Ekonomi

Bankalar, ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerinde de frene bastı! İhtiyaç kredi faizleri yüzde 30’u aştı!

Merkez Bankası’nın belirlediği politika faiz oranı ile piyasa faizleri arasındaki bağ tamamen kopmuş durumda. Üstelik TCMB’nin ticari kredilerin ardından ihtiyaç kredilerindeki ‘örtülü faiz baskısı’ da ters tepti. İhtiyaç kredi faiz oranları yüzde 30’ları aştı.TCMB tarafından 10 Mart tarihinde bankalara gönderilen yazı ile ticari krediler için alınan ‘örtülü faiz sınırı’nın ihtiyaç kredilerinde de uygulanmasına karar verildi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bankalara yönelik faiz baskısı nedeniyle ihtiyaç kredileri durma noktasına geldi. TCMB tarafından 10 Mart tarihinde bankalara gönderilen yazı ile ticari krediler için alınan ‘örtülü faiz sınırı’nın ihtiyaç kredilerinde de uygulanmasına karar verildi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, TCMB’den bankalara gönderilen yazıda, ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek ihtiyaç kredisi faizinin yıllık yüzde 18,56, aylık yüzde 1,37 civarında olması gerektiği belirtildi. Bankaları düşük faiz seçeneği ile menkul kıymet alımı arasında seçim yapmak zorunda bırakan bu düzenlemeye rağmen faiz oranlarında önemli oranlarda artışlar dikkat çekti.

Habere göre, bankalar ihtiyaç kredisi faiz oranlarında artışa giderken, özellikle deprem felaketleri  sonrası artan ihtiyaç kredisi kullandırımını da frenlemiş oldu. Böylece mevcut ekonomi yönetimi,  seçim öncesi kredi dalgası yaratmak istemesine rağmen yüksek enflasyonun alım gücünü eritmesi nedeniyle ihtiyaç kredisi almak isteyenlerin krediye erişimini zorlaştırdı.

795 MİLYAR LİRALIK HACİM

TCMB verilerine göre mart ayının ilk haftası, yüzde 25,47 olan ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranları, 10 Mart ile biten haftada yüzde 26,48 civarındaydı. Bu oranlar Merkez Bankası’nın faize ‘üst sınır' getirmesi ile yeniden tırmanışa geçti. 17 Mart haftasında bu oranlar 3,9 puanlık artışla yüzde 30.35'e yükselerek Nisan 2002 Nisan tarihinden bu yana en hızlı yükselişini yaptı. Buna göre mevcut faiz oranlarının Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 18,56’lık üst sınırın yaklaşık yüzde 62 üzerine çıktığının belirtildiği haberde, ihtiyaç kredileri hacminin ise 2 milyar 79 milyon TL artışla 795 milyar liraya yükseldiği kaydedildi.

TİCARİ KREDİLER DURDU

TCMB’nin düzenlemesine göre, ihtiyaç kredileri için yüzde 18.56 ile yüzde 20.62 arasında bileşik faiz uygulayan bankaların, oluşturdukları yeni kredinin yüzde 20'si oranında TL cinsinden devlet tahvili alması gerekiyor.

Benzer düzenleme daha önce ticari kredi faizleri için de yapılmıştı. Bankalar krediler için daha yüksek bir faiz oranı uyguladığı takdirde almaları gereken devlet tahvili miktarı da artıyor. Bu nedenle bankalar yine düşük faizle kredi kullandırımı ve menkul kıymet alımı seçeneği arasında tercih yapmak zorunda kalmıştı. Bankalar ise bilançolarını riskle doldurmak istemedikleri için ticari kredilerde frene basmıştı.