Ekonomi

Bankalardan seçim öncesi yeni hamle: Kredi kartına nakit avans çekiminde vade ve tutarlara sınır getirildi!

Son aylarda faiz oranının daha uygun olması nedeniyle kredi kartına nakit avans kullanımı banka müşterileri tarafından yoğun ilgi görüyor. Ancak bazı bankaların seçim öncesi belirsizlik ortamı nedeniyle nakit avans kullandırımında vade ve tutarda çeşitli sınırlamalar getirdiği belirtiliyor.Bireysel müşterilerin en düşük faizli borçlanma araçlarından birisi olan kredi kartına nakit avansta vade ve limitlerin daraltıldığı belirtiliyor

Bankalar seçim öncesi önlemlerini aldı. Bireysel müşterilerin en düşük faizli borçlanma araçlarından birisi olan kredi kartına nakit avansta vade ve limitlerin daraltıldığı belirtiliyor. Bankaların seçim öncesi avans tutarını ve vadeyi belirgin bir şekilde düşürmeye başladığı gözleniyor.

Sözcü Gazetesi’nin haberinde, bazı bankaların 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek seçimler öncesinde, tüketici kredilerine uygulanan sınırlamalar nedeniyle bireyseller için en ucuz ve en yaygın Türk Lirası borçlanma kanalı haline gelen karta nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeyi belirgin bir şekilde düşürmeye başladığı kaydedildi.

Haberde, kredi kartına nakit avans veya taksitli nakit avans maliyetlerinin aylık olarak yüzde 1,36 faiz oranına sahip olduğu, böylece TL cinsi en düşük borçlanma imkanını sağladığı için son dönemde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma aracı haline geldiği vurgulandı.

DÜŞÜK FAİZLE BORÇLANMA İMKANI

Bir ara yüzde 85’e kadar ulaşan enflasyona kıyasla yıllık bazda yüzde 20 ile oldukça düşük bir faizle borçlanma imkânı tanıyan bu alan seçim yaklaştıkça daha çok talep görmeye başladı.

Kredi kartına nakit avans çekilmesi halinde banka müşterileri aylık yüzde 1,36 faiz ödüyor. Bireysel kredilerde ise aylık faiz oranlarının yüzde 4’u aştığı belirtildi.  Haberde, kredi kartı limitine göre artan borçlanma tutarının şu anda kart limitlerinden bağımsız olarak aşağı çekildiği, 12 ay olan vadeler ise bazı bankalarda 6 aya kadar aşağı çekildiği kaydedildi.

Haberde bir bankacılık kaynağından alınan bilgiye göre seçim öncesi artan belirsizlik ortamı ve faizlerde yükseliş beklentisi nedeniyle tüketicilerin yoğun talep gösterdiği bu borçlanma kanalına ilişkin bankaların bazı kısıtlamalar getirdiği belirtildi.

TAKSİTLİ NAKİT AVANSA TALEP FAZLA

Bankacılık sektöründen alınan bilgilere göre taksitli nakit avansa banka müşterilerinin yoğun ilgi gösterdiği, insanların genel olarak seçim öncesi belirsizlikten dolayı ellerinde nakit olmasını istediği, ayrıca dolar ve altına talebin yoğunlaştığı kaydedildi.

Nakit avansa olan talebin artmasının maliyetlerinin diğer tüketici kredilere oranla daha düşük olmasından kaynaklandığı belirtilirken, seçim sonrasında ise genel olarak faiz artış beklentisi olduğu için bankaların düşük faizli nakit avans kullanımını sınırladığı kaydedildi.