Kent Haberleri

Bankalardan ‘İstanbul’ için son dakika talimatı!

Beklenen İstanbul depremi, reel sektör kadar finans sektörünü de oldukça düşündürüyor. Genel merkezleri mega kentte olan yerli özel ve yabancı sahipli bankalarda acil durum senaryoları tartışılmaya başladı. İşte detaylar...Genel merkezleri İstanbul’da olan yerli özel ve yabancı sahipli bankalarda acil durum senaryoları masaya yatırılmaya başlandı

Beklenen İstanbul depremi, reel sektör kadar finans sektörünü de oldukça düşündürüyor. Genel merkezleri İstanbul’da olan yerli özel ve yabancı sahipli bankalarda acil durum senaryoları masaya yatırılmaya başlandı. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği detaylara bir yabancı banka riski dağıtmak için başkent Ankara’da yer bakmaya başladı.           

Bilindiği gibi kamu bankaları, faaliyetlerinin tamamını İstanbul Ataşehir’de sürdürmek için geri sayıma başlamıştı. Kamu hariç bankaların genel merkezleri de İstanbul Levent bölgesinde bulunuyor. Her ne kadar depreme dayanıklı binalarda yerleşmiş olsa da genel müdürlükler için beklenen İstanbul depremi yüksek risk taşıyor. Toplamda 11 şehri etkileyen 6 Şubat depremleri sonrası bankacılık sektörü yüksek riski dağıtmanın yollarını aramak için düğmeye bastı.

Bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre sektörde İstanbul’da merkezileşmek tartışılıyor. Kaynakların paylaştığı detaylara göre büyük deprem felaketinden hemen sonra İstanbul dışına yayılma konusuyla ilgili bir bankada çalışmalar anında başlatıldı. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, riski yüksek İstanbul’a herkesi ve tüm birimleri toplamak yerine güvenli yerlere dağıtmayı masaya yatıran bir bankanın bu dağılım için de başkent Ankara’yı düşündüğü kaydedildi. Ayrıca bir banka bu nedenle genel müdürlükten gelen talimatla beraber başkent Ankara’da yer bakmaya başladı.

‘Genel merkezler İstanbul’da kalır’

Bir diğer bankacılık sektörü kaynağı da bankaların genel merkezlerinin mega kent İstanbul’dan taşınmasının mümkün olmadığına işaret ederek, kriz planlarında acil durum merkezlerinin zaten mevcut olduğuna değindi.

Kaynağın paylaştığı detaylara göre ileriki dönemde belki bazı lokasyon değişikliği fikirleri için esnek davranılması da mümkün olabilecek. Fakat henüz banka için bu konuda alınmış bir karar yok, genel merkezlerin de mega kent İstanbul’da kalacağı kesinlik taşıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası çalışanlarına esneklik sağlayan bir diğer bankanın kaynağından edinilen bilgilere göre uzaktan çalışma geliştirilebilir. 
Kaynağın paylaştığı detaylara göre tüm bölümlerde uzaktan çalışma mümkün olmuyor ama deprem felaketi sonrasında çalışanlara daha fazla esneklik yaratabilmek amacıyla tartışmalar başladı. Kamu bankalarına yakın bir kaynağın paylaştığı detaylara göre bazı bölümleri Ankara’dan İstanbul’a taşınan kurumlarda henüz bir karar değişikliği yok. Fakat kaynağın verdiği detaylara göre deprem felaketinin kamu bankalarının da acil durum merkezleri ve riski dağıtma konusunda yeni bir planlama yapmasının mümkün olduğu bildiriliyor. Aktarılan detaylara göre, Merkez Bankası da bazı bölümlerini başkent Ankara’dan İstanbul’a taşıdı. Fakat oldukça yavaş ilerleyen söz konusu bu taşınma sürecinde Merkez Bankası İstanbul’da üç ayrı ofiste çalışmalarına devam ediyor. Merkez Bankası kaynakları İstanbul’dan yeniden Ankara’ya taşınma gibi karar veya görüşün olmadığına da dikkat çekti.

Finans uzmanları uyardı: 10 ABD bankası daha iflas edebilir!

Ankara'da kiralık konut fiyatlarında büyük artış!

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!