Ekonomi

Bankalar kredi vermeyince sektör olumsuz etkileniyor! Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

Reel sektör hala ticari krediye erişim konusunda zorluk çekmekte. Bankalar, daha önce durumun seçim sonuçlarına bağlı olduğunu ifade etmişlerdi, ancak seçimler geride kaldıktan sonra bile kredi imkanlarını genişletmede tereddüt ediyorlar. Reel sektörün temsilcileri, özel bankaların kredi musluklarını tamamen kapatmasının ve bu durumun işletmelerin nakit akışını ciddi şekilde zorlaştırdığını belirtiyor

Ticari kredilere olan erişim sorunu, çözüm bekleyen bir mesele olarak reel sektörün önünde durmaya devam ediyor.

Reel sektörün temsilcileri, özel bankaların kredi musluklarını tamamen kapatmasının ve bu durumun işletmelerin nakit akışını ciddi şekilde zorlaştırdığını belirtiyor. Bankacılık sektöründen edinilen bilgilere göre, kamu bankalarında ticari krediye erişim özel sektöre kıyasla daha kolayken, özel bankaların yıllık yüzde 60-70'lik faiz oranlarına rağmen hala kredi vermediği görülüyor. Bu durum, özellikle özel bankaların kredilerini ihtiyaç duyan firmalar açısından büyük bir sorun teşkil ediyor.

Kredi miktarında mayıs ayında düşüş eğilimi gözlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre, 26 Mayıs tarihinde sektörün kredi hacmi, ticari kredilerde 24,5 milyar lira artış göstererek 7 trilyon 60 milyon 594 bin liraya ulaştı. Fakat bu rakamın son zamanlarda düşüş trendine girdiği gözleniyor. Kamu bankalarının kredi artışında belirgin bir kısıtlama yaşanırken, özel bankaların kredi miktarında son üç haftadır süregelen bir düşüş eğilimi bulunmaktadır. Bu durum, krediye erişim sorununu daha da keskinleştirmekte.

 

Merkez Bankası’nın Kredi Kaynakları Merkezi’nde yeni düzenlemeler yapması planlanıyor

Bankacılık sektörüne dair güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, kamu bankalarının ticari kredilerdeki yıllık faiz oranları yüzde 17-18 civarında seyretmekte; ancak onaylanan kredi tutarı hayli kısıtlı. Diğer taraftan, özel bankaların ticari kredileri neredeyse yok denecek kadar az veya yüksek faiz oranlarıyla çok sınırlı tutarlarda onaylamakta olduğu gözleniyor.

Merkez Bankası'nın, Kredi Kaynakları Merkezi'nde (KKM) kısa süre içinde düzenlemeler yaparak, revizyona gitmesi öngörülüyor. Bu düzenlemeler, Liralaşma stratejisi çerçevesinde Türk Lirası yükümlülük oranını yüzde 50'ye düşürerek bankaların finansal solunumunu rahatlatacak şekilde planlanıyor. Reel sektörün, ticari kredilere erişim zorluğu süregelirken, bankaların bu alandaki eğilimleri ve uyguladıkları faiz oranları, sektörün mali darboğazını daha da zorlaştırıyor.

Halkbank koşulsuz şartsız verecek. Bakmayan çok şey kaybeder

Kredi ve kredi kartı borcu olanlar hemen bakın! Yasal takip için rakamlar açıklandı

ING Bank’tan akaryakıt alışverişlerinde 100 TL hediye! İşte kampanya detayları!