Ekonomi

Bankalar son dönemde neden çok daha fazla tüketici kredisi veriyor? İşte yanıtı!

Son dönemde patronların “kredi vermiyorlar” diye şikayet ettiği bankalar, iş dünyasına kredi vermezken, neden tüketici kredilerini artırdı? İşte yanıtı… Verilere göre tüketici kredisi büyüme hızı yüzde 65,65’e gelen bankacılık sektörünün ticari taraftaki kredi büyümesi ise yüzde 28,85’te kaldı

Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar hem ticari kredi faizi ile kredi büyümesine yönelik, hem de TL mevduat oranına yönelik getirilen ek menkul kıymet alımları nedeniyle yönünü tüketiciye çevirdi.

Verilere göre tüketici kredisi büyüme hızı yüzde 65,65’e gelen bankacılık sektörünün ticari taraftaki kredi büyümesi ise yüzde 28,85’te kaldı.

Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre, bankacılık sektörü makroihtiyati tedbirler sonrası bilançolarını sağlam tutma gayreti içinde.

Son dönemde, ticari kredide kredi faiz oranı ile kredi büyümesine ve TL mevduat oranı hedefine yönelik getirilen ek menkul kıymet alım zorunluluğu bankacılık sektörünün yönünü tüketiciye çevirmesine sebep oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre tüketici kredileri büyüme hızı 13 Ocak haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 65,65’e yükselirken, ticari kredi büyüme hızı ise aynı dönemde yüzde 28,85’te kaldı.

ÖZEL BANKALARDA TİCARİNİN PAYI YÜZDE 5,52’DE KALDI, TİCARİNİN YÜKÜNÜ KAMU BANKALARI SIRTLADI

Diğer yandan, özel bankalarda ise çok daha keskin bir ayrım yaşandı ve bu bankalarda kredi büyüme hızı yüzde 103,6’ya fırlarken ticari kredi büyüme hızı yüzde 5,52’de kaldı. Verilere göre, kamu bankaları tüketici kredi büyüme hızını yüzde 23,4’e çıkarsa da yüzde 56,7’lik ticari kredi büyüme hızı ile sektörde de ticari kredi büyümesini sırtladı.           

 

Habere göre, bankacılık sektörünün bireysel tüketici kredilerine yönelmesi yılın ikinci yarısından sonra gelen makroihtiyati tedbirlerle fazlasıyla alakalı.

TCMB, TL ticari kredi faizinin de yıllık bileşik referans oranın 1.4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin yüzde 20'si, 1.8 katı üzerinde faizle kullandırılacak kredilerin de yüzde 90'ı kadar menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmişti. Bunun dışında ticari kredi büyümesinin de belli limiti aşması durumunda bankalar ek menkul kıymet alımı yapıyor. Diğer yandan TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankaların ek menkul kıymet tutma zorunluluğu var. Bu makroihtiyati tedbirlerin ardından ticari kredi faizlerinde sert düşüşler yaşanırken TL mevduat faizleri yüzde 30’a dayanmış durumda.