Ekonomi

Bankalar 88 milyar lira daha tahvil tutacak

Merkez Bankası döviz cinsinden mevduat için menkul kıymet tesis oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarırken 2023'ten itibaren Türk Lirası mevduatın toplam içerisindeki oranı yüzde 50'nin altındaki bankalar için oranı yüzde 12'ye kadar artabilecek kademeli bir düzenlemeye geçti.Yeni düzenleme, öncekilere paralel olarak uzun vadeli ve sabit kuponlu tahvilleri artı yönde ayrıştıracak

Bankacılar önümüzdeki üç ayda 88 milyar Türk Lirası daha Hazine tahvili tutmak zorunda kalacaklar.

Yeni düzenleme, öncekilere paralel olarak uzun vadeli ve sabit kuponlu tahvilleri artı yönde ayrıştıracak. Düzenleme kararı bankaların tutması ihtiyaç duyulan tahvil miktarı 80 milyar Türk Lirası ile 100 milyar Türk Lirası arasında değişebilecek.

Bankaların tutması ihtiyaç duyulan tahvillerin dağılımı bugünkü yapılan düzenleme öncesine benzer şekilde gerçekleşirse 88 milyar Türk Lirası ücretinde tahvil tutmaları gerekecek. İlgili meblağ Kasım, Aralık ve Ocak aylarında üç defada tutulacak.

Düzenleme değişikliği ilk etki olarak 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getirinin nerede ise iki tam puan düşmesine neden oldu. Karar öncesi geçtiğimiz gün yüzde 13.12 olan bileşik getiri bu sabah yüzde 11.32'ye kadar geriledi.
 

TAHVİL TUTMA ORANI YÜZDE 12'YE ÇIKABİLİR

Öte yandan Merkez Bankası gelecek yıl için döviz mevduatın Türk Lirası’na dönüş sistemini de değiştirdi.

Dövizden Türk Lirası’na dönen tutara ait belirlenen oransal hedefler yılsonunda ortadan kalkacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bankalar Türk Lirası mevduatın mevcut durumda yüzde 46-47 olan oranını yüzde 50'ye çıkarmazlarsa ek tahvil tutma yükümlülükleriyle karşılaşacaklar.

Yedi puan ilave menkul kıymet tesisi Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içerisindeki payına bakılırsa gerçek ve tüzel şahıs için ayrı ayrı yüzde 50 altında kalan bankalar için uygulanacak.

Bu düzen daha önce dövizden Türk Lirası’na dönüşüm oranı yüzde 5'in altında kalan bankalar için yedi puan ilave menkul kıymet tesisi idi.

Bu da oranı tutturamayan bankalar için yüzde 12 menkul kıymet tesisi anlamına geliyor.

Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içerisindeki payına göre reel ve tüzel şahıs için ayrı ayrı yüzde 50-60 bandında kalan bankalar için ise iki puan ilave menkul değer tesisi uygulanacak.

Bu düzenlemeye bakılırsa önümüzdeki yıl Türk Lirası oranı yüzde 60 üzeri bankalarda ise oran yüzde 5 duracak.