bir ay içinde temsilciliği açabileceklerini söyledi. Erbil şubesini de bir iki ay içinde açmayı planladıklarını ifade eden Çelik, Balkanlar’daki arayışlarının da sürdüğünü vurguladı.
Bireysel ve KOBİ bankacılığında büyüme, sermayenin verimli kullanımı, tabana yaygın ve uzun vadeli kaynak, kaynakların çeşitlendirilmesi, şube ve personel başına düşen verimliliğin artırılmasından oluşan stratejilerini anlatan Çelik, 2012’de KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılıkta yüzde 36 oranında, kredilerde yüzde 18 oranında büyümeyi öngördüklerini bildirdi.
Aktif büyüklükte yüzde 15’lik büyüme öngörülüyor
Bank Asya’nın hedeflerine işaret eden Çelik, bankanın Eylül 2011 itibarıyla 17,2 milyar liraya yükselen aktif büyüklüğünün, 2012’de yüzde 15 büyümesini öngördüklerini kaydetti.
Kredi kartı adedinde bu yıl 2,25 milyon, 2015’te 3 milyon adede ulaşmayı beklediklerini anlatan Çelik, "2012 yılına 200 şube ile girdik. 25 yeni şube ile şube sayısını bu yıl 225’e, 2015’te 300’e çıkarmayı, 250 kişiyi işe alarak da çalışan sayısını 2012’de 4 bin 750’ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Şube başına mevduatı 2012’de 64 milyon liraya, 2015 yılında 77 milyon liraya, şube başına kredi miktarını bu yıl 70 milyon liraya, 2015 yılında 78 milyon liraya çıkarmayı planladıklarını belirten Çelik, şube başına personel sayısının bu yıl 21 kişi, 2015’te 19 kişi olmasını öngördüklerini, pazar payında ise bu yıl yüzde 1,6, 2015 yılında yüzde 2’yi hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl altın bankacılığına daha fazla önem vermek istediklerinin altını çizen Çelik, "Şu anda cari hesaplar açılabiliyor. Ama bunların müşteriye bir getirisi olmuyor. Biz onları katılım hesabına dönüştürmek istiyoruz. Katılım hesabı açma imkanı da getireceğiz. Fiziksel olarak yine gram altın alım satımı veya hurda altına dönük her türlü işlemleri de 2012’de en kısa sürede yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
"İkinci yarıda yine sukuk ihracına çıkabiliriz"
Soruları da yanıtlayan Çelik, 2012’de geçen yıla paralel bir karlılık beklediklerini bildirdi. Sukuk ihracına ilişkin bir soru üzerine Çelik, şunları kaydetti:
"2011’de sukuk ihracını, uluslararası piyasa koşulları nedeniyle iptal etmiştik. Ancak o sukuk, leasing aktiflerinin üzerine çıkarılacak sukuk ihracıydı. Biz leasing hala yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Leasing aktifleri açısından bir sıkıntımız yok. Uluslararası piyasalar elverirse, 2012’nin ikinci yarısında yine piyasa koşullarını değerlendirip sukuk ihracına çıkabiliriz. Türk Hazinesi’nin çıkarmayı düşündüğü sukuk ile ilgili de mutlaka ilgileniriz.
"Bireysel emeklilikte izin aldık, SPK sürecindeyiz"
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, bireysel emeklilikle ilgili Hazine Müsteşarlığı’ndan faaliyet iznini aldıklarını, şu anda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sürecinde olduklarını ve bu sürecin devam ettiğini belirtti.
Çek Yasası ile ilgili bir soru üzerine de bankaların yükümlülüklerinin bir miktar artırıldığını ve hapis cezasının kaldırılmasıyla ilgili hükümler bulunduğunu anımsatan Çelik, "Bu, bankaları çek verirken daha hassas olmaya itecektir. Müşteriler de daha seçici davranacaklardır" dedi.
"Işık Sigorta’yı satmak için görüşüyoruz"
Işık Sigorta’nın satışına dair de Çelik, şu bilgileri verdi:
"Işık Sigorta karlı bir şirket. Ciddi de nakit varlığı var. Işık Sigorta’nın satışını hala düşünüyoruz. Hatta görüşmeler de yapıyoruz. Dolayısıyla şu anda Işık Sigorta’yı eğer uygun fiyat bulursak satabiliriz. Tamamını da satabiliriz. Bu, gelen teklife bağlı. Tabii piyasa şartlarına göre ilerde belki tekrar bir şirket satın alabiliriz. Sigorta sektöründe kısa vadede karlılık beklemiyorum. Bankacılık sektöründeki konsolidasyon orada olmadı. Piyasadaki şirket sayısı piyasadaki işi rasyonelize etmiyor."
"Yeni Mağazacılık’ta satış olabilir"
A101 Yeni Mağazacılık ile ilgili de Çelik, Yeni Mağazacılık’ta bin 300’e yakın mağaza ile 1,2 milyar liraya yakın cironun söz konusu olduğunu ve kendilerinin yüzde 22 oranında ortaklığı bulunduğunu hatırlatarak, "Ortaklarımızla beraber Yeni Mağazacılık’ta 2012’de bir satış olabilir. Ortağımızla birlikte hareket ediyoruz" diye konuştu.
Tuna Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı aktifinde de Kızılcahamam’da termal tesisler ve birtakım arsalar yer aldığını belirten Çelik, uzun vadede halka açılmanın söz konusu olabileceğini bildirdi.
"Afrika’daki büyüklük 250 milyon avroya ulaştı"
Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz da Afrika’daki yatırımlara 2009 yılında başladıklarını hatırlatarak, ortaklık şeklindeki operasyonlarının ağırlıklı olarak Senegal’de bulunduğunu, son olarak Moritanya’da operasyonlarının söz konusu olduğunu vurguladı.
Afrika’da kalıcı yatırımlar yapmak istediklerini, burada çok agresif olmaksızın uzun vadeli yavaş büyüme stratejileri bulunduğunu ifade eden Beyaz, "Bölgedeki faaliyetleri geliştirmek istiyoruz. Buradaki ortaklığımızın 2011 yılı sonuna göre büyüklükleri yaklaşık 250 milyon avroya kadar ulaşmış durumda" dedi.
Ahmet Beyaz, Balkanlar’da da İslami bankacılık yapabilecekleri Müslüman nüfusun yaşadığı yerler olan Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya gibi yerlerde arayışlarına devam ettiklerini belirtti.
AA