Ekonomi

Bankalar depremzedeye destek için seferber oldu! İşte, bankaların depremzedelere yönelik destek paketleri!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bankalar da seferber olarak depremzedelere yönelik destek paketlerini açıklamaya başladı. Depremzedelerin kredi ve kredi kartı borçları 6 ay ertelenirken, vefat edenlerin ise borçları silindi. 40 binin üzerinde can kaybının yaşandığı bölgede binlerce bina yıkılırken, çoğu yerleşim merkezi yerle bir oldu

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan deprem felaketleri toplam 10 ilimizde ağır yıkımlara yol açtı. 40 binin üzerinde can kaybının yaşandığı bölgede binlerce bina yıkılırken, çoğu yerleşim merkezi yerle bir oldu.

Can kayıplarının yanı sıra bölge ekonomisini de derinden sarsan felaketlerinin ardından bankalar da açıkladıkları destek paketleri ile depremzedeye yardım eli uzattı.

İşte, depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik bankaların açıkladığı destek paketleri:

İŞ BANKASI: AFAD’A 1 milyar TL bağışladı. Banka depremde ağır hasar alan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya şehri ve ilçelerinin yanı sıra İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde gerçek kişiler ile KOBİ, çiftçi ve esnafın genel bankacılık hizmetlerinden 31 Ağustos 2023’e kadar herhangi bir ücret ve masraf almayacak. Tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini talebe bağlı olmadan 6 ay süreyle faizsiz olarak öteledi.

Afetten etkilenen diğer 5 ildeki gerçek kişiler, KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelerin de bireysel ve ticari kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları ile gayrinakdi kredi komisyonları, talebe bağlı olmaksızın 1 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi.

Ayrıca depremlerde hayatını kaybeden müşterilerin bütün bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları anapara dahil olmak üzere silinecek.

İş Bankası, bunun yanı sıra bölgenin yeniden kalkınması amacıyla 10 milyar lira büyüklüğünde kredi destek paketi de açıkladı.

GARANTİ BBVA: Depremden etkilenen müşterilerinin kredi ve kredi kartı borçlarını başvuru gerekmeksizin, faizsiz ertelediğini açıkladı. Ağır hasara uğrayan il ve ilçelerdeki bireysel, gerçek kişi ve ticari işletmelerin borçlarını 6 ay, deprem bölgesinde yer alan diğer illerde ise 1 ay faizsiz öteledi. Depremde vefat eden banka müşterilerinin ise kredi ve kredi kartı borçlarını sildi.

Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 650 milyon TL’lik bir bağışta bulundu.

AKBANK: Afet bölgesindeki müşterileri için 10 milyar liralık finansman desteğinde bulunacağını bildirdi. Banka’dan yapılan açıklamada, bölgede kalıcı çözümlerin hayata geçmesi amacıyla 650 milyon liralık katkıda bulundukları belirtildi. Banka ayrıca afet bölgesindeki müşterileri için 10 milyar lira değerinde bir finansman desteği sunacak.

Banka, Kahramanmaraş’ın yanı sıra deprem felaketinin etkilerinin en fazla hissedildiği Adıyaman, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin mevcut kredi ve kart borcunu, taksit ve gayrinakdi kredi komisyonlarını, faizsiz olarak 6 ay erteleyecek. Diğer yine depremden etkilenen Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Elazığ illerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerinin de ilgili ödemeleri herhangi bir talep aranmaksızın 1 ay faizsiz olarak ötelenecek. Ayrıca depremde hayatını kaybedenlerin kredi kartı ve kredi borçları da silinecek.

DENİZBANK: Banka’nın bölgede 2 bölge müdürlüğü, 64 şubesi ve bin 50 personeli bulunuyor. Banka’dan yapılan açıklamada, her ilde bir şube ve ATM’lerin tamamını açık tutarak bankacılık faaliyetlerinin aksamaması için gayret gösterdikleri belirtildi. Banka, 6 Şubat'tan itibaren gerçekleştirilen bütün ayni ve maddi yardımlara ek olarak hissedarı ENBD ile birlikte depremzedelere 350 milyon lira nakdi bağışla da destek olduğunu bildirdi.

KAMUDAN 72 MİLYAR TL DESTEK

Öte yandan Yapı Kredi de sosyal medya hesaplarından AFAD’a 580 milyon lira yardım yapacağını açıklarken, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesine 55 milyon TL bağış yapılmasına karar verdiğini bildirdi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın deprem bölgesine yardımları 72 milyar lirayı bulurken, ING Grubu da sivil toplum kuruluşlarına aktarılmak üzere toplam 3 milyon euro büyüklüğe sahip yardım fonu oluşturduğu belirtildi