Sektörel

Bankalar inşaat firmalarını mercek altına aldı!

Konut sektöründe bu yıl yaşanan durgunluk sürerken, bankaların çok sayıda inşaat şirketini mercek altına aldığı öğrenildi. Bankaların kriz olasılığına karşın rekabeti bir kenara bırakıp, ortak hareket ettiği bildirildi.

EKONOMİDE yaşanan kriz giderek kendini hissettirirken, sıkıntı konut sektörüne de yansımaya başladı. 2014 yılı konut satışlarında yaşanan durgunluk, bankacılık sektöründe de endişe yarattı. 

Birçok bankanın kredi kullandırdıkları inşaat şirketlerini mercek altına aldığı ve şirketlerin ekonomik durumunu yakından takip ettikleri öğrenildi. 


SIKINTI BÜYÜYOR 

Konu ile ilgili olarak Aydınlık'a bilgi veren bir üst düzey bankacı sıkıntının giderek büyüdüğünü kaydederek, "Bankacılık sektörü çok dikkatli davranıyor. 

Kendini de korumak durumunda. Bu nedenle kredi ilişkisi olduğu inşaat şirketlerini mercek altına alındı. Sektörde büyük bir çöküş yaşanması önlenmeye çalışılıyor. 

Bankacılık sektörü sorumlu davranmasa, sadece kendini düşünse sektör kısa bir sürede çöker. Bizler genel krizi de düşünerek çok dikkatli hareket ediyoruz" dedi. 


BİRİ GİDERSE HEPSİ GİDER 

İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak birçok bankanın birbiriyle konuşarak ortak hareket ettiğini de kaydeden üst düzey bankacı, "Bankacılık sektörü bu konuda rekabetten ziyade anlaşma içinde. Bir banka sıkıntıya girecek olursa diğer bankaları da sıkıntıya sokar. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Ama bir kırılma yaşanırsa sonuç nasıl gelişir, tahmin etmek çok zor. Bu nedenle şu anda herkes ilişkide olduğu şirketleri sıkı bir şekilde denetliyor. 

Şirketin faaliyetleri ve yan işleri konusunda istihbarat topluyor. Harcamalarını denetliyor. Bu o şirketlerin de bankaların da çıkarı için" diye konuştu. 


FAİZ BASKISININ NEDENİ

Bu arada inşaat sektörünün durumunu hükümetin de yakından izlediği, 2015 seçimlerinden önce bir çökme yaşanmaması için çaba harcadığı öğrenildi. Tayyip Erdoğan'ın da inşaat sektörü konusunda hassasiyet gösterdiği, Merkez Bankası'na yönelik "faiz indir" baskısının da inşaat sektöründeki çökmeyi önleme çabasından kaynaklandığı ifade edildi. 


FİYATLAR DÜŞTÜ 

REİDIN-GYODER'in Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Kasım ayında endeks bu yıl ilk defa bir önceki aya göre 0.59 oranında azaldı. OcakTenımuz döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında geriledi. Ağustos-Ekim dönemindeki hızlı artışlar konut sektöründe canlanma yaratsa da Kasım'da gelen sadece yüzde l'lik yükseliş beklentileri karşılamadı. Böylece yılın ilk 11 ayında konut sektörü geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 oranında geriledi. 


Aydınlık