Ekonomi

Bankacılık hisselerinde neler oluyor?

Borsa İstanbul’da yılın son günlerine yaklaşırken yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor. Özellikle bankacılık tarafında bugün yaşanan düşüşlerin neden kaynaklandığı merak ediliyor...Öte yandan sektörel endekslerde en fazla gerileyen bankacılık sektörünün olması da, ‘bankacılık sektöründe neler oluyor?’ sorusunun sorulmasına neden oldu

Borsa İstanbul'da işlem gören bankacılık sektörünün hisseleri bugün yüzde 4,63 değer kaybetti. Öte yandan sektörel endekslerde en fazla gerileyen bankacılık sektörünün olması da, ‘bankacılık sektöründe neler oluyor?’ sorusunun sorulmasına neden oldu.

AÇIĞA SATIŞ VE KREDİLİ İŞLEM YASAĞI PANİĞE NEDEN OLMUŞ OLABİLİR

Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan uzmanlar, Halkbank hisselerine ilişkin alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında şirket paylarına getirilen açığa satış ve kredili işlem yasağının panik satışlarını tektiklemiş olabileceğini dile getirirken, bazıları da bunun bir düzeltme hareketi olduğunu ve alım iştahının göstergesi anlamına geldiğini savundu.

 

Görüş bildiren bir başka uzman da, bankalarda çok fazla kredili pozisyon bulunduğunun altını çizdi. Halkbank için devreye konulan işlem yasağının, diğer bankalara da yansıdığını savunan uzman, söz konusu oynaklığın kısa vadede de olsa sürebileceği öngörüsünde bulundu.

 

 

Diğer yandan konuyla ilgili Youtube kanalında değerlendirmede bulunan Info Yatırım’dan Bihter Büyükaykın, endeksin bir yükseliş trendinde olduğunu ve bunun devam etmesini öngördüklerini söyledi.

“BU TÜR DÜŞÜŞLER, SAĞLIKLI YÜKSELİŞİN HABERCİSİ”

Borsadaki düşüşlerle ilgili de görüş bildiren Büyükaykın, “Ne zaman böyle düşüşler yaşanıyorsa, o aslında sağlıklı yükselişin habercisidir” diye konuştu.

 

Büyükaykın, bankacılık tarafında yaşanan dalgalanmaya ilişkin de, “Bu düşüşler bir düzeltme ve alış iştahının habercisiydi” dedi. Bankaların hemen her çeyrekte güçlü bilançolar açıkladığını hatırlatan Büyükaykın, “Bankalar son çeyrek için de aynı şekilde kuvvetli bilançolar açıklayacak. Özellikle dördüncü çeyrek bilançoları çok önemli. Benim tahminim, bankacılıkta yükseliş trendi devam edecek. Bankaların ardından holdingler de bu trende katılacak” ifadelerini kullandı.

Borsada yılın son günlerinde yaşananların, önümüzdeki yıl için bir gösterge olduğunu vurgulayan Büyükaykın, dolayısıyla bankalar ve gruplarında banka bulunduran holdingler tarafında önümüzdeki dönem güçlü finansallar görüleceğini savundu.

Bir kısım yatırım uzmanı da söz konusu düşüşlerin ABD’nin enflasyon rakamlarının  ardından Fed’in faiz artırımı beklentisinden kaynaklandığını savundu.

Bazı analistler ise, yaşanan oynaklığın, Noel tatili öncesi pozisyon kapatmak isteyen yatırımcı işlemleri nedeniyle yaşandığını görüşünde.

Bankacılık sektörünün mevduatı 8 trilyon 896,7 milyar lira oldu!