Bankalar kar rekoru kırmaya devam ediyor. Garanti Bankası'nın karı yüzde 300'ün üzerinde arttı
Garanti Bankası'nın yılın ilk 9 ayında karı yüzde 307 artışla 38.6 milyar TL'ye yükseldi. Banka yılın üçüncü çeyreğinde ise piyasa beklentilerini aşarak 17,5 milyar TL net dönem karı elde etti.Ş
Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin 2022 yılının ilk 9 ayında, net kârı 38 milyar 726 milyon 62 bin TL oldu. Banka geçen yılın aynı döneminde 9,5 milyar TL kar etmişti. Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları içindeki en büyük ağırlığı mevduatlar oluştururken, aktiflerin yüzde 69,5’i mevduatlar ile fonlanıyor. Müşteri mevduat tabanı yılın ilk 9 ayında yüzde 47 büyüme ile 850 milyar 605 milyon 561 bin TL olurken Garanti Bankası'nın sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,2, özkaynak kârlılığı ise yüzde 49, aktif kârlılığı ise yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşti.
KKM etkisi bilançoya pozitif yansıdı
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ; bankacılık sektörünün TL kredilerde ilk 9 ayda yüzde 51 büyüdüğünü belirterek, söz konusu büyüme rakamının geçtiğimiz senelerin oldukça üzerinde olsa da, enflasyonun altında bir seviyeye işaret ettiğini söyledi. Kredi büyümesi, ağırlıklı olarak Türk Lirası ve tüzel tarafta gerçekleştiğini dile getiren Baştuğ, Garanti BBVA olarak bu dönemde tüzel kredilerde yüzde 72, bireysel kredilerde ise yüzde 37 büyüme kaydedildiğini ifade etti.
Vadeler uzadı KKM pozitif yansıdı
Kredilerin fonlamasında Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) ana ürün olduğunu ifade eden Baştuğ, banka olarak KKM hacimlerini üçüncü çeyrekte nette yüzde 30’a yakın artırdıklarını ve KKM mevduatlarının TL vadeli mevduatların yüzde 60’dan fazlasını oluşturduğunu dile getirdi. KKM etkisiyle, sektörde ilk defa mevduat vadelerinin uzadığına şahit olduklarını aktaran Baştuğ, bu gelişmenin de banka bilançolarındaki vade farkı yönetimine pozitif anlamda destek olduğunu ifade etti.
Mobil bankacılık büyüyor
Eylül itibarıyla vergi sonrası kârın 39 milyar Türk Lirası’na ulaştığını dile getiren Baştuğ, yüzde 49’luk bir sermaye kârlılığı sağlandığını kaydetti. Enflasyonun yüzde 83’e ulaştığı bir dönemde, bu kâr rakamını doğuran sermayeyi enflasyon karşısında korumanın bankaların en kritik mücadelesi olduğunu anlatan Baştuğ, önümüzdeki dönemde mobil bankacılığı merkeze koymaya devam edeceklerini söyledi. Baştuğ, 15 yılı geride bıraktıkları mobil bankacılıkta 12,6 milyon müşteriye ulaştıklarını bildirdi. Mobil bankacılık işlem adetlerinin pandemi nedeniyle yüzde 100 arttığını ve artamaya devam ettiğini kaydeden Buştuğ, "Bankamızın önümüzdeki dönemde de en önemli sermayelerinden biri bu yaygın ve etkin yapı olacak" dedi.
Türk Lirası mevduata şok faiz. Diğer bankalar takip edecek mi?
Bankaların dağıttığı maaş promosyonlarından vergi alınacak mı?
Yabancı yatırımcı en çok kamu bankalarından kaçtı