04 / 05 / 2024

Bankalar konut kredilerini arttıracak!

Bankalar konut kredilerini arttıracak!

Merkez Bankası'nın ekonominin ısınmasını önlemek için aldığı önlemlere bir destek de Hazine'den geldi. Artık bankalar konut kredisini indirmek bir yana artırmak zorunda bile kalabilir



 Merkez Bankası'nın ekonominin ısınmasını önlemek için aldığı önlemlere bir destek de Hazine'den geldi. 10 yıllık vadede 3.3 milyar TL borçlanan Hazine başta 10 yıllık tahvil faizi olmak üzere uzun vadeli faizlerin yukarı itilmesini sağladı. Artık bankalar konut kredisini indirmek bir yana artırmak zorunda bile kalabilir

Ekonominin ısınmasını önlemek için sıcak paraya karşı önlemler alan Merkez Bankası, referans faiz oranı olarak belirlediği bir haftalık repo faizlerini indirerek yurtdışından gelen portföy yatırımlarının önünü keserken, bir yandan da başta konut kredileri olmak üzere tüketimi kısarak başta cari açık olmak üzere ekonomideki dengesizlikleri düzeltmeye çalışıyor. Merkez Bankası bunun için mevduat zorunlu karşılıklarını artırıp bankaların kredi maliyetlerini artırırken, bankaya bir destek de Hazine'den geldi.

'UZUN VADELİ FAİZ YÜKSELSİN'
Hazine geride bıraktığımız hafta düzenlediği ihaleler ile piyasalardan toplam 11.7 milyar TL borçlandı. Ancak Hazine'nin 2020 vadeli tahvilde satış miktarını tahminin çok üzerinde gerçekleştirerek toplam 3.3 milyar liraya, 7 yıllık tahvilde de 4.7 milyar liralık borçlanmaya çıkarması uzun vadeli faizleri yukarı çekti. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 8.3'ten 8.8'e yükseldi. çünkü yüklü satış tutarı ile artan tahvil arzı ikincil piyasada satış baskısına yol açtı. Uzmanlara göre ekonomi yönetimi faizin düşmesi ile hızla artan konut ve otomobil kredileri nedeniyle cari açığın arttığını, portföy yatırımları ile finanse edilen açığın büyük risk oluşturduğunu düşündüğü için konut ve otomobil kredilerindeki artışı frenlemek istiyor. Bu yüzden kısa vadeli sıcak para gelmesin diye kısa vadeli faizleri düşüren ekonomi yönetimi, uzun vadeli faizleri artırarak kredi hacmini daha da kısmak istiyor. Bu nedenle Merkez'in aldığı zorunlu karşılıkların artırılması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı konut bedelinin ancak yüzde 75'ine kadar kredi verilmesi önlemlerine ek olarak bu kez Hazine devreye sokuldu. Hazine uzun vadeli tahvil arzını artırarak 5-10 yıl vadeli faizin maliyetini yükseltip kredi faizlerinin de yükselmesini sağlamak istiyor.

'KISA VADELİ FAİZ DÜşžSÜN'
Ancak, kısa vadeli faizde aynı durum söz konusu değil. çünkü kısa vadeli faizin yüksek olması dünyada getiri arayan fonların Türkiye'ye akışını hızlandırıyor ve bu da kuru düşürerek dış ticaret dengesini ve cari açığı artırıyor. Ü®şte bu nedenlerle uzmanlar gerek Merkez Bankası'nın gerek diğer kurumların uzun vadeli faizin artması, kısa vadeli faizin ise düşmesi için önlemler almaya devam edeceğini ifade ediyor.

Faiz indirimine ara verileceği beklentisi güçlenmeye başladı
Diğer taraftan Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile başlayan önlemlerinin ardından dolar kurunun hızlı yükselmesinin ve dünyadaki enflasyonist sürecin Türkiye'ye yansıyacağı beklentisiyle piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeyeceği görüşünün ağırlık kazanmasıyla gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.38 seviyesine kadar yükseldi. Tahvil bono piyasasında tezgahüstü piyasada yüzde 7.28/7.23 seviyesinde açılan 7 Kasım 2012 itfalı gösterge tahvilin faizi, gün içinde yüzde 7.38 seviyesine kadar yükseldi. Gösterge tahvilin faizi spot ve valörlü işlemlerde ortalama yüzde 7.31 seviyesindeyken, son işlemlerde de spotta ve valörlüde yüzde 7.31 düzeyinden kapandı. Bir bankacı, 'Piyasa artık Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili fikrini değiştirdi, faizde değişiklik yapılmayacağına inanılıyor. Faiz yükselişi tamamen buna bağlı. 20 Ocak'taki PPK toplantısına kadar da bu seviyelerde olur, maksimum 7.40 seviyesinden döner' dedi.

çin karşılığı artırdı İstanbul'da yankılandı
çin Merkez Bankası'nın bankaların zorunlu karşılıklarını 50 baz puan artırmasıyla gelişmekte olan piyasalarda gözlenen satış ve içeride gösterge faizdeki yükselişin bankacılık hisseleri üzerinde baskı kurmasıyla ekside seyreden istanbul Borsası'nda endeks, günü yüzde 1 değer kaybıyla tamamladı. İMKB 100 Endeksi günü yüzde 1.01 düşüşle 67 bin 879 puandan kapattı. Borsa şirketi ile futbol kulübünün birleştirileceği ve borsadaki hisseler için çağrı yapılacağına yönelik haberlerle Trabzonspor ve Fenerbahçe hisseleri hareketlenirken, İMKB'deki diğer spor kulübü hisseleri olan Galatasaray ve Beşiktaş yüksek hacimle işlem gördü.

SPOR DALGALANDI
Trabzonspor hisseleri yüzde 5.33 primle 25.70 TL'den, Fenerbahçe hisseleri ise yüzde 3.28 düşüşle 66.25 TL'den kapandı. Galatasaray yüzde 3.34 kayıpla günü tamamlarken, Beşiktaş yüzde 2.96 yükseldi.
Habertürk/Rahim Ak

 


Geri Dön