23 / 12 / 2024

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

Türkiye’de bulunan 16 bankanın kredi borçlarına karşılık elde ettiği gayrimenkul sayısı beş binin üzerinde. Bankalarda tasfiye olunacak alacaklar 164 milyar lirayı geçerken pandemiden sonra rakamın artacağı düşünülüyor.



Son zamanlarda ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle binlerce ipotekli gayrimenkul bankaların eline geçti. Bankalar bu gayrimenkulleri ise tek tek satışa çıkarıyor. 

Deutsche Welle Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; güncel verilere bakıldığında Türkiye’nin 16 bankasında 5499 adet gayrimenkul ilanı bulunuyor. Satılık gayrimenkul ilanlarında kamu bankaları başı çekerken, tarımsal kredilerde ön plana çıkan Ziraat Bankası’nda satılık tarla ve meyve bahçelerinin sayısı yüksek. Açılan ihale ilanlarının Anadolu’da yoğunlaşması ise dikkat çekiyor.

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

Kamu bankaları önde

Peki, hangi bankada kaç gayrimenkul ilanı var?

Bankaların resmi internet sitelerinde yer alan bilgiler ışığında, üç kamu bankasında toplam 3082 gayrimenkul ihale ilanı bulunurken, özel sermayeli on mevduat bankasında toplam 1873, üç katılım bankasında ise 544 ilan yer alıyor.

Ziraat Bankası’nda 1926, Halkbank’ta 1001, Garanti BBVA’da 613, Denizbank'ta 462, Türkiye Finans'ta 399, İş Bankası’nda 211, Yapı Kredi’de 190, Vakıfbank’ta 155, Türkiye Ekonomi Bankası’nda 143, Akbank’ta 141, Albaraka Türk’te 132, Fibabanka’da 48, QNB Finansbank’ta 31, ING Bank’ta 26, Kuveyt Türk’te 13, HSBC Türkiye'de sekiz gayrimenkul ilanı yayında.

Geri ödenmeyen kredi borçlarına karşılık bankalarda haciz yoluyla el konulan her türlü gayrimenkul bulunuyor.

Eğitim tesisleri satışta

İstanbul Kadıköy’de 203 milyon ve 107 milyon liralık iki eğitim tesisi bulunuyor. Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki 65 milyon liralık dükkan da, Üsküdar’da 35 milyon liralık villa da, Kayseri’de 128.5 milyon liralık arsa ya da Trabzon Maçka’da 7 milyon 975 bin liralık otel de satışa çıktı.

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

Bankalara borç 3.8 trilyon TL

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin perşembe günü açıklanan verilere bakıldığında, 2020 yılında Kasım ayından bu yana bankalar tarafından kullandırılan kredilerin toplamı 3.8 trilyon liraya ulaştı. Bu rakamın 853 milyar lirası bireysel, yaklaşık 3 trilyon lirası ise ticari kredilerden meydana geliyor. Pandemi döneminde düşen gelirler değerlendirildiğinde bu borcun geri ödenmesinde sorunların artmasından endişe ediliyor.

Türkiye'de on milyonlarca kişi salgın döneminde borçlandı

Veriler değerlendirildiğinde 2020 yılının Kasım ayı itibarıyla bankalar tarafından tasfiye olunacak alacaklar 164.3 milyar liraya ulaştı. Tasfiye olunacak alacaklar bireysel kredilerde 20.5 milyar TL, ticari kredilerde 143.7 milyar TL olarak açıklandı. 

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

En fazla batık inşaatta

İnşaat sektöründe 29 milyar, toptan ve perakende ticarette 28.8 milyar, elektrik, gaz ve su kaynakları sektöründe 16.4 milyar, turizm sektöründe 8.8 milyar, tekstilde 6 milyar, tarımda 5 milyar TL değerinde batık kredi mevcut.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe giren toplam kişi sayısının ise 641 bin olduğu öğrenildi. 

Sorunlu krediler artacak

Konuyla ilgili konuşan Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, tasfiye olunacak alacaklara yakın izlemede olan krediler de eklendiğinde rakamın 520 milyar TL’yi bulduğundan bahsetti.

Bankalara devredilen binlerce gayrimenkul satışta!

İcra takibi dosyalarında büyük artış

Şişman’a göre yapılandırma ile ötelemelerin vadesinin gelmesiyle bankalarda bulunan sorunlu krediler artacak. Kredi büyümesiyle ilgili bu yılki enflasyon ve reel büyümenin önemli olduğundan bahseden Şişman, "Eğer kredi büyümesinde enflasyonun altında bir büyüme gerçekleşirse bu yeni kredileri sorunlu hale getirmeyebilir. Ama her şey 520 milyar liralık yaklaşık tasfiye olunacak alacaklar ve takipteki izlenen kredilerin geleceğine bağlı. Orada da yüzde 10-15’e sıçrayan bir takipteki gecikme gözlüyoruz. 3.5 trilyon liralık mevduat ve bir o kadar da kredi hacmi var. Bunun bu sene pandeminin iyileşmesine bağlı olduğunu gözlüyoruz" diye konuşuyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kredilerin takibe düşme süresi 90 günden 180 güne çıkarılırken, uygulamanın süresi altı ay sonra 30 Haziran 2021 tarihine uzatıldı. Bu kapsamda takibe düşme süreleri toplam bir yıl ötelendi.

Bu nedenle yasal takibe giren krediler ve kişi sayısında önceki yıla göre düşüş görülse de gelecek dönemde bu sayıda bir artış olacağıyla ilgili kaygılar bulunuyor.

'Aşı programı etkileyecek'

Mehmet Şişman, ekonomi ve kredilerin geleceği de yapısal sorunların ortaya çıkıp çıkmamasının yanı sıra aşının dağıtımının yeterli olup olmaması hakkında konuştu. Şişman, şu ifadeleri kullandı: "AVM’lerdeki ve ticari kredilerdeki sorunların ağırlaşması bununla ilişkili. Ayrıca bireysel kredilerde de konut ve başta taşıt olmak üzere takipteki alacakların sorun yaşamaması, önümüzdeki dönem aşı programlarının yeterli derecede uygulanması, aşı stokunun artırılması ve dışarıdan aşı temin edilmesiyle ilişkili. Aksi takdirde buralarda da sorun ağırlaşabilir."

Bankalar en büyük emlakçı olacak!


Geri Dön