Bankalar Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımı destekleyecek mi?
Doğu ve Güneydoğu’nun kalkınması için yatırım yapmak isteyen iş adamları bankaların bölgeye yönelik kredi politikalarını eleştiriyor. Bankaların "Riskli Bölge" tanımlamasıyla kredi kullanımında ayak diretmesi ve erken geri ödeme çağrıları girişimcinin şevkini kırıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınması için yatırım yapmak isteyen iş adamları, bankaların bölgeye yönelik uyguladığı kredi politikalarından şikayetçi. Başbakan Binali Yıldırım'ın bölgeye 4 yılda 140 milyar liralık destek verileceğini açıklamasını heyecanla karşılayan iş adamları, bankaların yüksek faiz politikasının yatırımlara engel olduğuna dikkat çekiyor. Belli bölgeleri 'riskli' olarak tanımlayan bankaların, kredi kullanımında ayak diretmesi ve erken geri ödeme çağrıları, girişimcinin şevkini kırıyor.
KREDİ BASKISI BAŞBAKAN'A İLETİLDİ
Bu konu, Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki günkü Diyarbakır ziyareti sırasında da gündeme geldi. Konuyu Başbakan Yıldırım'a aktardığını söyleyen Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, bölgede yatırım için sıraya giren iş adamlarının son olayların ardından sıkıntıya düştüğünü anlattı: “Hendekler, barikatlar bölgede yatırım yapan yatırımcıyı çok ciddi sıkıntıya soktu. Olaylar nedeniyle yatırımcı kredisini ödemekte zorlandı."
KREDİ İÇİN YÜKSEK FAİZ İSTİYORLAR
Bankaların iş adamlarına ayak direttiğini anlatan Bedirhanoğlu, “ Uygulanan yüksek faizler ciddi zorluklara neden oluyor. Başbakanımıza birtakım tedbirlerin alınması gerektiği noktasında taleplerimiz oldu. En azından yaşadığımız sıkıntılardan dolayı zorluğa düşmüş yatırımcıların yükünün hafifletilmesi ve önemli tedbirlerin alınmasını istedik” diye konuştu.
BANKALARIN İNSAFINA KALMAYALIM
Yaptıkları önerilere Başbakan'ın sıcak baktığı yönündeki izlenimini aktaran Şah İsmail Bedirhanoğlu, şunları kaydetti: “İlgili çalışmaların gündemlerinde olduğunu biliyoruz. Özellikle bu sicil affı meselesi var. Onu talep ettik. Bunun ekonomik hayatı canlandırmaya önemli bir etkisi olacağını düşünüyorum. Bizim eksik olarak gördüğümüz mevcut yatırımcıyı da mutlaka korumamız gerektiğidir. Onları bu bankaların insafına da bırakmamak lazım.”
Yeni Şafak