Sektörel

Bank Asya’ya Körfez’den ortak geliyor!

Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, ülke ve bölge ekonomisine verdiği finansman desteğini artırmak için Katar’ın en büyük İslami bankası Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmelerine başlamıştı...


Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, ülke ve bölge ekonomisine verdiği finansman desteğini artırmak için Katar’ın en büyük İslami bankası Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmelerine başlamıştı. Görüşmeler, QIB’in Bank Asya’da stratejik ortak olması amacıyla yapıldı ve ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile kısa süre neticelendirilmesi planlanıyor. 


1996 yılında kurulan, 2006 yılında hisselerini halka arz eden Bank Asya, 2013 yıl sonu itibariyle 900 milyon TL ödenmiş sermaye, 2,5 milyar TL özkaynak, 29 milyar TL aktif toplamı, 21 milyar TL nakdi kredi, 19 milyar TL toplanan fonları, 181 milyon TL net karı ile aktif büyüklüğü sıralamasında Türkiye’nin 13. büyük bankası oldu. Banka, Işık Sigorta, Tuna GYO, Asya Yatırım, Asya Girişim gibi finansal iştirakleri ile müşterilerine geniş yelpazede yenilikçi ürünler sunan 281 şubesi, yaklaşık bin ATM, bin yurtdışı muhabir banka ve 4,2 milyon müşterisi ile katılım bankacılığının en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. 2012 yılında Türkiye’nin ilk faizsiz emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik ve Hayat AŞ kuruldu ve faaliyetlerine başladı. Faaliyete başlamasının üzerinden henüz 2 yıl geçmesine rağmen 2013 yıl sonunda Asya Emeklilik 200.000 katılımcı sayısına ulaştı. 


QIB de 1982 yılında Katar’ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyete başladı. Ülkesinde İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe ise yüzde 9’luk paya sahip olan banka, Katar’ın yanısıra Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya’da da bankacılık faaliyeti gösteriyor. QIB’nin 2013 yıl sonu itibariyle QAR 13,7 milyar özkaynağı, QAR 77,3 milyar aktif büyüklüğü bulunmakta. QIB, Fitch ve Standards & Poor’s tarafından A / A- derecelendirme notlarına sahip.


 

Zaman Gazetesi