Bankalar faiz indirmeye başladı mı? Krediler arttı mı?
MB'nın politika ve referans faizlerinde indirime gitmesinin ardından özel bankalar faiz indirmeye başladı mı? Kredi kullanımı arttı mı? İşte merakla beklenen o soruyla ilgili son gelişmeler.MB ardından da eylül ayı için ticari kredi maliyetlerinde de belirleyici olan referans faiz oranını yaklaşık 100 baz puan düşürerek yüzde 15
Merkez Bankası(MB) bankaların kredilere uyguladığı faizleri düşürmek ve kredi kullanımını artırmak için önce politika faizini yüzde 14'den yüzde 13'e indirdi. MB ardından da eylül ayı için ticari kredi maliyetlerinde de belirleyici olan referans faiz oranını yaklaşık 100 baz puan düşürerek yüzde 15.34 olarak açıkladı. İşletmeler ve vatandaş kredi faizlerinde indirim beklerken, uzmanlar bu faiz indirimi kararlarının özel bankalar üzerinde önemli bir etkisinin olacağına inanmadıklarını açıklamıştı. Peki, ne oldu? Kredi faizlerinde beklenen gerileme gerçekleşti mi? Kredi kullanımı arttı mı?
Konuyla ilgili Bloomberg TV'ye konuşan HangiKredi CEO'su Oray Durmazoğlu, MB kararından sonra özel bankaların ihtiyaç kredisinde, 24 ay ve daha kısa vadelerde aylık 20-30 baz puan faiz düşürdüğünü ancak taşıt ve konut kredilerinde beklenen indirimin henüz gerçekleşmediğini söyledi. İlerleyen günlerde özellikle konut kredisi faizlerinde düşüş beklediklerini anlatan Durmazoğlu, hali hazırda kendilerine gelen kredi talebinin yüksek seyrettiğini, MB kararının talebi yükseltmediğini ancak faiz indirimleriyle beraber talebin daha da yükseleceğinin beklenebileceğini söyledi.
Öte yandan bankacılık kaynaklarının Bloomberg HT'ye aktardığı bilgiye göre ticari kredilerde kısa vadede oranlar yüzde 20 ile yüzde 20,75 seviyesine geriledi. TCMB'nın referans faizini indirmesinin ardından ticari kredilerde bu gelişmenin yaşandığı belirtilirken, ticari kredilerde katsayıların işaret ettiği faiz oranları sırasıyla yüzde 22,85'ten yüzde 21,48'e, yüzde 29,38'den yüzde 27,61'e geriledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise; 19 Ağustos itibarıyla sektörün kredi hacminde 26 milyar 652 milyon lira artış kaydedildi. BDDK'nın haftalık bülteninde yer alan verilere göre aynı dönemde 6 trilyon 569 milyar 302 milyon lira olan toplam kredi hacmi 6 trilyon 595 milyar 954 milyon liraya yükseldi. Bültende yer alan verilere göre, tüketici kredileri tutarında ise gerileme yaşandı. Tüketici kredileri 1 milyar 484 milyon lira azalarak 934 milyar 789 milyon liraya geriledi. Söz konusu kredilerin 352 milyar 575 milyon lirası konut kredileri, 27 milyar 209 milyon lirasını taşıt kredileri, 555 milyar 5 milyon lirasını ise ihtiyaç kredileri oluşturdu.
.