Kent Haberleri

Bankalardan kredi alacaklar hemen bakın! Kredi notunuzu yükseltebilirsiniz! 

Bankalardan kredi alacak vatandaşlar, 'Kredi notunu yüksek tutmak için neler yapılabilir? Hangi durumlarda kredi notu düşer?' sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. Peki kredi notu nasıl yükseltilir? Kredi puanı şeklinde de bilenen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkisi ile finansal güvenilirlikleri değerlendirilerek tespit ediliyor

Kredi çekmek istendiğinde bankalar, kişilerin ya da şirketlerin kredi notunu kontrol ediyor. Kredi puanı şeklinde de bilenen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkisi ile finansal güvenilirlikleri değerlendirilerek tespit ediliyor. 

Bankalardan kredi alacak vatandaşlar, 'Kredi notunu yüksek tutmak için neler yapılabilir? Hangi durumlarda kredi notu düşer?' sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. 

Karşılaştırma sitesi encazipcom’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi notunu yükseltecek önerileri peş peşe açıkladı. 

Bankalardan kredi alacaklar hemen bakın! Kredi notunuzu yükseltebilirsiniz!

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; kredi alınırken, ne kadar miktarda ne kadar faizle kredi alınabileceği kişiden kişiye değişiyor. Bunun sebebi de kredi notu. 

Kredi puanı şeklinde de bilinen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkisi ile finansal güvenilirlikleri değerlendirildikten sonra tespit ediliyor. 

Açıklamasında "2014 yılında Kredi Kayıt Bürosu (KBB) tarafından oluşturulan platform Findeks’ten kredi notunuzu öğrenebiliyorsunuz" ifadelerine yer veren  Karşılaştırma sitesi encazipcom’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi notunun tüm finansal kuruluşlar tarafından da görülebildiğini aktardı.

Borç ödemesindeki gecikmeler kredi notunu düşürür

Kredi notu hesaplamasında dört ana faktör olduğunun altını çizen Çağada Kırım, "Yüzde 45’inde “geri ödeme alışkanlığı” etkili oluyor. Orandan da anlaşılacağı üzere en önemli etken ödeme alışkanlığı" şeklinde konuştu ve ödemelerin gününde, düzenli yapılmasının kredi notunu yükselttiğine dikkat çekti. 

"Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor. Yüzde 32’sinde “mevcut finansal hesap ve borç durumları”na bakılıyor. Daha önce kullanılan kredilerin nasıl kapandığı ve devam eden kredileriniz veya teminatlarınız göz önünde bulundurularak limitler çerçevesinde hesaplama yapılıyor" ifadelerine yer veren Kırım, yüzde 18’ini “kredi kullanma yoğunluğu”nun oluşturduğunu dile getiirdi. 

Daha sık kredi kullananların kredi notu yükselirken az kullananların ise düştüğüne vurgu yapan Kırım, kredi notunun hesaplatıldığı tarihte, yakın bir zamanda kredi alındıysa notun düşebildiğini vurguladı. 

Açıklamasında "Dokuz büyük bankanın ortak olduğu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) iştiraki olan Findeks tarafından saptanan kredi notu 1 ile 1900 arasında hesaplanıyor" ifadelerini kullanan Çağada Kırım,1 en düşük puan iken 1900 en yüksek puan şeklinde belirleniyor diye konuştu. 

"Findeks’e göre, kredi notunuz 1 ile 699 arasındaysa ‘çok riskli’, 700 ile 1099 arasındaysa ‘orta riskli’, 1100 ile 1499 arasındaysa ‘az riskli’, 1500 ile 1699 arasındaysa ‘iyi’, 1700 ile 1900 arasındaysa ‘çok iyi’ kategorisinde bulunuyor" diyen Kırım, bankalardan herhangi bir borçlanma türünün kullanılması için en az 110 kredi puanı olması gerekli. 

İdeal kredi notunun da 1500 puan ve üzeri olduğuna vurgu yapan Kırım, "Eğer kara listede değilseniz borç ödemelerinizi düzenli yaparak kredi notunuzu 1-6 aylık bir sürede yükseltebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi notunu yükseltmek isteyenler için, "Kredi notunun yükselmesinde en büyük etken borçların ödenmesi. Bu nedenle kredi notunu yüksek tutmak isteyenlerin borçlarını düzenli bir şekilde, son ödeme tarihlerine dikkat ederek ödemelerinde fayda var. Bir borcunuz varsa bunu temerrüde/takibe düşmeden kapamaya özen gösterin" önerilerini sıraladı ve düzenli ödemelerle kapanan borçların da kredi notunu artıracağının altını çizdi. 

Birilerine kefil olunurken de dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Kırım, "Güvenilir ve borçlarının geri ödemesini zamanında ve düzenli olarak yapacak kişilere kefil olunması kredi notunu yükseltir" dedi. 

Çağada Kırım, kullanılmayan banka hesaplarının kapatılmasının da faydalı olduğunu vurgulayarak, "Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunu olumlu yönde etkiler" ifadelerine yer verdi. 

"Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olmasına dikkat edin" tavsiyesini de veren Kırım, orantılı şekilde kredi kartı kullanmanın kredi notuna artı olarak yansıyacağının altını çizdi ve fatura borçlarının düzenli olarak ödenmesi ya da otomatik ödeme talimatı verilmesinin de kredi notunu olumlu etkileyeceğini dile getirdi. 

Sosyal yardımlara zam gelecek mi? 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı tek tek açıklandı! Hemen bakın!

Yatırımcıyı en çok o sevindirdi! İşte bu haftanın getiri şampiyonu!

Aile Bakanlığı destek ödemeleri için adeta Nisan 2023 müjdesi geldi! Paralar peş peşe yatırılıyor, mutlaka alın!