01 / 05 / 2024

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı!

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı!

Bin liralık akaryakıtta banka komisyonu 30 liraya çıktı. Akaryakıt istasyonları bu yüzden kredi kartı yerine IBAN’a para gönderme işlemine başvuruyor. İşte detaylar...



Bankaların uyguladığı yüksek kredi kartı komisyon oranları, akaryakıt sektörünü de vurdu. Komisyon oranlarında indirim bekleyen istasyonlar aksine komisyon artışıyla karşılaştı.

Geçtiğimiz haftalarda yüzde 2.5'lar bandında olan kredi kartı komisyonu yüzde 3 bandına çıktı. Bu nedenle kredi kartı ile akaryakıt alımında her bin liranın 30 lirasını bankalar komisyon olarak alırken, bu durum insanları da etkilemeye başladı. Son zamanlarda bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranları yüzünden bazı esnaf insanlardan nakit ödeme ya da IBAN'a para gönderme isterken, benzer bir problem uzun zamandır akaryakıt sektöründe de yaşanıyor.

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı!

'KAZANÇ POS'A GİDİYOR'

Takvim’den Barış Şimşek’in haberine göre, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, yaptığı açıklamada, motorinde dağıtıcı ile bayinin entegre brüt kâr marjının yüzde 8,6 seviyesinde olduğunu ifade ederek, "Yüzde 50-50 olarak hesaplanan en adaletli kâr paylaşımında bayinin eline kalan marj yüzde 4,3 seviyesinde oluyor. Bunun yüzde 3'ünü POS cihazına verdiğimiz zaman kalan yüzde 1,3 oluyor. Bunun minimum yüzde 0,70'i de nakliyeye gittiği zaman istasyona tüm işletme ihtiyacı ve yaşamı için kalan 0,60 oluyor. Bu kalan ile aylık, SGK, yemek, genel giderler, ilave faizlerin ödenmesi ve bunun yanı sıra bayinin evine ekmek götürmesi bekleniyor.

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı!
Bugün her bin liralık yakıt satımında bayi bankaya POS bedeli olarak 30 lira ödeme yapıyor. Her bin liralık satış için istasyonuna yakıtın gelmesi için 7 lira nakliye ödüyor. Fakat elinde ise yalnızca her bin lirada 43 lira brüt kâr, 6 lirada net kâr kalıyor. Bu 6 lira ile işletmenin yaşamını devam etmesini beklemek hayal ötesidir" dedi.

Kredi kartı komisyonlarının yükselmesi yüzünden artık bayilerin ayakta kalamaz hale geldiğini söyleyen Aktaş, "Bankaların uyguladıkları kredi kartı komisyon oranları dayanılmaz noktalara ulaştı. Sayıları bugün 12 bin 700'ü bulan akaryakıt istasyonları yakın zamanda önce haftanın bazı günlerinde daha sonra ise tümüyle kapanmaya başlayacaktır" şeklinde konuştu.

Bayilerin ayakta kalabilmesi için istasyonlarda yan gelir oluşturmak amacıyla açtığı marketteki ürünlere de zam yapmak zorunda kalabileceğini vurgulayan Aktaş, "İstasyonlarda var olan bedava hizmetlerin (ücretsiz wc-hava, su servisi- araç yıkama-cam silme vb.) devamı için ve marketlerinde daha fazla uygun koşullarda ürün satmak için banka komisyonlarının düşürülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

İğneden ipliğe zam geliyor! Zam gelecek ürünler aklınızı başınızdan alacak! İşte o ürünler...

Altında balans ayarı bozuldu! Altın fiyatları resmen çakıldı! Yatırımcılar neye uğradığını şaşırdı!

Ocak 2024 emekli maaşında yüzde 19.44, 31.92 ve 35.25’lik zam oranları ortaya çıktı! İşte emekli maaşında yeni rakamlar!


Geri Dön