Ekonomi

Bankalar yüksek faizle karlarını resmen katladı! 2023'ün ilk çeyreğinde hangi banka ne kadar kar elde etti?

Bankaların, keskin şekilde artırılan faiz oranlarının ardından karlarını resmen katladı. Peki 2023'ün ilk çeyreğinde hangi banka ne kadar kar elde etti?  Martta Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflasının adından geçtiğimiz hafta First Republic Bank'a da el konularak, bankanın JPMorgan Chase Bank tarafından satın alınması sağlandı

Merkez bankalarının enflasyonu düşürmek amacıyla hızla artırdığı faiz oranlarının bazı bankaların elindeki tahvillerin değerini düşürmesi ve bankalarda mevduat kayıplarının yaşanması neticesinde, son iki ayda ABD'de üç banka iflas etti. 

Martta Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflasının adından geçtiğimiz hafta First Republic Bank'a da el konularak, bankanın JPMorgan Chase Bank tarafından satın alınması sağlandı. 

Aynı şekilde Mart ayında İsviçre merkezli Credit Suisse'de yaşanan gelişmeler sonrası bankanın kurtarılması amacıyla hükümet harekete geçti ve UBS bankayı 250 milyar dolardan fazla kamu desteğiyle satın aldı.

Son 1 senedir yükselen faiz oranları ve para politikasındaki sıkılaşma sebebiyle finansal sistemin baskı altında kalması ve buna uyum sağlamakta zorlanılması bankaların iflasını tetikleyen bir durum oldu. 

Bankalar yüksek faizle karlarını resmen katladı! 2023'ün ilk çeyreğinde hangi banka ne kadar kar elde etti?

ABD Merkez Bankası (Fed), bu haftaki toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdı ve 16 senenin en yksek sseviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise dün üç temel politika faizini de 25 baz puan artırdı ve refinansman faizini yüzde 3,75'e, mevduat faizini yüzde 3,25'e ve marjinal fonlama faizinin yüzde 4’e yükseltti. 

İngiltere Merkez Bankası'nın şu an yüzde 4,25 olan politika faizini 11 Mayıs tarihindeki  toplantısında 25 baz puan artırarak 4,50'ye yükseltmesi öngörülüyor. 

Büyük çaplı pek çok banka söz konusu yüksek faiz oranları sayesinde, bu senenin ilk çeyreğinde karını büyük ölçüde artırdı ve bankacılık sektöründeki fırtınayı kar artışıyla geçirdi. 

Bankacılık devi HSBC'nin 2023 yılının ilk çeyreğindeki vergi öncesi karı beklentileri aşarak yüzde 16 arttı ve 3,2 milyar dolar (2,6 milyar sterlin), geliri yüzde 11 büyüyerek 9 milyar dolar (7,2 milyar sterlin) olarak belirlendi. 

Gelirinin büyük bölümü Asya'daki faaliyetlerinden oluşan İngiliz Standard Chartered'ın söz konusu dönemdeki vergi öncesi karı 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 21 artarak, 1,81 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

JPMorgan Chase'in karında yüzde 52 artış 

Bankacılık sektöründeki sorunların arttığı ABD'de en büyük bankalardan biri olan JPMorgan Chase'in bu senenin ilk çeyreğindeki karı, yüksek faiz oranlarının etkisiyle yüzde 52 arttı ve 12,6 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz senenin aynı döneminde bankanın net karı 8,3 milyar dolar seviyesinde olmuştu. Bankanın geliri 38,3 milyar doları görerek rekor seviyeye ulaştı. 

Citigroup'un ilk çeyrek net karı ise yüzde 7 yükselerek 4,6 milyar dolara, geliri de yüzde 12 yükselerek 21,4 milyar dolara ulaştı. 

Wells Fargo'nun ocak-mart dönemindeki net karı geçtiğimiz senenin ynı dönemine kıyasla yüzde 32 arttı ve 4,9 milyar dolar oldu. Bankanın, 2022 yılının ilk çeyreğinde 3,8 milyar dolar kar elde ettiği açıklanmıştı.

Avro Bölgesi'nin en büyük bankası Fransız BNP Paribas'ın net karı ise bu senenin ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 140 arttı ve 4,9 milyar dolara (4,4 milyar avro) yükseldi. 

Bankanın gelirleri ise beklentileri aştı ve 13,2 milyar dolar (12 milyar avro) olarak gerçekleşti. BNP Paribas'ın gelir artışına ABD merkezli Bank of the West'in satışı da katkıda bulunmuş oldu. 

Merkezi Frankfurt'ta olan Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, yüksek faiz oranlarından elde edilen gelirin etkisiyle ilk çeyrekte vergi öncesi karını yüzde 12 artırdı ve 2 milyar dolara (1,9 milyar avro) çıkardı. 

Deutsche Bank'ın bu senenin  ilk çeyreğindeki net geliri ise 2022 yılının  aynı dönemine kıyasla yüzde 5 arttı ve 7,7 milyar avro olarak gerçekleşti. Banka karını artırmasına karşın, gelecek senelerde maliyetleri daha da azaltmak amacıyla müşteriyle teması olmayan personeli azaltabileceğini de belirtti.  

2 ayda 3 bankanın iflas ettiği ABD'de bölgesel bankaların hisselerindeki düşüş devam ediyor!

Aile Bakanlığı dar gelirli anne ve babalara çocuk parası verecek! O şartları karşılayan herkes hemen alacak!

Atak yapan gümüşün geleceği en yüksek rakam belli oldu! Kuyumcular o tarihte dolup taşacak

Sosyal yardım alanlar rakamlar bir bir belli oldu! Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım maaşı kaç TL?