Ekonomi

Bankalar kazancını 8 ayda yüzde yüzde 420 artırdı

Son faiz indirimiyle birlikte Merkez Bankası’ndan yüzde 12 faizle borç para alan bankalar, yüzde 35-40 hatta 50’lerden ticari kredi veriyor. Bankalar aradaki farktan ise büyük karlar elde ediyorlar. 2020’den bu yana girdi maliyetleri neredeyse 3 katına çıkan üretici, bir de bankalar tarafından sömürOlağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Benim en büyük savaşım faizedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu 21. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Benim en büyük savaşım faizedir. Faiz oranını yüzde 12’ye kadar düşürdük, yeter mi yetmez, bunu daha da dazla düşürmemiz gerekiyor. Önümüzdeki Para Politikası Kurullarında bu faizin daha da inmesi gerektiğini telkin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sözleri söylerken bir yandan BDDK verilerine göre bankalar, Ocak-Ağustos döneminde karlarını 2021 yılına göre yüzde 420, yani 5 katın üstünde artırarak 252,2 milyar liraya çıkardı.

Yerli üretim son yıllarda artan girdi maliyetleriyle boğuşuyor. İthalata dayalı üretim yapan ve kurdaki dalgalanmalarla zor durumda olan sanayici ve üretici, art arda gelen fahiş enerji zamlarıyla adeta çaresiz bırakıldı. Saniyede kullanılan doğal gaza kısa sürede yüzde 50,8, elektriğe ise yüzde 50 zam yapıldı. 

Son zamla birlikte 2020’den bu yana enerji maliyetleri neredeyse 3 katına çıkan sanayici ve üretici bir de bankalar tarafından sömürülüyor. Sözde üreticiye katkı sağlamak için var olan bankalar bile son yıllarda piyasalara yönelik verdiği ticari kredi faizlerini neredeyse 2 katına çıkardı.

DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI BANKALARA YARADI

Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin haberine göre, korona virüs salgınıyla birlikte iyice şiddetlenen ekonomik kriz 3 yılı aşkın bir süredir her kesimi zora soktu. Ancak Türkiye ekonomisinde son yılların en çok kar eden sektör ise finans ve bankacılık sektörü oldu. 

TÜİK ve BDDK raporlarına da yansıyan verilere göre faize yatırılan milli gelirle bankacılık sektörü rekor karlar elde etti. Üretimi destekleme adı altında finansal kiralama ve kredilerde yüksek faiz uygulayan banklar üreticiyi de faiz kıskacına aldı. Hükümetin düşük faiz politikası nedeniyle Merkez Bankası’ndan düşük faizle kredi alan bankalar piyasalara verdiği kredilerle karını da katlıyor. 

TÜİK’in verilerine göre Türkiye ekonomisi 2022’nin ikinci çeyreğinde yaklaşık yüzde 7,6 büyüdü. Ancak bu büyümede yüzde 26,6’lık büyük payı kapan finans sektörü oldu. Yani Merkez Bankası’ndan düşük faizle kredi alan bankalar, sisteme yüksek faizle verdiği ticari kredilerle 2022’de bir önceki yılın ilk 8 ayına göre karlarını yüzde 420 artırdı.