Sektörel

Bankalar emlakçı oldu! İlan siteleri bankaların hacizli-ipotekli gayrimenkul ilanları ile doldu!

İlan sitelerinde bankaların satmak için ilana çıkarmış olduğu gayrimenkullerin çokluğu oldukça dikkat çekerken bu durum ekonomik sıkıntı yaşanan ülkede daha önce krediyle ev almış insanların, borçlarını ödeyemediklerinin, konutlarını kaybettiklerinin göstergesi.


Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz kendini, online satış ve kiralama gerçekleştiren dijital platformların sayfalarında da belli ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre vatandaşların konutlarını,  araçlarını, arazilerini ya da  bin bir türlü eşyasını satmak için kullandığı bu sayfaları artık bankalar da sık sık kullanıyor.

ÜLKEDEKİ EKONOMİK GÖSTERGE: İLANLAR

Patronlar Dünyası’ndan Murat Kaya imzalı habere göre bankaların bu tercihi, Türkiye’deki ekonomik göstergenin de bir yansıması şeklinde hafızalarda yer ediyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre eskiden tek tük karşılaşılan banka konut satış ilanları artık günlük 400 ilan boyutuna geldi.

Birkaç sene önce ülkede bilerek sabit kalması sağlanan düşük banka faizleriyle krediye girip konut ya da arsa alan, geçen bir senelik süreçte ödemelerini yapabilen insanlar, günümüzde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle artık kredilerini ödeyemez duruma geldi.

HACİZ YOLLU GERİ ALIM VE SATIŞ

Bankalar da en az 2, en fazla 10 senelik vadelerle edindirmiş olduğu konut kredilerini haciz yoluyla geri kazanmaya çalışıyor. Hem bankaları hem de kredi kullanan tüketicileri zor durumda bırakan bu durum, “sarı site” olarak da bahsedilen sahibinden.com’da tüm gerçekliği tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

ŞAŞIRTICI GELMİYOR

Ekonomik durumunda kötüleşme yaşayan ve bu durumunu , düzeltemeyen birçok insana haciz yollama, kredisini haciz yöntemiyle kapatma durumu daha önce de yaşanıyordu fakat nicelik olarak bu kadar arttığı hiç görülmemişti.

Küçük ya da orta, hatta büyük ölçekteki şirketlerin tek tek iflas ettiği, konkordato ilanları verdiği, insanların vergi tahakkukları ve zamlardan etkilenerek ekonomik sıkıntılar yaşadıkları haberleri artmışken, bankaların ipotekli evleri haciz yoluyla tüketiciden alıp ilana koyması hiç de şaşırtıcı değil. 
Şaşırtıcı olan söz konusu bu sayının inanılmaz boyutlara gelmesi ve ülkece yaşanan ekonomik darboğaz gerçeğini tüm çıplaklığıyla yansıtıyor olması.

SİTE TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN BANKA İLANIYLA DOLU

Söz konusu ilan sitesine bakarak, küçük bir arama yapan herkes vahamet tablosuyla karşı karşıya kalıyor.

Sitede 471 bin 621 satılık konut arasında bankaların satışa çıkardığı konutların günlük miktarı dudak uçuklattı. Aramada farklı bankaların, Türkiye’nin her yerinden ilana çıkarmış olduğu 429 konut olduğu görüldü.

4 AĞUSTOS-29 AĞUSTOS DÖNEMİNİ KAPSIYOR

Banka konut satışlarıyla ilgili bir aylık ilan süresi olduğu görülüyor. En eski ilan tarihi olarak 4 Ağustos ilanları sitede dikkat çekerken, en yeni ilanların da 29 Ağustos’ta verildiği görüşüyor. Sürekli güncellenen ilanlarla, 429 konut sayısının arttığı ya da biraz azaldığı olabiliyor.

Söz konusu durumun daha vahim olduğuna ilişkin düşüncesi olanların, konuttan başka arsa, iş yeri, konut projesi, devre mülk, bina ve turistik tesis ilanlarına bakmaları yeterli olacak.

 

Yatırım yapacaklar dikkat! Yalova ve Karacabey’de belediyeden iş yeri ve arsa fırsatı!

Ziraat Bankası kredi faizlerini güncelledi! 1 milyon ev kredisi ödemesi ne kadar? 

Vakıfbank’tan emeklilere büyük promosyon fırsatı!