Sektörel

Bankalar ipotekli konutları satışa çıkarıyor!

Borcunu ödeyemeyen müşterinin ipotekli gayrimenkullerine el koyan bankalar, emlakçılık yapmaya başladı. En fazla gayrimenkulü satışa çıkaran ise kamu bankaları oldu.

Borcunu ödeyemeyen müşterinin ipotekli gayrimenkullerine el koyan bankalar, emlakçılık yapmaya başladı. En fazla gayrimenkulü satışa çıkaran ise kamu bankaları oldu. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın 4 bin 700'den fazla arsa, konut, işyerini satışa çıkardığı görüldü. Türkiye'de faaliyet gösteren 22 bankanın satılığa çıkardığı gayrimenkul toplamı ise 10 bini aştı.


Türkiye'de bankalar, esas işlerinin yanında emlakçılık da yapmaya başladı. Borcunu ödeyemeyen vatandaşın ipotekli gayrimenkulleri bankaların eline geçti. Bankalar bu yolla portföylerine giren 10 binden fazla gayrimenkulü satışa çıkardı. Bankaların her birinin internet sitesindeki gayrimenkul satış ilanları incelendiğinde en fazla gayrimenkulü satışa çıkaran bankalar kamu bankaları oldu. Verilere göre Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın 4 bin 700'den fazla arsa, konut, işyerini satışa çıkardığı görüldü. Türkiye'de faaliyet gösteren 22 bankanın satılığa çıkardığı gayrimenkul toplamı ise 10 bini aştı. Bu bankaların bir kısmı gayrimenkullerini sahibinden.com, hurriyetemlak.com üzerinden ilanla satıyor. Bankaların satılık emlak ilanı verilerini derleyen Hurriyetemlak.com'a göre ‘Bankadan Satılık Gayrimenkul' ilanlarının sayısı 2014 yılı sonundan bu yana 5 kat artış gösterdi. Bankalar ellerinde biriken gayrimenkulleri kısa sürede elden çıkartmak ve nakite çevirmek için taşınmazları cazip fiyatlarla satışa sunuyor. Bu, banka ilanlarına ilgiyi artırırken, bankaların satılık gayrimenkul ilanlarındaki artış ülke ekonomisinin kötüye gitmesine yoruluyor. Nitekim tüketicilerin Bu ilanlar arasında Türkiye genelinde 8 bin liradan başlayan fiyatlarla emlak bulmak mümkün. İstanbul'da ise satılık daire fiyatları 85 bin liradan başlıyor.


PATRONLARIN KREDİ BORCU 3 KAT ARTTI


Öte yandan inşaat patronlarının bankaya olan borcu da Haziran 2015 itibarıyla 101,3 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yılbaşında 85,4 milyar liraydı. Geçen yıl ilk 6 ayda yaklaşık 5 milyar lira kredi çeken inşaat patronlarının bu yıl ilk 6 ayda 15 milyar lire kredi çekmesini uzmanlar, ‘nakit sıkışıklığı' diye değerlendirdi. Bu, konut satışlarında azalma anlamına geliyor. Yılbaşında yüzde 0,87'lerde seyreden konut kredi faiz oranının şu an yüzde 1,25'lerde seyretmesi bunu teyit ediyor. 



Zaman