Altın & Gümüş

Bankalara döviz ve altın uyarısı! Yatırımcı yastık altına dönecek!

Altın fiyatları son dönemde tüm kazanımlarını geri verirken, dövizde de uzun süredir çok önemli bir tırmanma yaşanmıyor. Ancak bankaların altın ve döviz alım/satımındaki makasın her geçen gün artması da yatırımcıyı şaşırtıyor. Ancak buna rağmen,  bankalar üzerinden döviz ve altın alımındaki yüksek fiyat yatırımcı tarafından tepkiyle karşılanıyor

Son dönemde ABD’deki gelişmeler üzerine altın fiyatlarındaki sert düşüşler yaşanırken, doların 19 TL’nin üzerine çıkıp tekrar geri dönmesinin haricinde önemli bir gelişme yaşanmamakta. Ancak buna rağmen,  bankalar üzerinden döviz ve altın alımındaki yüksek fiyat yatırımcı tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Üstelik bu yüksek fiyat uygulaması devam ederse yatırımcıyı da bıktıracak ve yastık altına geri döndürecek.

İşte bu uyarıyı yapan ekonomist Mert Başaran, bankaların altın ve döviz alım/satımındaki makasın her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Yaşanan bu duruma küçük yatırımcının tepkisinin arttığını ve bunun önümüzdeki dönem yatırımcıyı caydıracak şekilde bir etki yaratacağını savunan Başaran,  bu durumun vatandaşı fiziksel ve yastık altı altına sevk edeceği uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Emlak ve Yatırım Uzmanı Mert Başaran, ortaya çıkan bu sıkıntılı durumun vatandaşı kayıt dışılığa özendireceğini savundu.

Başaran yaşanan bu durumla ilgili yaptığı yaptığı paylaşımda, "Bankalarda döviz ve altın makası git gide daha saçma noktaya geliyor? Bu uygulama insanları döviz bürolarına ve yastık altına yönlendirir. Kayıt dışılığı özendirir! Acilen bu makaslar mantıklı seviyeye getirilsin" ifadelerini kullandı.

İŞTE BU HAFTA EN ÇOK KAZANDIRANLAR

Diğer yandan yatırımcısına bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı da belli oldu. Borsa İstanbul haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 11,57 artışla 5.026,83 puandan tamamladı.

Altının kalbi sayılan Kapalıçarşı’da ise işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,33 değer kaybıyla 1.115 TL’ye, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,33 azalışla 7.470 TL’ye geriledi.

Geçtiğimiz hafta sonu 1.855 TL olan gram altının satış fiyatı ise 1.830 liraya indi.

ABD doları haftayı yüzde 0,19 kazançla 18,8710 TL ile kapatırken, euro ise yüzde 0,12 kayıpla 20,1240 TL’ye geriledi.

Diğer taraftan bu hafta yatırım fonları yüzde 1,31 ve bireysel emeklilik fonları ise yüzde 3,10 değer kazandı. Kategoriler bazında bakıldığında, yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 9,52 ile "Borsa Yatırım Fonları" oldu.