28 / 12 / 2024

Bankalar mortgage'de kendini eğitiyor!

Bankalar mortgage'de kendini eğitiyor!

Bankalar mortgage konusunda işe kendi kendini eğitmekten başladı. Hangi banka? Ne yaptı? Bundan sonrası için neler yapmayı planlıyor?



Tüketiciler, 'Ben mortgage'yi anlamıyorum, birisine danışma ihtiyacı hissediyorum ama danışacak kişiyi bulamıyorum' deyince, Garanti Bankası İstanbul Bilgi Üniversitesi'yle birlikte Türkiye'de bir ilke imza attı. Bankaya özel tasarlanan, ''Mortgage Sertifika Eğitimleri'' ile Türkiye genelinde Garanti çalışanları mortgage uzmanı haline getiriliyor. Banka ayrıca birlikte çalıştığı emlak ofislerini de bu konuda eğitecek. Bu eğitimlerin önümüzdeki günlerde diğer bankalarca da verilmesi bekleniyor.

Garanti Bankası, İstanbul Bilgi Üniversitesi Konut Finansmanı Uzmanlığı Sertifika Programı Koordinatörlüğü ile işbirliğine giderek Türkiye'de bir ilke imza attı. Bankaya özel tasarlanan, ''Uygulamalı Konut Finansmanı (Mortgage) Sertifika Eğitimleri'' ile Türkiye'de genelinde Garanti çalışanları mortgage uzmanı haline getiriliyor. Böylece Garanti Bankası'nın Türkiye genelindeki her şubesinde bir mortgage uzmanı bulundurulması öngörülüyor.

Banka ayrıca birlikte çalıştığı emlak ofislerini de bu konuda eğitecek. Mortgage konusunda tüketicilerin tüm sorularına cevap vermeyi hedefleyen Garanti Bankası, bu yıl sonuna kadar 600-700 çalışanını sertifikalı mortgage uzmanı haline getirmeyi öngörüyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, tüketicilerin kredi kullanırken faiz, vade, ödeme planı, bankanın güvenirliğinin yanısıra bir danışmana ihtiyaç duyduğunu belirterek buradan hareketle ''Mortgage uzmanıyız' diyerek Garanti Mortgage Uzmanı eğitimlerine başladıklarını söyledi. Erbil'le eğitim konusu ve konut kredilerinde Türkiye'nin önündeki yol haritasını konuştuk.

TÜKETİCİ DANIŞMAN ARIYOR

Neden böyle bir eğitime ihtiyaç duyuldu?

Ürünlerimizle ilgili olarak tüketicinin ne düşündüğüne yönelik pazar araştırmaları yaptık. Bu araştırmalar sonucunda bankanın itibarı, ürün çeşitliliği, faizinin önemli olduğu ortaya çıktı. Ama bunların hepsinden daha önemlisi ve özellikle altı çizilen konu, tüketici 'Ben bu konuyu bilmiyorum birisine danışma ihtiyacı hissediyorum ama danışacak kişiyi bulamıyorum' oldu. Mortgage konusunda bilgilendirme ve danışmanlığın önemli olduğunu gördük. Dolayısıyla uzmanlaşmak, tüketici nezdinde önemli. Bizde buradan hareketle 'mortgage konusunda uzman olmamız gerek' dedik. Müşterilerimizle kurulacak uzun vadeli bir ilişkinin en verimli şekilde yürüyebilmesi için, 20'ye yakın mortgage ürününden, en doğru kredi yapılandırmasını oluşturmanın öneminin farkındayız. Bu da uzmanlık gerektiriyor.

Eğitim konusunda bilgi verirmisiniz?

Tüketicilerin talebi doğrultusunda mortgage konusunda çalışanlarımızı eğitime tabi tutma kararı aldık. En azından her şubemizde bir mortgage uzmanımız olsun istedik. Bu uzmanlarımızında bir sertifikası olması gerekiyordu. Gayrimenkul sektörü, bankacılık ve finansal matematik tarafında bir eğitim programı ile yola çıktık. Birkaç yerle konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi bu işi sevdi ve sahiplendi.

Bugüne kadar kaç çalışan sertifika aldı. Hedefiniz nedir?

Dört tam iş günü süren eğitimler sonrasında bir de sınav sistemimiz var. Sınavda başarılı olanlar sertifikalarını alabiliyor. Nisan ayında başlayan bu eğitim sonucunda 156 personelimiz sertifikalı mortgage uzmanı oldu. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar Garanti Bankası'nın Türkiye genelinde 500'ün üzerindeki şubesinde en az bir mortgage uzmanı olması yönünde. Yıl sonunda sertifikalı çalışan sayımız 600-700'e ulaşır. Toplam bin 435 Garanti Bankası çalışanının eğitime katılmasını hedefliyoruz.

Emlakçılar da sertifika alacak

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, Garanti Bankası çalışanlarının yanısıra bankanın Türkiye genelinde çalıştığı emlak ofislerininde eğitime katılacağını belirtti. Erbil, sözlerine şöyle devam etti: ''Mortgage uzmanlığı konusunda ikinci boyutta emlakçıları da eğitime tabi tutacağız. Çalışanlarımıza uyguladığımız programın daha kısa versiyonunu değişik illerde bankamızın çalıştığı emlak ofislerine taşıyoruz. Çünkü emlakçılar tüketicilerle birebir muhatap oluyor. Bu eğitim emlakçılara, tüketiciye ayrıca bankamıza fayda sağlayacak.''

Telefon ve web sitesi de tüketiciyi bilgilendirecek

Eğitimlerin yanısıra www.evimgaranti.com internet portalı ile mortgage konusunda tüketicilerin tüm sorularına cevap vermeyi amaçladıklarını dile getiren Ali Fuat Erbil, ayrıca telefon destek hattı kurduklarını söyledi. Erbil konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: ''Web sitemizi her gün geliştiriyoruz. Bu konuda sektöre örnek olduk. Ayrıca mortgage'a özel bir telefon hattı devreye giriyor. Böylece telefonun diğer ucunda garanti mortgage uzmanı olan arkadaşlarımız tüketicinin sorunlarına yardımcı olacak. Bunların tamamı Garanti Mortgage şemsiyesi altında hayata geçiriliyor''

Konut kredisi yıl sonunda 30 milyar YTL'ye ulaşır

Konut kredilerinin hızla geliştiğini anlatan Ali Fuat Erbil, sektördeki haftalık büyümenin 150-200 milyon YTL düzeyinde olduğunu ifade etti. Sektörün 2007 yılına 23 milyar YTL düzeyinde bir konut kredi portföyüyle başladığını anlatan Erbil, ''Şu anda 26 milyar YTL'ye yaklaştık. Yıl sonunda bu rakam 30 milyar YTL'yi geçer'' dedi. Yıl sonunda konut kredilerinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının yüzde 4.5-5 civarında olacağını söyleyen Erbil, sözlerine şöyle devam etti: ''Gelişmiş ülkelere baktığımızda Avrupa ortalaması yüzde 45'lerde, ABD'de yüzde 65 civarında. Buda bize gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Türkiye'de yaşanılan konutların yüzde 40'ı ruhsatsız. Ayrıca her yıl 1 milyon yeni nüfus geliyor. Bu da 350 bin adetlik yıllık konut ihtiyacı çıkartıyor. Bunları alt alta koyduğumuzda bizim konut işinde ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu iş dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok hızlı bir şekilde büyüyecek.''

 


Geri Dön